Vekile Özel ‘Kuru Temizleme’ Tarifesi

Parlamento Kulisi

Yayınlanma: 06.07.2014 - 23:10
Abone Ol google-news

‘Sürrealist’ Kumpas: Balyoz

CHP, Anayasa Mahkemesi’nin “adil yargılanma hakları ihlal edildi” kararı verdiği Balyoz davası mağdurlarının “haklarının iadesi” için TBMM Başkanlığı’na bir yasa önerisi verdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin imzasını taşıyan “iadei itibar” önerisinde, mağdurların rütbe, derecelerinden kaynaklı hak ihlallerinin iadesinin yanı sıra, tahliyelerin geldiği 18 Haziran’ın da “Adil Yargılanma Günü” olarak kutlanması istendi. Başta Balyoz olmak olmak üzere AKP hükümetleri döneminde açılan siyasi davaları “kumpas davaları”olarak nitelendiren Hamzaçebi’nin yasa önerisinin gerekçesi de son derece ilginç. Başta, 1215 tarihli Magna Carta, Mecelle dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası demokrasi belgelerinin hiçbirisinde olmayan “sürrealist” bir hukuk devleti yaratıldığını belirten Hamzaçebi, bu görüşüne son derece “edebi ve felsefi” bir yaklaşımla açıklık getirdi:

Sürrealizmi (gerçeküstücülük) Salvador Dali resimlerinde, Victor Brauner heykellerinde, Louis Aragon şiirlerinde, Luis Bunuel filmlerinde, Roger Vitrac oyunlarında gördüğümüz, bilinci hayal gücünün sınırsız özgürlüğünde bilinçdışının emrine veren ve gerçeğin sanatçıdaki izdüşümüne indirgeyen bir sanat akımı olarak biliyorduk. Türkiye’de ise herkesin gözü önünde ve göz göre göre hukukun yargı eliyle iğdiş edilerek özel görevli mahkemeler ve özel yetkili savcılar eliyle muhalefet odaklarını tasfiyenin ve totaliter bir rejimi inşa etmenin uygulamalı hukuk teorisi haline getirildiğini gördük. Sürrealist hukuk teorisi uygulamalarının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a uzanması üzerine, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250. ve 251. maddeleri, 02.07.2012 tarihli ve 6352 sayılı Kanun’un 105. maddesiyle yürürlükten kaldırılarak 75. maddesiyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesine taşınmıştır. Ancak, 6352 sayılı Kanun’un 105. maddesiyle bir yandan sürrealist hukuk teorisinin uygulayıcısı özel görevli mahkemeler kapatılırken, diğer yandan geçici 2. maddesiyle açılmış bulunan kumpas davalarını sonuçlandırması öngörülebilmiştir.”

______________________________________________________________

Vekile Özel ‘Kuru Temizleme’ Tarifesi

Milletvekillerinin yeni makam odalarının bulunduğu hizmet binasında açılan kuru temizlemeci, piyasanın dörtte bir fiyatına hizmet verince, çuvalla gelen yorganlar ve bavulla getirilen kıyafetlerle uğraşmak zorunda kalmıştı. Şirket yoğun ilgiye yetişemeyince önce milletvekilleri dışında personelden kıyafet alımını durdurmuş, ancak bu kez bavullar“milletvekili tarafından gönderilince” son çare olarak da kepenkleri indirmişti.

Milletvekilleri ve personelin düşük fiyatlar nedeniyle başta memnun olduğu kuru temizleme hizmeti, şimdi TBMM’de herhangi bir kuru temizlemeci bulunmaması nedeniyle tam bir krize döndü. Tabii bu krizi fırsata çeviren uyanık yatırımcılar da yok değil. TBMM’deki yoğun talep ve TBMM yerleşkesi içindeki kuru temizlemecinin kepenk kapatmasıyla Ankara’da hizmet veren pek çok kuru temizlemeci Meclis’teki müşteri potansiyelini çekebilmek için çeşitli tanıtımlar yapmaya başladı.

Öyle ki milletvekilli odalarına tanıtım broşürleri bırakıldı. Hatta bazı şirketler, milletvekilleri ve TBMM personeline “özel tarifeler uygulayacağını” belirterek müşteri kazanmaya çalıştı. Sokaktaki yurttaşa değil milletvekiline özel kampanya yapan şirketlerden birinin vekil odalarına bırakılan tanıtım broşüründe milletvekilleri ve TBMM personeline uygulanacak özel tarife hakkında şu bilgiler verildi:

“Takım elbise 25 TL yerine 15 TL; pantolon, pilesiz etek, gömlek, kazak, t-shirt 11 TL yerine 6 TL; ceket, mont, pileli etek, bluz 14 TL yerine 9 TL; palto, pardesü, kaban, elbise 17 TL yerine 13 TL.”

Daha önce yoğunluk ve garip isteklerle baş edemediği için kepenk kapatan Meclis’teki kuru temizlemecide bir takım elbiseyi 6 TL’ye temizleten milletvekilleri ve personelin özel tarife fiyatlarını pahalı bulduğu konuşulurken, biz de haklı olarak “Vekiller bu fiyatları pahalı buluyorsa, sokaktaki vatandaş ne yapsın” diye sormadan edemiyoruz.

(Ayşe Sayın/Emine Kaplan/Mahmut Lıcalı)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler