Üyeler değişti, yargı dağıtıldı

Üyleri değişen HYSK 1.dairesi, Ergenekon, Balyoz ve 17 Aralık'ı yürütenleri dağıttı.

Yayınlanma: 16.01.2014 - 23:12
Abone Ol google-news

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kritik konumdaki 1. Dairesi’nin üye yapısının değiştirilmesinin hemen ardından çıkarılan ilk kararnameyle, İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı tenzili rütbeyle fiilen işlemeyen Bölge Adliye Başsavcılığı’na; Ergenekon soruşturmasının kilit isimlerinden başsavcıvekili Fikret Seçen Gebze’ye, Cihan Kansız ise Sakarya’ya atandı. Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı ifadeye çağıran savcı Muammer Akkaş ise Tekirdağ’da; Hatay’da MİT’in “yardım TIR’ını” durduran savcı Özcan Şişman ise Mersin’de görevlendirildi. HSYK 1. Dairesi’nin, önceki gün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki üye değişikliği, dün “ilk meyvesini” verdi ve 20 kişilik mini kararnameye imza attı. İstanbul soruşturmalarının “karakutusu” konumundaki İstanbul Başsavcısı Çolakkadı, yalnızca “kâğıt üzerinde olan” İstanbul Bölge Adliye Başsavcılığı’na atandı. Çolakkadı’nın başsavcılığı devraldığı Aykut Cengiz Engin de bu yolla soruşturmalardan uzaklaştırılmıştı.

İstanbul’un yeni başsavcısı

Çolakkadı’nın yerine ise Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu getirildi. Salihoğlu, 2003 yılında hâkim ve savcıları taşıyan servise yönelik bombalı saldırıda yaralanmıştı. Kapatılmadan önce DGM’de de savcılık yapan Hadi Salihoğlu, “Ergin kardeşler”e yönelik soruşturmayı yürütmüş ve Nuri Ergin hakkında 339.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Atama kararını televizyondan öğrenen Salihoğlu, “Tek derdimiz adaletli ve tarafsız olmak. 34 yıldır bu görevi yürüttük. İnşalla Ergenekon savcıları da gitti Ergenekon soruşturmalarında da görev alan, geçen günlerde korumaları çekilen İstanbul Başsavcıvekili Fikret Seçen Gebze Savcılığı’na atandı. Seçen, Balyoz davasının dayanağı olan Gölcük’teki aramaya katılan savcıydı. Ergenekon’da görev alan, Poyrazköy soruşturmasını da yürüten İstanbul Başsavcıvekili Ercan Şafak ise Kocaeli Savcılığı’na atandı. Zekeriya Öz’ün ardından Ergenekon soruşturmasını devralan savcı Cihan Kansız da Sakarya Savcılığı’nda görevlendirildi. Kamuoyu Kansız’ı gazeteci Soner Yalçın, Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu’nun yargılandığı Odatv iddianamesini hazırlayan savcı olarak tanıdı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta ile Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl karşılıklı olarak yer değiştirdi. Balyoz davasının savcısı, İstanbul Anadolu Başsavcıvekili Savaş Kırbaş ise Gaziosmanpaşa Savcılığı’nda görevlendirildi. Bu arada görev yeri değişikliklerinin öğrenildiği dakikalarda savcılar Başsavcı Vekili Kansız’ın Çağlayan’da İstanbul Adalet Sarayı’ndaki odasında toplandı. Toplantıya Adliyeye gelen savcı Öz de katıldı.

Bilal’in savcısı da gitti

Bakan çocuklarının tutuklandığı, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ifadeye çağrıldığı yolsuzluk soruşturmasında düğmeye basan savcı Muammer Akkaş ise Tekirdağ’a atandı. Akkaş Yasin Kadı’nın da bulunduğu 41 kişilik gözaltı talimatının yerine getirilmemesi üzerine adliye önünde “Soruşturmam engelleniyor” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamasıyla hükümetin de hedefi haline gelen savcıyı, Başbakan “militan” olarak nitelendirmişti. Yolsuzluk soruşturmasında yer alan İstanbul Başsavcıvekili Ali Güngör de İstanbul Anadolu Savcılığı’na getirildi. Akkaş’ın yolsuzluk operasyonu konusunda görüştüğü İstanbul Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ise Bakırköy Başsavcıvekilliği’ne atandı.

Bacanak da onu yaktı

Eski Ulaştırma Bakanı, AKP İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’ın bacağının da yer aldığı İzmir’deki liman ve yolsuzluk operasyonunu yöneten Başsavcı vekili Ali Haydar da görevinden alınarak Karşıyaka’ya düz savcı olarak atandı. El Kaide ve İHH’ye yönelik soruşturmanın yürütüldüğü Van’da ise hâkim Hatıran Alper Malatya Hâkimliği’ne, Van Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanması dikkat çekti. Malatya Savcısı Abdülkadir Gündem ise başsavcıvekilliğine getirildi. İstanbul Savcısı Adnan Çimen Büyükçekmece Savcılığı’na, İstanbul Anadolu Başsavcıvekili Akif Özgün Adalar Savcılığı’na, Van Hâkimi Hatıran Alper Malatya Hakimliği’ne, Van Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Mustafa Alper Malatya Başsavcılığı’na atandı. Bakan Bozdağ HSYK’nin istemi doğrultusunda savcılar Akkaş, Öz ve Celal Kara hakkında inceleme izni verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler