Vitrindeki Albümler

Hangi türe ait olursa olsun, seksenli yıllar tüm sanat dünyası için (ama iyi, ama kötü) büyük bir değişimin yaşandığı zaman dilimiydi.

Yayınlanma: 12.07.2019 - 23:04
Abone Ol google-news

Nesrin Sipahi “Aşk Mevsime Bakmaz” (EMI / Universal)  
Hangi türe ait olursa olsun, seksenli yıllar tüm sanat dünyası için (ama iyi, ama kötü) büyük bir değişimin yaşandığı zaman dilimiydi. Ellili yılların ortalarından beri gelişen ve değişen Türk musikisine sesiyle damga vuran, Cumhuriyet musiki tarihimizle özdeş bir hikâyeye sahip bulunan birkaç sanatçıdan biri olan Nesrin Sipahi Hanım dahil. Bu dönüşüm başka bir devrin başladığına işaret ederken, 1983 tarihli “Aşk Mevsime Bakmaz” adını taşıyan, 12 eserin yer aldığı albüm, Nesrin Hanım’ın çıkardığı son plaktı. 

Müzisyenlerin iş bulmakta zorlandığı, askeri darbenin yasakları altında ayakta kalmaya çalıştığı bu zor zamanlarda, yapımcı Saadettin Öktenay toplamıştı orkestra elemanlarını, aynı zamanda sanat müziği ağırlıklı repertuvarı derleyen de oydu. Düzenlemeler ise (aynı zamanda gitarları çalıp, klavyesinden bas sesleri çıkaran) Hurşit Yenigün’e aitti. Evet, albümdeki parçaların düzenleme ve sound’larında ticari bir taraf vardı, ama Nesrin Hanım’ın okuyuş kalitesinden hiçbir şey eksik değildi.
Yeni kuşaklar açısından bakarsanız: 36 yılın ardından yeniden plak formatında basılan “Aşk Mevsime Bakmaz”, magazin dünyasından her daim uzak kalmış, bu zarif İstanbul hanımefendisini tanımak için iyi bir fırsat.

 

Esin Engin “Film Müzikleri Vol.1” (EMI / Universal)
Yakınlarda Esin Engin’in “Tangolar” plağı yeni baskı yapmıştı. Oysa 52 gibi çok erken bir yaşta hayata veda eden bu usta müzisyenin çok sayıda eseri daha vardı, gençlerle tanıştırılmayı bekleyen. 

Esin Engin Orkestrası’nın sekiz filme yaptığı müziklerden (aynı filmin farklı temalarının da bulunmasından dolayı 14 parçadan) oluşan “Film Müzikleri” adlı derleme albüm, ilk kez 1996 yılında kaset ve CD formatında yayımlanmıştı.
Beste ve düzenlemeleri gerçekleştiren Esin Engin piyanoları çalarken, diğer orkestra üyeleri Celal Kara, Buğa Uğur, Osman İşmen, Yusuf Bütünley, Mustafa Süder, Vedat Evren, Yusuf Bütünley idi. Ayrıca İ.D.S.O. yaylı sazlar grubu da eşlik etmişti. Albümde “Çalıkuşu”, “Hayallerim, Aşkım ve Sen”, “Yol Palas Cinayeti”, “İki Kadın”, “Behiye”, “İki Kız Kardeş”, “Hayatın İçinden”, “Gurur” gibi zamanında çok mendil ıslatmış dram ve melodram tarzı filmlerin müzikleri vardı. Bir dönemin hicran dolu duyguları ile bezenmiş “Film Müzikleri”, 23 yıl sonra ilk kez plak formatında basıldı. Bu albümün ilk baskısı çok kötü bir kapakla çıkmıştı. Genelde sonradan değiştirilmiş kapaklar müzik severlere pek sempatik gelmez ama bu kez durum farklı. Plak için tercih edilen yeni kapak gayet iyi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon