Üniversiteli Dilan Dursun için 'al-ver gülüm' adaleti

İdare mahkemesi, gaz bombasıyla vurulan Dilan Dursun’a 39 bin TL tazminata hükmetti, sonra da 15 bin TL’sini kesti.

Yayınlanma: 05.04.2016 - 10:31
Abone Ol google-news

Gezi eylemlerinde polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük’ün Kızılay’daki cenaze töreninde bir gaz bombası ile başından vurulan üniversiteli Dilan Dursun’un tazminat davasından tartışmalı bir karar çıktı.

Ankara 2. İdare Mahkemesi, olayda kusurun yüzde 75’inin Dilan’da, yüzde 25’inin ise poliste olduğunu savundu. İçişleri Bakanlığı’nın Dursun’a toplam 39 bin 250 TL tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, davanın kısmen reddetilmesini gerekçe göstererek Dursun’un da davalı İçişleri Bakanlığı’a toplam 15 bin 870 TLavukatlık ücreti ve dosya masrafı ödemesine hükmetti. Bu karar uyarınca Dilan ancak 23 bin 380 TL alabilecek. Mahkeme üyesi Ümit Eyüpoğlu, karara muhalefet etti.

Dilan Dursun’un avukatı Tonguç Cankurt, mahkemenin gerekçesinin aksine müvekkilinin kanuna aykırı bir eylemde bulunduğuna dair ne savcılık ne de tazminat dosyasında bir bilgi ve belge bulunduğuna dikkat çekti.

Hakkında bu yönde bir soruşturma dahi açılmadığını belirten Cankurt, “İkinci olarak kanuna aykırı bir gösteride yer aldığı doğru kabul edilse dahi bu durum, olay yerinden uzaklaşmayaçalışan bir kişinin 10 m. mesafeden arkasından gaz kapsülüyle vurulmasına haklı bir gerekçe olamaz. Mahkeme öldürme kastıyla hareket eden polisleri ve polis şiddetini aklamaktadır” dedi. Cankurt, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye gideceklerini söyledi.

Yüzde 10 engelli

Olay tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü 2. sınıfı okuyan ve 20 yaşında olan Dilan Dursun, başından ağır yaralanması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhinde 156 bin TL’lik tazminat davası açmıştı. Dilekçede, Dursun’a; görme yetisinde kayıp ve kafatası kırığı sebebiyle günlük aktiviteyi orta derecede etkileyen baş ağrısının mevcut olduğu belirtilerek yüzde 10 ömür boyu engel raporu verildiği anlatılmıştı. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon