Engelli olan dünyamız

İspanya’nın Nobeli sayılan ödülü alan Hugh Herr’in öyküsü iki bacağını kaybetmesiyle başlıyor. Herr, bugün akıllı protez alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından...

Yayınlanma: 26.10.2016 - 19:42
Abone Ol google-news

 

 

36. Asturias Ödülleri sahiplerini buldu. 1980’den bu yana her yıl sekiz kategoride dağıtılan ödüller İspanya’nın Nobeli olarak anılıyor. Teknik ve Bilimsel Araştırma dalında ödüle, iki bacağı da ampute olan ABD’li bilim insanı Hugh Herr (51) layık görüldü. Herr ödülünü, İspanya Kralı VI. Felipe’nin ev sahipliğinde düzenlenen törenle aldı. Herr’in öyküsü tüm insanlar için ilham kaynağı olacak cinsten. 8 yaşında dağcılık sporuna başlayan Hugh Herr’in adı 17 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi dağcılarıyla birlikte anılmaya başlandı. ABD’nin kuzeydoğusundaki en yüksek zirveye sahip olan Washington Dağı’na tırmanışında bir arkadaşı ile -29 derecede 3 gece mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri onları bulduğunda frostbite (soğuk ısırığı) olmuştu. Arkadaşı gözlerini, Herr ise dizden aşağı iki bacağını kaybetti. 18 yaşında protezlerle tanışan Herr öyküsünü Euronews’e şöyle anlatıyor:

Daha iyi tırmanıyorum

“Geleneksel protez teknolojisiyle karşılaşmam 1982 yılında oldu. Korkmuştum. Bu nasıl mümkün olabilir dedim. Tahta ve kauçuktan imal edilmişlerdi. Hiçbir bilgisayar teknolojisine sahip değillerdi. Sensörleri bile yoktu. Kas uyumu da söz konusu değildi. Şaka yapıyor olmalısınız dedim. Daha fazlası mümkündür! Ardından bu konuda tasarım için gerekli ilhamı aldığımı sanıyorum. İlk iş olarak kendi bacaklarımı dizayn edecektim ve yaptığım spora uygun olacaklardı; yani dağcılığa. Meslek lisesinde okumuştum. Bu açıdan metal ve tahtayla haşır neşirdim. İlgili dükkânlara gittim ve kesip biçmeye başladım. Başarılı olduğumu söylemeliyim. Birkaç marangozluk denemesinden sonra dağlara tırmanıyordum. Hatta kazanın ardından dağcılık yeteneklerimi geliştirmek üzere çalıştım. Açık bir şekilde protez bacaklarımla sağlıklı halime nazaran daha iyi tırmandığımı söyleyebilirim. Hemen ardından geleceğin engelsiz dünyasını hayal etmeye başladım. Benim vücudumda yaşadığım değişimleri ve başardığım şeyleri tüm insanlık için düşlüyordum. Körlük için, çeşitli engeller için geliştirilebilecek teknolojileri bir düşünün... Felçli kişiler ve birçok engellinin yaşadığı zorlukların ortadan kaldırıldığını hayal edin.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler