Rejans dönüyor

Ziyaretçileri arasında Atatürk’ten Von Papen’e, Enis Batur’dan Cahide Sonku’ya bir çok ismin yer aldığı Rejans lokantası Beyoğlu’nda yeniden açılıyor.

Yayınlanma: 06.12.2015 - 00:11
Abone Ol google-news

Tanınmış tarihçi Jak Deleon, İstiklal Caddesi’nde Saint Antoine Kilisesi’nin tam karşsnda caddeye açlan Olivya Geçidi’nin sonunda yer alan ve yaşı 85’e yaklaşan, İstanbul ile özdeş Rejans lokantası hakkında, 28 Ağustos 1988’de Cumhuriyet gazetesine, şunları kaydeder: “Savaş öncesi İstanbul’unu aydınlatan bir “romantik” ışıldaktır Rejans: Bolşevik rejimden canını (ama malını değil) kurtanp postu Türkiye*ye atan, yakası bembeyaz, gömleği tertemiz, pantolonu ütülü Grand Dük eskilerinin “şef-garson”luk yaptığı bu lokantaya Atatürk’ün sık sık geldiği söylenir. Von Papen Alman sefiriyken bir kez uğramış, pek beğenip alışkanlık edinmiş Rejans’ta akşam yemeği yemeyi. (...) Casusların cirit attığı 1940’ların İstanbulu’nda Rejans’ın birçok romantik “espionage” filmine konu olabilecek buluşmalara sahne olduğu “rivayet” edilir.

Diplomatlar, gazeteciler, Hitler’den kaçmayı nasılsa başarmış Alman profesörler, yazarlar, aktörler ve “hüneri muğlak” entelektüeller, Rejans’ı mesken tutmuşlar, “borscht çorbası” içmekte, “boeuf strogonoff” ve “piliç kievsky” yiyerek Rus votkası yudumlamaktadır.”

İşte, müdavimleri arasında Muhsin Ertuğrul, Cahide Sonku, İbrahim Çallı, Haldun Dormen, Atilla Dorsay, Ferhan Şensoy, Bedri Baykam ve Enis Batur gibi kültür sanat yüzlerinin de bulunduğu kurum, şimdi bir kez daha eski adresi Beyoğlu’nda gümüş şamdanları, o yıllara ait çatal bıçak takımları ve tarihi atmosferiyle geçmişi geleceğe taşımaya hazırlanıyor.

 

‘Tatlı’ya bağlayan menü

10 gün içinde kesin açılış tarihini ilan edecek kurumun, klasik Rejans menüsünün yanında, modern Rus yemeklerinden örnekler sunan şef mutfağı, özel aksesuarları, müzikleri ve benzersiz dokusunun, özellikle de Türkiye - Rusya arasındaki son gerilime medenî, kültürel ve tarihsel bağlamda zengin bir merhem etkisi yapması bekleniyor.

 

Hem müzik hem şantöz

İstanbul’un yeme içme kültürüne öncülük yapmş Rejans’ı, Mihail Mihailoviç, Tevfik Manars ve Vera Protoppova, Olivo geçidindeki 15 No’lu binada, Rejans Kahve, Lokanta ve Çiçekli Bahçesi adıyla 4 Mayıs 1932’de müşterilerin hizmetine açmıştı. O dönem Beyaz Rus hanımlarının hizmet ettiği lokantada, hem müzik, hem de şantözler bulunuyordu. Akşamları yemeklerde dans ediliyordu. 1918 sonrası Bolşeviklerin Rusya’ya egemen olmaları sonucunda, ülkelerini terk eden Ruslar İstanbul’da pek çok lokanta açmıştı. Bilgi için: 0212 346 4142


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler