Mars'ta yaşam deneyi' sona erdi

Hawaii’de dünyanın en büyük aktif yanardağlarından Mauna Loa’nın eteklerindeki bir ‘uzay kampında’ ocak ayından bu yana Mars deneyi yürüten dört erkek, iki kadın bilim insanının deneyi sona erdi.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 21:46
Abone Ol google-news

Altı kişilik mürettebat, uzun vadeli bir uzay görevinin astronotlarda yaratacağı psikolojik etkilerini daha iyi anlamak için tasarlanan bir araştırmanın parçasıydı. Simülasyonun ortaya çıkardığı bilgiler, NASA’ya, Mars’a iki ila üç yıllık bir seyahatin insanoğlunda yaratacağı stres, izolasyon duygusu ve tehlikelerle başa çıkmak için gereken özelliklere sahip olan kişileri seçmesine yardımcı olacak. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) , 2030’a kadar insanları kırmızı gezegene göndermeyi umuyor.

Ekibin dış dünyayla iletişimi de sanki uzaydaymış gibi 20 dakikalık bir gecikmeye tabi tutuldu. NASA, söz konusu proje için 2.5 milyon dolar bütçe ayırdı. Deneye katılan bilim insanları, dondurularak veya kurutularak muhafaza edilen gıdalarla ve görevleri süresince yetiştirdikleri sebzelerle beslendi.

Deneyde yer alan biyolog Joshua Ehrlich de taze sebze yetiştirmeyi başardı. Ehrlich, havuç, biber, Çin lahanası, hardal otu, kırmızı turp, domates, patates, maydanoz ve kekik otu yetiştirdiğini belirtti.

Deney, daha önce Rusya’da yapılan ve 520 gün süren simülasyondan sonra ikinci en uzun süreli “Mars’ta yaşam” denemesi olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler