Ay'a sürpriz yolculuk

Türünün ilk örneği bu karar sayesinde Moon Express adlı şirket, ay yüzeyine inecek bir uzay aracı gönderecek. Aya inecek aracın, Star Wars/Yıldız Savaşları filmlerinde bulunan kurgusal R2-D2 adlı android boyutlarında olacağı bildirildi.

Yayınlanma: 28.08.2016 - 09:37
Abone Ol google-news


Moon Express şirketi kurucularından CEO Bob Richards, bunun “çığır açan” bir gelişme olduğunu söyledi. Richards ayrıca, bu fırsatın kendileri için de bir “dönüm noktası” olduğunun altını çizdi.

Şimdiye kadar, özel uzay keşif şirketleri faaliyetlerini Dünya yörüngesine sınırlı tutmak zorundaydı.

Moon Express, ay yolculuğunu 2017’de başlatarak, özel fonlarla finanse edilen bir uzay aracını aya indiren ilk şirket olarak Google’nin Lunar X adlı ödülünü almayı da planlıyor.

Yarışmaya 2012’de katılan Moon Express şirketinin yanısıra, 16 şirket daha ödül için yarışıyor.

Moon Express CEO’su Bob Richards, “Her ne kadar ‘X Prize Yarışması’na katılıyor olmaktan gurur duysak da, bu ne iş yaratmanın temelini oluşturacak ne de bizim bu yarışmayı kazanmamız şart. Ancak tabii ki kazanmak istiyoruz,” dedi.

Şirketin bu yolculukla ilgili kaygıları, uzayla ilgili herhangi bir projeden duyulan kaygılardan farklı değil.

SpaceX adlı şirket de ‘Kırmızı Ejderha’ adını verdiği uzay aracını 2018’de Mars’a fırlatmayı planladığını açıklamıştı. Planet Resources adlı diğer bir şirket de, asteroitler’de bulunan mineralleri çıkarmak için proje çalışmalarına başladığını bildirdi.

Moon Express yetkilileri de, aynı işlemi Ay yüzeyinde gerçekleştirmek istediklerini açıkladı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler