Umut Manifestosu

Muharrem İnce’nin açıkladığı manifesto ne anlama geliyor? Yazarımız Emre Kongar, İnce'nin manifestosunu www.cumhuriyet.com.tr için yorumladı.

Yayınlanma: 19.05.2018 - 14:30
Abone Ol google-news

Muharrem İnce’nin beş ana sütun üzerine açıkladığı bildirge tam anlamıyla bir “UMUT MANİFESTOSU”dur! 

“Demokrasinin Onarım Programı” diyebileceğimiz bu Bildirge, bana 1977’de Ecevit’le birlikte hazırladığımız CHP’nin yeni parti programını ve 1977 seçim bildirgesini anımsattı: 

CHP’nin yüzde 42 oy alarak birinci parti çıktığı o seçimler de aynen önümüzdeki 24 Haziran seçimleri gibi, bir umutsuzluk, bir fetret dönemi sırasında, Karaoğlan’ın yarattığı umutla kazanılmıştı. 

Bugün de Demokrasimiz büyük bir saldırıyla karşı karşıyadır: 

1970’lerdeki krizlerden çok daha farklı ama çok daha kapsamlı olarak tüm toplumu pençesinde bunaltan bu saldırı Parlamenter Demokrasiyi rafa kaldırmış, yerine keyfi bir Tek Adam Rejimi kurmuştur. 

İnce, “Bildirge” adını verdiği Manifestosuna bu saldırının yarattığı nefes alınamaz baskıyı tarif ederek başlamış ve hemen sonrasında, “Demokrasinin Onarım Programını” açıklamıştır. 

Açıkladığı UMUT veren “Demokrasinin Onarım Programı” sadece eski Parlamenter Demokrasi’nin yeniden kurulmasını değil, onu daha ileriye taşıyan, çok daha kapsamlı bir “Demokratik Cumhuriyeti”, bir “Hukuk ve Sosyal Refah Devleti” anlayışını kapsamaktadır. 

Bu programın geniş kitlelerce benimseneceğine hiç kuşkum yoktur.

<haber-yatay:979091,979101> 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler