Tütün şirketlerinin Instagram'daki gizli reklam oyunu

Yasaklar nedeniyle televizyonlarda reklam yayımlayamayan tütün şirketlerinin, sosyal medya üzerinden fenomen hesapları kullanarak gençleri sigaraya özendirdikleri iddia edildi.

Yayınlanma: 03.09.2018 - 09:58
Abone Ol google-news

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Robert V. Kozinets tarafından yönetilen bir araştırmada, dört büyük tütün şirketinin, binlerce takipçisi olan Instagram fenomenlerine gizli reklam vererek gençleri hedefledikleri iddia edildi.

Euronews’teki habere göre Instagram fenomenlerine sigaralı fotoğraf yayımlamaları karşılığında para ödendiğini söyleyen Kozinets, bu yolla sigara içmenin havalı gösterildiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri 1970’lerde gençleri hedef alan sigara reklamlarını yasakladı. Fransa’da ise 1991’de, tütün lehine herhangi bir propaganda ve doğrudan veya dolaylı reklamı yasaklandı. Türkiye’de ise 2008’de yürürlüğe giren ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ ile televizyonda sigara reklamı yasaklandı.

Araştırmaya göre, ismini vermek istemeyen bazı Instagram fenomenleri, haftada en az iki sigaralı fotoğraf paylaşarak aylık 200 Avro ve 2 karton sigara aldıklarını itiraf ediyor. Söz konusu 4 şirket ise haklarındaki suçlamaları reddetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon