Vagonlar bu kez ölüm taşıdı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim’de su basan maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden 5 işçinin daha cenazelerine ulaşıldı. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Türkiye’de madencilerin cenazelerinin kömür vagonlarıyla madenden çıkarılması söyleyecek söz bırakmadı.

Yayınlanma: 05.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik’e ait maden ocağının 28 Ekim’de su basmasının ardından mahsur kalan 18 madenciden 13’ünün cenazelerine ulaşılmıştı. Facianın 38. gününde 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde dün 2. baş aşağı bölümünde Kamil Yaman, Hüseyin Gültekin, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Ali Haznedar’ın cenazesine ulaşıldı. Ocaktan çıkartılan cesetler ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesi Morgu’na kondu. Yapılacak DNA testiyle kimliklerininin belirlenmesinin ardından işçilerin cenazeleri ailelerine teslim edilecek. Dünya Madenciler Günü’nde Türkiye’de kömür vagonlarında taşınan işçi cenazeleri ise madenciliğini düştüğü noktayı birkez daha ortaya koydu.

İşçilerden geriye ise acı dolu hikâyeler kaldı. Madencilerden Kamil Yaman, anne- babası ve özürlü ağabeyine bakıyordu. Daha önce tarım işçisi olarak şehir dışında çalışan, üç çocuk babası olan Yaman, ailesine yakın olmak ve sigortalı işte çalışmak için köye dönüp madende çalışmayı tercih etti.

İşçilerden 31 yaşındaki Ali Haznedar da, 6 Kasım günü cansız bedeni çıkartılan 2 çocuk babası 32 yaşındaki Kerim Haznedar ile birlikte mahsur kalmıştı. 6 yıldır madence çalışan 3 çocuk babası Ali Haznedar, yaptığı evin 18 bin lira borcu için 5 ay ara verdiği madende yeniden çalışmaya başladı. Ali Haznedar, 5 aylık hamile olan eşi Fadime Haznedar’ın, dünyaya getireceği kız bebeğini ise göremeyecek.

5 yıldır madencilik yapan ve 2 yıldır da mahsur kaldığı madende çalışan 35 yaşındaki Hasan Tuncer, su baskını nedeniyle oluşan gürültüyü duyup ocaktan çıktığı ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene indiği belirtildi.

Madencilerden 3 çocuk bababı 35 yaşındaki Mehmet Özcan’ın ise faciadan kısa bir süre önce çocuklarına “Ben ölürsem, cenazemi anne ve babamın yanına gömün” demişti.

Madenci Hüseyin Gültekin ise facianın meydana geldiği maden ocağında mahsur kaldığı gün eşi Ayşe Gültekin, 3 kilo 200 gram ağırlığında bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Eşi Ayşe Gültekin oğluna Hüseyin Arda ismini verdi.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Karaman’ın Ermenek ilçesine giderek, madenden çıkarılan işçilerin cenaze törenine katılacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon