'Süper Ay' heyecanı

Bu hafta sonunda, pazar gününü pazartesiye bağlayan gece Ay bir kez daha Dünya’nın gölgesinde kalacak. Ancak bu kez tutulmayı ‘süper’ kılan, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu anda gerçekleşecek olması.

Yayınlanma: 25.09.2015 - 19:33
Abone Ol google-news

Yarını pazartesiye bağlayan gece Ay bir kez daha Dünya’nın gölgesinde kalacak. Bu kez tutulmayı ‘süper’ kılan, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu anda gerçekleşecek olması. BBC’nin ‘süper ay’ kılavuzu şöyle: 30 KAT PARLAK: Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip, Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Süper Ay tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniyor.

TÜRKİYE’DEN İZLENECEK

Tutulma eğer hava bulutlu olmazsa Türkiye’den görülecek. Süper Ay tutulması pazartesi, sabaha karşı 03:00’te başlayacak. Ay yüzeyinin en çok gölgede kaldığı an ise saat 5:57’de olacak. NASA tam tutulmanın 1 saat 11 dakika süreceğini belirtiyor. Süper Ay tutulması Türkiye’den 6.30’a kadar izlenebilecek. Süper Ay tutulmaları 1900 yılından bu yana sadece 5 kez gerçekleşti. Bir sonraki süper tutulmanın ise 2033’te olacağı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler