Türkiye sağıyor Avrupa tüketiyor

Süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içinde yer alan Türkiye’de süt içme oranları ise Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük.

Yayınlanma: 09.03.2016 - 12:48
Abone Ol google-news

Süt üretiminde önemli üretim noktalarından biri olan Türkiye'de, Avrupa ülkelerine nazaran çok daha az süt tüketiliyor. Kişi başı süt tüketimi yıllık İngiltere’de 100, İtalya’da 63, Finlandiya’da 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68 Romanya’da 75 litre iken Türkiye’de 24 litre seviyesinde kalıyor.
 
Tetra Pak Türkiye Pazarlama Direktörü Verda Telyaz’ın, Euromonitor 2015 verileri çerçevesinde verdiği bilgiye göre; Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada içme sütü tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi 100 litreninn üzerinde. İspanya’da 108 lt yıllık tüketim, İngiltere’de kişi başı 100 lt, Fransa’da kişi başı 68 lt, İtalya’da 63 lt, Yunanistan’da 65 lt düzeyinde gerçekleşiyor.
 
Vatan'ın haberine göre, Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 24 lt düzeyinde. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 66 gr süt içiyor. Türkiye’de haneye giren süt miktarlarına bakıldığında ise en fazla hane başına süt tüketimi 122 litre ile Akdeniz Bölgesinde gerçekleşiyor. En düşük hane tüketimi ise 74 litre ile Karadeniz bölgesinde (Ipsos KMG). Eve giren sütün yaklaşık yüzde 40’ının ise ısıl işlemden geçmemiş ve denetlenmemiş sokak sütü. Sokak sütü tüketiminde ise gene Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri en yoğun tüketime sahip.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler