Validebağ'da pikniğe barikat

Hukuksuz inşaatı protesto eden çevreci grubun önüne yine polis yığıldı.

Yayınlanma: 27.10.2014 - 09:17
Abone Ol google-news

Validebağ Korusu’nun bitişiğinde bulunan park alanında yapımına başlanan cami inşaatına semt  sakinlerinin itirazları sürüyor.

Önceki gece 02.00 sıralarında nöbet tutan yurttaşlar ile polis arasına konulmak üzere demir bariyerler getirildi. Kamyonun plakasının kapatıldığını gören alandaki vatandaşlar daha sonra kamyonun plakası  açtılar.

Kamyondan görevliler tarafından tek tek indirilen demir bariyerler alanda nöbet tutan vatandaşlar ile  polisler arasına yerleştirildi. Bazı vatandaşlar bariyerlerin alana yerleştirildiği sırada polislere tepki  gösterdi.

Saat 16.00 sıralarında Üsküdar’da toplanarak koruya doğru yürüyen protestocu grubun dün parkta  yapmayı planladığı piknik ise alanın polis tarafından işgal edilmesi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Çok  sayıda semt sakininin katıldığı protesto yürüyüşünde Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in konuya yaklaşımını eleştiren konuşmalar yapıldı ve halkı kandırdığı gerekçesiyle başkan hakkında  “Pinokyo Hilmi, kandıramazsın bizi” sloganı atıldı. Çevredekilerin de alkışlarıyla destek verdiği ve   aralarında sanatçı Suavi’nin de bulunduğu protestocuların yürüyüşü Validebağ Korusu’nda tamamlandı.

Burada bir konuşma yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, koruyla ilgili olarak verilen bir  mahkeme kararı olduğuna dikkat çekerek bu kararın uygulanmamasının suç olduğunu belirtti. Kocasakal, baro olarak ilgili makamlara suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. “Bir ülke için   ibadethane önemli ama doğayı korumak da bir ibadettir” diyen Kocasakal, “Kimsenin yargısı kimseyi kurtarmaya yetmez” şeklinde konuştu.

Anayasa hukuku profesörü İbrahim Kaboğlu da yaptığı  konuşmada, “tarihi ve kültürel mekânların
anayasal güvence altında olduğunu” anımsatarak anayasanın 63. maddesine göre devletin bu  mekânları korumakla yükümlü olduğunu kaydetti. Kaboğlu, semt sakinlerinin protestolarının aynı zamanda “anayasal bir görev” olduğunu da vurgulayarak “Devletin görevleri arasında buraya polis yığmak yoktur” dedi.

Göstericiler arasındaki Şadi Çatı adlı yurttaş da protestoculara destek verdiğini belirterek “Burada belediye kanunsuz bir iş yapıyor” dedi.

Protestocuların camiye karşı olmadığını, sadece doğal alanlarını korumak istediğini belirten Çatı, “Bölgede çok cami var. Bir tanesine daha ihtiyaç yok. Haklarını koruyan kadınların polisler tarafından yerlerde sürüklenmesini de yanlış buluyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler