'41', spora başlamak için geç bir yaş değil

Egzersiz alışkanlığı her yaşta vücuda faydalı gelebilecek bir etkinlik. Ancak insanlar yaşlar ilerledikçe egzersiz alışkanlıklarından çeşitli nedenlerle vazgeçiyor. 30 yaşından itibaren başlayabilen kas erimesini de hesaba katarsak, bu yaştan sonra yapılan egzersizler daha da önem kazanıyor.

Yayınlanma: 10.12.2019 - 11:56
'41', spora başlamak için geç bir yaş değil
Abone Ol google-news

ABD'de 2 bin kişi arasında yapılan araştırmada, insanların 41 yaşından sonra, egzersize başlamak için geç olduğunu düşünerek başlamaktan vazgeçtiklerini saptadı.

Ancak bazı örneklerde var ki koşu alışkanlığına 84 yaşında başlayıp 89'unda ilk maratonunu bitiren "hiçbir şey için geç değil" fikriyle yaşayanlar aramızda dolaşıyor. O yüzden eğer siz de geç kaldığınızı düşünenlerdenseniz bu kararınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Guardian'da yer alan araştırmada "5 Adımda Daha İyi Hissedin" adlı kitabın yazarı Rangan Chatterjee, 40'ında yapılan egzersizin hayati önem taşıdığını belirterek "Egzersizler hangi yaşta olursa olsun etkisi çok fazladır" dedi. Özellikle 30'undan sonra yaşanan kas erimesine dikkat çeken Chatterjee, "Bu erimelerin önüne geçebilmek için en önemli egzersizler dayanıklılığa dayanan kuvvet egzersizleridir ve koşu alışkanlığıdır" ifadelerini kullandı.

ZAMAN YETERSİZLİĞİ BAHANE DEĞİL

41 yaşından sonra insanların spordan vazgeçmesinin ana nedeni zaman yetersizliği olarak gösteriliyor. Guardian yazarı kendisinin de 45 yaşında ve üç çocuk sahibi olduğunu belirterek nasıl zaman ayırmanın zor olduğunu bildiğini belirtiyor. Ancak sabahları kendini daha erken kalkmaya alıştırarak koşu idmanlarını sabah yaptığını belirtiyor. Son 3 yılda 10 maratona katıldığını belirtirken, kuş günleri sabah 6'da kalkmanın zorluğunu ise ancak azimle yenebileceğinizin altını çiziyor. 

KOŞU ARKADAŞI EDİNİN

Eğer sabahları erken kalmaya kenidinizi alıştıramıyorsanız bir koşu arkadaşı veya koşu grubu bulmanız tavsiye ediliyor. Koşu arkadaşı diğer birçok etkinlikten daha kolay şekilde kendinize bir eküri bulabileceğiniz etkinlik türü.

Ne şekilde olursa olsun, kendi hayatınızı göz önünde bulundurarak bir koşu zamanı yaratın. Bir zaman sonra alışkanlık haline geleceğinden kısa süredeki başarılarınıza inanamayacaksınız. Egzersizin yararları birçok araştırma alanı tarafından yararlar kanıtlandı. 21, 41 ya da 91, yaşınız fark etmeksizin ruh halinize, duyularınıza ve hafızanıza en iyi faydayı egzersiz alışkanlığından görebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon