Venedik Film Festivali'nde Ödüller şaşırttı!

İtalya’da bu yıl 76’ncısı düzenlenen Venedik Film Festivali’nin büyük ödülü “Altın Aslan”, ABD’li yönetmen Todd Phillips’in çektiği “Joker” filmine verildi

Yayınlanma: 08.09.2019 - 23:04
Abone Ol google-news

“Alem iyice çıldırdı mı yoksa bana mı öyle geliyor!” “Joker”in bu repliği 76. Venedik Film Festivali’nin ödüllerine bir nevi damgasını vurdu ve eleştirmenlerden büyük ilgi görmesine rağmen filmin büyük ödül Altın Aslan’ı kazanması şaşırttı! Böylece ilk kez büyük bir festivalde bir çizgi roman uyarlaması da ödül almış oldu. Maksat dön dolaş yarışmadaki en iyi filmi seçmek olsa da Avrupa’nın en eski film festivali olarak göz önüne çıkamayan sanat yapıtlarını destekleme misyonu hatırlanınca Amerikan çizgi roman devi DC Comics’in bol bütçeli “Joker”ini büyük ödülle takdir edilmesine şaşırmak doğal. Gerçi Amerikalı yönetmen Todd Philips’in ödül konuşmasında teşekkür ettiği gibi yapımcılar, onun Hollywood’un bildik anti kahraman klişelerine düşmeden bildiğini okumasına izin vermişler. Başroldeki Joaquin Phoneix ve yönetmen Phillips ikilisi çizgi roman âleminde geçmişi pek detaylandırılmayan Joker’i gönüllerince yazmışlar ve Scorsese’nin “arka sokakları” misali dokunuşlarıyla hüznü çoğalan, ortaya sistemin her türlü öksüz, yetim bırakarak delirttiği bir tragedya kahramanı çıkmış. Gelgelelim film haksızlığa karşı bu şiddetli ve yok edici tepkileri devrimci bir başkaldırıya dönüştürmesiyle içinden çıkılması zor bir duruma da sokuyor kendisini. Ne de olsa finalindeki son kurşunlar ileride şizofrenik şekilde Batman olacak genç milyarderin intikam hedefini hiç de istenilmeyen bir tarafa çekiyor. Özgün sinemasıyla taviz vermeden başyapıtlar çıkaran Arjantinli yönetmen Lucrecia Martel’in jüri başkanı olarak “kararların malesef oybirliğiyle alınmadığını” söylemesi ise biraz fikir veriyor.

Martel’in Roman Polanski’nin yarışmaya alınmasıyla karşılaştığı ikilemin yani “sanatçının özel hayatı ve eserinin birbirinden ayrılıp ayrılmayacağı” tartışmasının son kertede “J’accuse”ün (Suçluyorum)” ikincilik anlamına gelen Jüri Büyük Ödülü’nü almasıyla şimdilik kapandığı söylenebilir. ABD’nin “yaşı küçük birisiyle ilişkiye girmekten” hüküm giyen Polanski’yi iade talebi nedeniyle törene katılmayacağı biliniyordu. Dereyfuss olayı gibi geçtiğimiz yüzyılda kanun ve düzeni hiçe sayarak suçsuz bir Yahudi subayı yetersiz delillerle mahkûm eden anlayışı hatırlatan film adını ünlü yazar Emile Zola’nın aynı başlıklı gazete yazısından alıyor.

Festivalin en iyi yönetmen ödülünü “About Endlessness” ile Isveçli Roy Andersson’ın alması biraz şaşkınlık yaratsa da insanlık hallerini incelikli kara mizahıyla tespit eden Altın Aslanlı sinemacıya verilen ödüle itirazı olan çıkmayabilir. Yarışmanın sevilen filmlerinden “Martin Eden”de ki rolüyle Luca Marinelli en iyi aktör, Ariane Adcaride ise Fransız filmi “Gloria Mundi” ile en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı. 

Eleştirmenler  ödülü Polanski’ye

Altın Aslan: Joker – Todd Phillips
Jüri Büyük Ödülü: J’accuse – Roman Polanski
En İyi Yönetmen: Roy Andersson – About Endlessness
En İyi Kadın Oyuncu: Ariane Ascaride – Robert Guédiguian’ın filmi’ Gloria Mundi’deki yorumuyla
En İyi Erkek Oyuncu: Luca Marinelli – Pietro Marcello’nun filmi Martin Eden’deki yorumuyla.
En İyi Senaryo: Yonfan – No. 7 Cherry Lane
Jüri Özel Ödülü: La Mafia Non E Più Quello Di Una Volta – Franco Moresco
En İyi Genç Oyuncu: Toby Wallace – Babyteeth

Orizzonti (Ufuklar) bölümü ödülleri

En İyi Film: Atlantis – Valentyn Vasyanovych
En İyi Yönetmen: Theo Court – Blanco En Blanco
Jüri Özel Ödülü: Verdict – Raymund Ribay Guttierez
En İyi Kadın Oyuncu: Marta Nieto – Madre
En İyi Erkek Oyuncu: Sami Bouajila – A Son
En İyi Senaryo: Jessica Palud – Revenir
En İyi Kısa Film: Darling – Saim Sadiq
Geleceğin  Aslanı Ödülü:
You Will Die At 20 – Amjad Abu Alala


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler