Taciz mağduruna "dekolte" sorusuna büyük tepki

Mısır'da bir alışveriş merkezinde cinsel saldırıya uğradığını iddia eden bir kadının dekolte giyindiğini söyleyen televizyon sunucusu Riham Said, binlerce izleyicinin öfkeli tepkisine hedef oldu.

Yayınlanma: 30.10.2015 - 11:59
Abone Ol google-news
<video:399665>

Sosyal medyada hızla yayılan haber, adı açıklanmayan kadının, yaptığı mülakatlarda sorduğu kışkırtıcı sorularla bilinen televizyon sunucusu Riham Said'in programına çıkması oldu.

Program sırasında Said, kadına dönerek, giyim şekliyle tacize neden olduğunu ima etti.

Said, kapalı devre kamera kayıtlarında kot pantolon ve kolsuz bir bluz giydiği görülen konuğuna, "O gün sence düzgün mü giyinmiştin?" diye sordu.

Üstelik daha da ileri giderek, kadının eski fotoğraflarını, örneğin bir bikinili resmini gösterdi, dekolte giyinmekle suçladı.

Bir alışveriş merkezinin ortasında kavga ettiği adamın kendisine cinsel tacizde bulunduğunu öne süren kadın, bu kişinin bilinen biri olduğu için polis tarafından göz altına alınmadığını iddia ediyor.

Provokasyonları ile ünlü bir sunucu

Riham Said, Mısır'da sık sık tartışma yaratan bir sunucu. Bir süre önce Lübnan'daki bir mülteci kampındaki Suriyelilere hakaret ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Ateistler, Müslüman din adamları ve diğer pek çok kesimden insanla hararetli tartışmalara giren bir kişi.

Son olaydan sonra ise liberal ve muhafazakar birçok Mısırlı Rahim Said'i kınadı ve sunucuyu kadına yönelik şiddeti ve tacizi teşvik etmekle suçladı.

İzleyicilerden biri "Riham Said denen kabustan kurtulmamız gerek" derken, bir başkası "Son derece rezilsin. Bütün bu propagandaya bile değmezsin. Ama bundan yarar sağlıyorsun" diye tweet attı.

Said'in kendisi de internette sert eleştirilerin hedefi oldu. "Öl Riham" diye çevrilebilecek bile etiketle trollendi, kimi kullanıcılar sunucunun zamansız ölümünün nasıl olmasını umduklarını gösteren fotoğraflar ve yazılar paylaştı. 24 saat içinde söz konusu etiketle 14 binden fazla mesaj yayımlandı.

Mısır'da ayrıca "Riham Said" ve "Riham Said Yargılansın" diye etiketler yaygınlaştı, sunucunun programının ve yayınlayan özel kanalın boykot edilmesi çağrısı yapıldı.

'Tacize uğrayanlar yıldırılıyor'

Riham Said'i kınayan Mısır'ın önde gelen avukatlarından Muhammed Abdülaziz, sunucunun "O gün sence düzgün mü giyinmiştin?" diye sorduğu kadının Said ve televizyon kanalına dava açması halinde onu temsil etmeye hazır olduklarını duyurdu.

Abdülaziz, "Riham Said, programında, tacizcisini deşifre etmeye cesaret eden herhangi bir kadının medyada iftiraya uğrayacağı mesajını açıkça veriyor. Böylece insanların gözünü korkutarak bu tür suçları gizlemeye itiyor" dedi.

BM'nin kısa süre önce yayımladığı bir rapora göre, Mısırlı kadınların yüzde 99'dan fazlası bir şekilde cinsel tacize maruz kalıyor.

Kahire yönetimi Haziran 2013'te, cinsel taciz vakalarını engellemek amacıyla bu tür suçlara yeni cezalar öngören bir yasayı yürürlüğe koymuştu.

Kaynak: BBC Türkçe


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler