Ya Kanal, Ya İstanbul!

Ya Kanal Ya İstanbul İnsiyatifi’nin çağrısıyla toplanan yurttaşlar, Kanal İstanbul projesinin 'yıkım' getireceğini belirterek, projeden vazgeçilmesini istediler. Yurttaşlar ayrıca, metrelerce insan zinciri oluşturdu.

Yayınlanma: 12.01.2020 - 14:41
Abone Ol google-news

Ya Kanal Ya İstanbul İnsiyatifi’nin çağrısıyla Kanal İstanbul projesine 'Hayır' demek için Küçükçekmece Gölü etrafında bir araya gelen yüzlerce yurttaş insan zinciri oluşturdu. Küçükçekmece Gölü ve Küçükçekmece Taş Köprü olmak üzere iki noktada bir araya gelen yurttaşlar “Kanala değil depreme bütçe” pankartı açtı. “Kanal hayal deprem gerçek”, “Ya Kanal ya içme suyu”, “Kanala değil işsizliğe bütçe” dövizlerini taşıyan kitle sık sık, “Kanala değil eğitime bütçe”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

‘BU PROJE RANT PROJESİDİR'

Avcılar Kent Konseyi ve bileşenleri adına basın açıklamasını Turgay Halis Çelik okudu. 23 Aralık 2019 tarihinde Kanal İstanbul Projesi'nin nihai ÇED raporu 10 günlük yasal itiraz sürecinin uygulanması amacıyla askıya çıktığına ve bu sürecin halkın büyük itirazlarını da beraberinde getirerek sonlandığını söyleyen Çelik, “2011 yılında başlayan Kanal İstanbul tartışmaları ise daha sıcak ve net bir tavırla da bu şekilde ülke gündemine tekrar girdi. Öncelikle belirtmek isteriz ki; iddia edildiği gibi Kanal İstanbul projesi bir ihtiyacın ürünü olan bir ulaşım projesi değildir. Bir emlak, rant ve ekolojik yıkım projesidir. Özellikle İstanbul’da yaşayan emekçi kent sakinleri açısından da öncelikli değildir” dedi.

İstanbul’un önceliğinin depreme hazırlık olduğunu söyleyen Çelik, “Kanala geçit vermek demek, aynı zamanda İstanbul’da yaşayan yüzbinlerce insanın hayatına kastetmek etmek demektir. Kamu kaynakları deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan kent sakinleri için kullanılmalı ve kentimiz depreme hazırlanmalıdır. Bizleri yönetenlerin aldıkları bu kararı da bu nedenle kabul etmiyor ve bugün burada oluşturacağımız insan zinciriyle bu kanalın Marmara Denizi başlangıcındaki ayağını da geçişe kapatıyoruz” diye konuştu.

‘KAZASIZ, BELASIZ ATLATILACAK BİR PROJE DEĞİL'

“Kanal projesi yerin jeodinamik kuvvetleriyle doğal olarak oluşmuş bir Boğaz’ımız olmasaydı, bir ihtiyaç olabilirdi” diyerek sözlerine devam eden Çelik, “Tıpkı Panama, Süveyş ve Korin boğazı gibi. Ancak doğal bir Boğazımız bulunmaktadır ve kanal projesi daha uzun, daha dar ve daha sığ olduğu için gemi seyahatleri açısından da daha tehlikelidir. Yani ortada geçişleri kazasız, belasız atlatacağımız bir projede yoktur. Projeden para kazanılacağını iddia edenler ise yanıltılmaktadır. Hem Montrö Boğazlar sözleşmesi hem de uluslararası denizcilik hukukunun koyduğu kurallar gayet açık ve nettir. Açılması planlanan kanalın girişine gişe koyup; kimseyi haraca bağlayacak bir durum oluşmadıkça, kanal geçişlerinden para da kazanılmayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KANALI AÇMAK İSTEYENLERE GEÇİT VERMEYELİM'

Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca milyonlarca işsizin olduğu, emekçilerin kölelik ücretine mahkûm edildiği, emeklilerin sefaletle başetmek zorunda kaldığı, gençlerin işkur kuyruklarında sırada beklediği ve öğrencilerin cebinde yemek yiyecek parası olmadığı için intihar ettiği günümüz Türkiye’si koşullarında kanal projesini uygulamak demek; emekçiler aleyhine ekonomik krizi daha da derinleştirmek demektir. Gelin şimdi hep birlikte topraklarımıza, kentimize, suyumuza ve yaşama tekrar sarılalım ve kuracağımız bu büyük insanlık zinciriyle, kanalı açmak isteyenlere, geçit vermeyelim.” 

Açıklamanın ardından soğuk havaya karşın gölün etrafında insan zinciri oluşturuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler