Ölümüyle ders verdi

Tarım ilacı yüzünden sağlığını kaybeden 53 yaşındaki Fabian Tomasi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 09.09.2018 - 23:02
Abone Ol google-news

Arjantin’de tarım ilacında kullanılan glisofat yüzünden sinir sistemi hastalığına yakalanan çiftçi Fabian Tomasi, önceki gün hayatını kaybetti. 53 yaşında hayata veda eden Tomasi, uçakla tarlaları ilaçlıyordu ve koruma kullanmıyordu. Kas kütlesini günden güne kaybeden ve hareket kabiliyeti kısıtlanan Tomasi, AFP muhabirine “Yakında hiç kimse kalmayacak. Sahip olduğumuz topraklar ölülerimizi gömmek için yetmeyecek” demişti. Tomasi’ye ilaçlamayı rüzgâra karşı yapmaması durumunda kimyasaldan etkilenmeyeceği söylenmişti. Fakat cildi ağır kimyasallarla temas eden Tomasi’ye, ilaçlama işine başladıktan kısa bir süre sonra şiddetli sinir hasarı tanısı konmuştu.

10 yıldan fazla direndi

Zamanla katı yiyecek yiyemeyen, yürümekte ve kollarını hareket ettirmekte dahi zorlanan çiftçiye enfazla 6 aylık ömrü kaldığı söylenmesine karşın 10 yıldan fazla direndi. Fabian ölmeden önce çeşitli konferanslara katılarak insanları uyardı. Vücudu, zehirli kimyasallara maruz kalan insanın ne hale gelebileğinin canlı kanıtıydı. Ağırlaşıp hastaneye yattıktan beş gün sonra 53 yıllık hayatı sona erdi.
Glisofat, doğum kusurlarının yanı sıra kanser artışından da sorumlu tutuluyor. Arjantin’de 300 milyon litreden fazla böcek ilacının püskürtüldüğü 18 milyon hektarlık bir alan genetiğiyle oynanmış soya ile kaplı. Uzmanlar, Arjantin’de önümüzdeki 10 ile 15 yıl arasında kanser oranı, kısırlık ve endokrin yetmezliğinin yıkıcı seviyelere ulaşacağı ile ilgili uyarılarda bulunuyor.
Arjantin’deki tarım ilaçlarıyla ilgili çalışmalar yürüten yenidoğan uzmanı Medardo Avila, kırsal nüfus arasında kanserden ölümlerin ve doğum kusurlarının arttığını söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler