Urla'daki villaları kurtarmada son dönemeç

Latif Topbaş'ın, Erdoğan ailesine 'her detayını sorarark' yaptığı Zeytineli'ndeki villaları yıkımdan kurtarmak için yapılan imar değişikliği askıya çıktı. Villaların bulunduğu arazi 1. derece doğal SİT alanı olmaktan çıkartılarak kaçak yapılar yasal hale getiriliyor.

Yayınlanma: 23.02.2014 - 10:05
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da armağan edildiği belirtilen Urla Zeytineli’ndeki villların bulunduğu 20 hektarlık alanı, sit kapsamından çıkarmak için yapılan imar plan değişikliklerinin askıya çıktığı bildirildi.

Erdoğan’ın yakın dostu Latif Topbaş’a ait arazide yapılan villaları “kurtarma operasyonu”nda son dönemece girildi! 1. derece sit alanına yapıldığı için haklarında yıkım kararı verilen villalarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 20 hektarlık alanın tescilini değiştirdi. Bu değişiklik Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Bilgi Edinme Yasası kapsamında yaptığı başvuruyla ortaya çıktı.

Genel müdürlük tarafından odaya verilen yanıtta, şöyle denildi: “Yaklaşık 20 hektarlık alanda doğal sit statüsünün yeniden irdelenmesi amacıyla hazırlanan ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu İzmir Valiliği’ne sunulmuştur. Bahse konu rapor, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nda 28.11. 2013 tarihinde görüşülerek 20 hektarlık alanın ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil değişikliği uygun görülmüştür. Anılan karar onaylanmak üzere bakanlık makamına sunulmuş ve bakanlık makamınca 25.12 2013 tarih ve 12788 sayılı olur ile onaylanmıştır. Söz konusu bakanlık makamı oluru 29.01.2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliği’ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) dağıtımı yapılmak üzere gönderilmiştir. Tescil değişikliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 15 gün süre ile askıda kalacaktır.”

Yarımada tehlikede

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, tescil değişikliğinin tüm Çeşme Yarımadası için emsal oluşturabileceğini vurgulayarak, “Şimdi yapılan değişiklikle kaçak inşaatların bulunduğu alan sit kapsamından çıkarıldı. sit’in kaldırılması kaçak yapıların yasal hale getirilmesinin ilk aşamasıdır. Bundan sonra kaçakların bulunduğu bölgede bir plan yapılıp Çevre Bakanlığı’na sunulacaktır. Sit kararını kaldıran bakanlığın, villaları yasallaştırmak için bu planı da onaylayacağı anlaşılıyor. Ama Yarımada’da özel bir alanın sit kapsamından çıkarılması İzmir’in doğal değerleri açısından gelecekte ciddi tehlikelere neden olacak. Çeşme, Urla ve Seferihisar Yarımadası’nda şu anda mevcut planlı ve yasal yapılaşmanın bulunduğu alanların dışındaki her yer sit kapsamında” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler