Yalan haber!

.

Yayınlanma: 03.02.2019 - 11:28
Abone Ol google-news

ABD siyasi tarihinde belki de hiçbir başkan Trump kadar basınla “yalan” üzerinden tartışma yaşamamıştır. Trump seçim kampanyasından bu yana basını yalan haber yazmakla suçluyor, basın da Trump’ın söylediği yalanların günlüğünü tutup yıllara, aylara bölüp yayımlıyor. Hatta yalan rekoru kırdığı günleri sayıyla tarihe not düşüyor. Trump’ın en büyük siyasi rakibi muhalif basın. CNN, Washington Post ve New York Times’ı yandaşı işadamlarına satın aldırabilse gerçi işi önemli ölçüde çözecek ama ya aklına gelmiyor ya da patronların ihale işleri yok.

 

Sadece yazılı ve görsel medya değil, en az onlar kadar etkili internet medyası da Trump’ın peşinde. Son günlerin en tartışmalı haberini “BuzzFeed” ad lı internet haber sitesi ortaya attı. Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’i Kongre’deki sorgusunda, Moskova’daki Trump Tower binasının yapılmasına ilişkin girişimler konusunda yalan söylemeye yönlendirdiğini yazdı. Trump’ın Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Mueller’in ofisi haberin doğru olmadığını bildirdi.

 

BuzzFeed’in editörleri haberlerinin arkasında olduklarını söyledi. Haber doğru mu, değil mi tartışmaları devam ediyor... BuzzFeed haberde yanlış olan bilginin ne olduğunun açıklanması gerektiğini savunuyor. Haber Kongre’yi de harekete geçirdi. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu haberi araştırma kararı aldı. Yasaya göre, Kongre’ye yalan söylemeye teşvik etmek federal bir suç. Şayet haber doğruysa Trump’ın işi zor. Trump her zamanki gibi iddialara sabahın erken saatlerinde attığı Twitter mesajıyla yanıt verdi, medyayı yalan haber yapmakla suçladı. Muhalif basına ad bile koydu. “Yalan haber’’ diyor. Medyayı “halk düşmanı” ilan etti. Başkanın en hararetli savunucusu Rıza Sarraf’ın da avukatlığını yapan Rudy Giuliani. Televizyonları dolaşıp eski arkadaşı Trump’ı aklamaya çalışıyor.

 

Trump basına karşı kendince sert önlemler alıp cezalandırıyor. Sözcü Sarah Sanders’a günlük basın brifingi yapmaması konusunda talimat verdi. “Artık podyuma çıkma” dedi. Bazı basın mensupları sözcüye kaba davranıyormuş.

 

Trump muhaliflere karşı mutlaka başka önlemler de düşünüyordur. Ancak “mahkemelere talimat verip, dava açmak, sabahın bir saatinde gazeteciyi polislerle evinden aldırmak ya da tazminat davası açmak” gibi önlemler bulunmuyor. ABD’deki gazetecide böyle bir korku yok. Haber yalansa gazeteci itibar kaybına uğruyor, cezasını işyeri kovarak veriyor. Haber doğruysa siyasetçi “kandırıldım” deyip işin içinde sıyrılamıyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler