Yarışı 60 yaşında bıraktı

Bu hafta motosiklet otomobilden rol çaldı. Türkiye’de motosiklet denince akla gelen ilk isimlerden Hamit Abbasoğlu, Honda Transalp’le yaptığı Arjantin yolculuğunu anlattı.

Yayınlanma: 11.04.2016 - 08:21
Abone Ol google-news

“Gökte uçtu, eyvah, yerde, bakamayacağım!” derken bu aşağıdaki motosikletten düşme fotoğrafı bir yarış esnasında çekilmiş. Hamit Abbasoğlu gözünü hastanede açar açmaz içinden, “Artık bu işleri bıraksam fena olmaz” diye geçirmiş. O sırada 2 omuru kırıkmış ve 60 yaşındaymış.

Ve bırakmış. Arkasında. Torunları yaşındaki yarışmacıları ve yarışları. Ama tabii ki motosikleti değil.

Hamit Abbasoğlu Türkiye’de motosiklet denince akla gelen ilk isimlerden. Türkiye Motosiklet Federasyonu kurucusu, motor sporları yorumcusu, eski yarışçısı.

Ve artık profesyonel bir motosiklet gezgini. Türkiye, Suriye, Gürcistan, Balkanlar, Avrupa derken motosiklet üzerinde binlerce kilometre yol yapmış. Bu konuda uzmanlaştıkça uzmanlaşmış. Motosikletle seyahate çıkacaklar önce ona danışıyor. Şimdi mesela, “Derhal motosiklete atlayıp dünya üzerinde herhangi bir yere git”, deseniz bana google’a değil ona sorarım. Aklınıza hayalinize gelmeyecek en muhteşem yol rotaları da onda, nerede ne yenir içilir, saat kaçta yola çıkılır, nerede mola verilire kadar tüm bilgiler de. İnce ince çalışarak, planlayarak, yaşayarak çıkarmış rotaların hepsini.

 

Son olarak Arjantin’e gitmiş. Her zamanki yol arkadaşı Tuncel Alaçayır’la. Başkent Buenos Aires’ten Patagonya’ya kadar uzanmışlar. 1 ayda, 6 bin kilometre yol yapmışlar. Arjantin’in doğasına da insanlarına da yemeklerine de bayılmışlar. Honda Transalp’lerini oradan kiralamışlar. Bu motosikleti tercih etmesinin sebebi hem asfalt hem toprakta gidiyor olması. Bir de kolay kolay arıza yapmaması.

1 ayda İspanyolca

Hamit Abbasoğlu yine öyle çat kapı, plansız programsız çıkıp gitmemiş Arjantin’e. Geziden 1 yıl önce Buenos Aires’e gidip 1 ay kalmış ve İspanyolca öğrenmiş. Sora öğrene, yol rotası belirlemiş.

“1 ayda değil İspanyolca, kuş-dili bile öğrenilemez hadi canım geç bunları” dediğini duyar gibiyim ey şüpheci okuyucu.

Fakat kalbin kadar temiz bu otomobil sayfasında boşuna yer vermedim ben bir motosiklet olan 2 tekerlekli Honda’ya ve bu işlerin gurusu Hamit Abbasoğlu’na.

Yol arkadaşı Tuncel’le dağlar, göller, dereleri aşarlarken günlerden bir gün elinde mikrofonla bir televizyoncu çıkıvermiş Arjantin’de karşılarına. Ve Arjantin Televizyonu’nun sabah programı için onlara İspanyolca sorular sormaya başlamış. Hem de canlı yayında. Abbasoğlu’nun dakikalarca yolculuğu anlattığı hatta espriler yaptığı ve evet İspanyolca konuştuğu bu video’yu dilersen bulup izleyebilirsin internette. İspanyol arkadaşım Ana’ya izlettiğimde bu yayını, Ana küçükdilinden olacaktı. İşte Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilen Abbasoğlu, gideceği ülkenin dilini öğrenecek kadar ciddiye alıp planlıyor motosiklet gezilerini. Ve öyle güzel anlatıyor ki, onu dinlerken Arjantin 40 yıllık mahallen gibi yakınlaşıyor, rüzgârları saçlarında dolaşıyor.

Gezginlere öneriler:

Mümkünse kalabalık gitme. En fazla 3 kişiyle yola çık. Yol arkadaşlarıyla uyum önemli. Bavul asla olmaz. Motor kıyafetlerin, motorun yağı, tamiratı için olmazsa olmazlarınla 2 küçük çanta yeter. Yol planı çıkar, otoban değil, virajlı kalabalık olmayan yan yollar seç. GPS’e kaydet. Gündoğumunda yola çık. İlk hedefine öğlen var. Ve artık ertesi gün doğumuna kadar gez, ye, iç, dinlen, uyu. Gece asla yol gitme. 3-4 günde bir tatil günü yap. En boş ve düz yolda bile 130 kilometreyi geçme.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler