Ünlü ekonomistler 'hayır' diyor

Yunanistan’da referanduma sayılı saatler kala, anketler halkın ikiye bölündüğünü gösterirken, dünyanın en iyi ekonomistleri ‘hayır’ sonucunun ülke için en iyisi olduğu konusunda birleşti.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 00:13
Abone Ol google-news

Nobel ödüllü ekonomist Kolombiya Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz, oylamada ‘evet’ ya da ‘hayır’ sonucunun çıkmasının ikisinin de büyük riskler taşıdığını belirterek “Ancak hayır kararı en azından ülkenin kendi geleceğini kendi elleriyle şekillendirme imkanı verecek” diye yazdı.

Bir diğer Nobel sahibi New York Times yazarı Paul Krugman da Stiglitz’e katılıyor. Krugman “Hayır sonucu Yunanistan’ı Avro birliğinden çıkışa zorlayabilir. Ancak kısa vadede son derece yıkıcı olacak bu sonuç ülkeye gerçek bir iyileşme şansı sunacak” dedi.

Kapitalizme yönelik eleştirileriyle tanınan “21. Yüzyılda Kapital” kitabının yazarı Fransız ekonomist Thomas Piketty ise, Fransız televizyon ağı BFMTV’ye verdiği röportajda, Yunan seçmenlerin referandumda kreditörlerin kurtarma planı teklifini reddetmesinin doğru olacağını söyledi. Piketty “Benim için net. Çok kötü bir plan” diye ekledi.

Ekonomistlerde genel kanı, Yunanistan’ın 323 milyar Avro’luk borç yükü sürdürülemez ve azaltılması gerekiyor. Ekonomistlerin çoğuna göre ise, Yunanistan’ın ‘hayır’ sonucunu savunan radikal sol hükümeti ülkede artan karışıklık karşısında suçsuz değil. Ama Yunanistan’ın bu haliyle kurtarma anlaşmasını reddetmesinin daha iyi olacağını düşünüyorlar.

Diğer yandan 246 Yunan ekonomi profesörü aynı fikirde değil. Profesörler yazdıkları açık mektupta temerrüt ve Avro’dan çıkışın AB ile uzlaşmadan daha kötü sonuçlar doğuracağını belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler