Propolis nedir ve faydaları nelerdir?

Arıların bitkilerden ürettiği propolisin faydaları sık sık gündeme geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal, propolis nedir?, propolisin faydaları nelerdir?, propolis neye faydalıdır?sorularını yanıtladı.

Yayınlanma: 31.10.2019 - 19:32
Propolis nedir ve faydaları nelerdir?
Abone Ol google-news

Arılar bal dışında, iğne yapraklı ağaçlar veya herdem yeşil yapraklardaki saptan propolis adı verilen bir bileşik de üretir. Çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Ayrıca kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilazasyonu için de kullanılır. Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıbbı özellikleri içinde propolis kullandı. Yunanlılar apse tedavisinde, Asurlar, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecinde yardımcı olmak için yaralara ve tümörlere koydu.   

PROPOLİSİN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNE ETKİLER NELERDİR?

Kanserle Mücadeleye Yardımcıdır: Anti-tümoral ve anti-kanserojen özelliğe sahiptir. İçeriğindeki polifenolik yapılar, kanser gelişiminin ardındaki neden olan DNA mutasyonlarının önüne geçilmesinde yardımcıdır.

Soğuk Algınlığı ve Boğaz Ağrısı İle Mücadele Eder: Kış aylarına hazırlıksız yakalanmış bağışıklık fonksiyonumuza, okul çocukları ve yaşlılara propolis takviyesi verilmesi soğuk algınlığı ve bu tür hastalıkların baskılanmasına yardımcıdır.

Kadınlarda Üreme Fonksiyonlarını Güçlendirir: Gebelik planlayan kadınlarla yapılan çalışmalarda propolis takviyesinin gebeliği kolaylaştırdığı ortaya koyulmuştur.

İltihaplanmalarınıza Mucizevi Etki: Özellikle idrar yolu enfeksiyonuna, orta kulak iltihabına, bronşite, solunum yolu iltihaplarına karşı olumlu etkisi bulunmaktadır.

Propolisin sakinleştirici, ağrı kesici etkisi özellikle romatizmal ağrılarda baş ağrısı ve eklem ağrılarında da oldukça olumlu etkileri vardır. 

PROPOLİSİ BESLENMEMİZE NASIL DAHİL ETMELİYİZ?

    • Damla ürününden yetişkinler için günde 20 damla, çocuklar için günde 10 damla

    • Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz.

    • Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.

    • Propolisli ballı karışım ürünleri de günde 1 tatlı kaşığı doğrudan veya ılık süt, yoğurt gibi gıdalarla karıştırılarak tüketebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler