Kursa katılan 18 Mersinli kadın balıkçı: Gücümüzün farkına vardık

Mersin Erdemli’de, kadın balıkçılara yönelik düzenlenen Uzatma Ağı Donamı ve Avcılığı Kursu’na katılan 18 kursiyer, “Gücümüzün farkına vardık. Balıkçılıkta, denizde artık biz de varız” diyor.

Yayınlanma: 30.03.2019 - 22:22
Abone Ol google-news

WWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi projesi kapsamında, Erdemli’de, kadın balıkçılara yönelik düzenlenen Uzatma Ağı Donamı ve Avcılığı Kursu’na destek veriyor. 20 Mart - 18 Nisan 2019 tarihleri arasındaki kursun sonunda, 18 kadın kursiyer, Uzatma Ağı Donamı ve Avcılığı Sertifikası alacak.

18 kadın 1000 kişiye ulaşacak

Balıkçılıkta toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine 2000 yılından beri araştırma yapan Ege Üniversitesi’nden Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, “40 bin aileden bahsediyoruz. 40 bin aile, Türkiye’de kayıtlı 40 bin balıkçı demek, 40 bin kadın demek. Varlıkları ve potansiyalleri yüksek” dedi. Kurs çerçevesinde düzenlenen atölye çalışmasında, Dr. Göncüoğlu, kursiyerlere ve Erdemlili kadın balıkçılara, “Dünyada ve Türkiye’de Kadın Balıkçılar” başlıklı sunum yaptı. Etkinlikte liderlik ve toplumsal cinsiyet konularında da atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Göncüoğlu, “Kadınlar ve erkekler, balıkçılık mesleğini yüzyıllardır birlikte yapıyor. Dünyada, balıkçılık sektöründe kadın varlığı sadece resmi kayıtlarda değil, sanatın - yaşamın her alanında görünür durumda. Türkiye’de ise kadın balıkçıların meslekteki varlığının bilinmesi ve karar alma süreçlerine katılımı ülkemiz ve balıkçılık adına olumlu, ancak yapacak daha çok iş var. Erdemli’de kadın balıkçılar, kadın istihdamının ve işgücünün artmasına katkı sağlıyor. 18 kadın balıkçının öncülüğünce başlayan bu çalışma, önce 180 kadına sonra çarpan etkisiyle 1000 kişiye ulaşarak istihdam alanı yaratma potansiyeline sahip” diye konuştu. 

‘Öyle güzellikler sunuyor ki’

Sümer, kadın balıkçılara yönelik kursu ve atölye çalışmasını da, “Bu kurs ve atölye çalışmasından önce yaptığımız işin önemini fark etmiyorduk. Bu sayede bilinçlendik, gücümüzün farkına vardık ve ‘artık biz de varız’ diyoruz. Pek çok kadına ekmek kapısı açıldı. Geleceğe umutla, güvenle bakıyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.

Kadınlar, çok önemli role sahip

9 Akdeniz ülkesi ile birlikte, küçük ölçekli balıkçıların gelir kaynaklarının iyileştirilmesi, balıkçılıkla ilgili yönetim süreçlerine katılımlarının sağlanması amacıyla ‘Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi’ başlıklı uluslararası bir proje yürüten WWF - Türkiye’nin Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Kadınlar, küçük ölçekli balıkçılığın değer zincirinin her halkasında çok önemli bir role sahip. Süreçteki kilit rolleri doğa koruma yaklaşımı açısından da büyük bir önem taşıyor. Balıkçılık sektöründeki kadınlar ağırlıkla işleme ve pazarlama süreçlerinde yer alsa da küçük ölçekli balıkçılığın her aşamasında daha fazla rol almaları ve karar alma süreçlerine dahil olmaları gerektiğini düşünüyoruz” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler