20 yıldır ölümsüz

‘Halkın Prensesi’ Leydi DIana’nın aslında peri masalı olmayan yaşamı hiç gündemden düşmedi.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 18:32
Abone Ol google-news

Büyük Britanya’nın veliaht prensiyle evlenmesinin ardından halka yakın tavırları, açık sözlülüğü, yardım faaliyetlerine en önde katılması gibi özellikleriyle tüm Britanyalıların kalbini kazanan Prenses Diana ölümünün 20’nci yılında anılıyor. Kraliçe Elizabeth’le anlaşmazlıklarıyla da gündeme gelen ve “Halkın Prensesi” unvanını kazanan Leydi Di, pek çok Britanyalının kalbinde özel bir yere sahip. Diana’nın 20 yıl önceki şaibeli ölümü de gizemini korumayı sürdürüyor.

Diana, 31 Ağustos 1997’de Prens Charles ile boşandıktan bir yıl sonra, Paris’te sevgilisi Dodi el-Fayed ile birlikte geçirdiği trajik bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Britanya tahtının vârisi Prens Charles’la 16 yaşında tanışan Diana, Charles’ı ilk kez ablası Lady Sarah’ın flörtü olarak tanıdı. İkili 29 Temmuz 1981’de toplam 13 kere görüştükten sonra görkemli bir düğünle dünya evine girdi.

Utangaç prenses

Tüm dünya televizyonlarından yaklaşık bir milyar kişinin izlediği düğünde, Diana herkesin gözdesi oldu. St. Paul Katedrali’nde gerçekleşen görkemli tören, Diana’nın utangaç tavırlarıyla tüm insanları büyüledi. Bir yıl sonra oğlu William’ı kucağına alan Diana, evliliğine alışamadığı için bu duruma çok sevindi. 1984 yılında ise ikinci oğlu Prens Harry doğdu. Diana ikinci çocuğunun doğuşunu “O gün evliliğim öldü” diyerek ifade etti.

Şaibeli kaza

Boşanmasının ardından çapkınlığıyla tanınan multi milyoner Mısırlı iş adamı Dodi el-Fayed ile ilişki yaşayan Diana, gözlerden uzak olabilmek için sevgilisiyle Paris’e gitti.

İddialara göre bir akşam yemeği çıkışı çifti paparazilerden kaçırmaya çalışan alkollü şoför, yaptığı kaza sonucu ikisinin de hayatını yitirmesine neden oldu. Ölümünün ardından birçok dedikoduya neden olan kaza, kimilerince suikast olarak yorumlandı fakat ortada bir kanıt bulunamadı.

Cenazesi aynı düğünü gibi büyük yankı yarattı ve milyonlarca kişi tarafından izlendi. Prens Charles ise Diana ile evliyken ilişki yaşadığı Camilla ile Prenses’in ölümünden sekiz yıl sonra evlendi.

Evlilikte üç kişiydik

P eri masalı gibi görünen bu ilişki, Diana’nın beklediği gibi devam etmedi. Charles, eski sevgilisi Camilla Parker Bowles ile olan ilişkisini sürdürmeye devam etti. Evliliğini kurtarmaya çalışan Prenses, Camilla ile konuşmaya çalışmış fakat “Bütün erkekler sana âşık, iki güzel çocuğun var, istediğini aldın daha ne istiyorsun” sorusuna “Tabii ki kocamı” diyerek cevaplamış, fakat uğraşları boşa çıkmıştı. Diana’nın BBC televizyonunda verdiği bir röportajda “Biz bu evlilikte üç kişiydik, yani biraz kalabalıktık” sözleriyle itirafta bulunması ise duygusal düzeyde zaten bitmiş olan evliliği bitirme noktasına getirdi.

Kendi Sözleriyle Diana

Britanya’nın “Channel 4” kanalı, Diana’nın 20. ölüm yıldönümü için 31 Ağustos’a kadar her hafta bir belgesel yayımlıyor. “Kendi sözleriyle Diana” isimli belgeselde daha önce hiç ortaya çıkmamış görüntüler ve evlilikleri hakkında ilginç açıklamalar bulunuyor. Yaşadıkları sorunları ve cinsel hayatları hakkında itiraflar içeren belgesel, izleyiciye Diana’nın yaşamına daha içten ve kişisel bir bakış sunuyor. Görüntüler 1992 ve 1993 yılları arasında Kensington Sarayı’nda Prenses’in diksiyon koçu Peter Settelen tarafından çekilmiş. Özel hayatını iletişim koçuyla paylaşan Diana, nişanlılık döneminde bir gazetecinin “Âşık mısınız” sorusu üzerine “Tabii ki” diyerek cevap vermiş; ancak Charles “Âşık olmak her ne demekse” diyerek soruyu cevaplamış, bunun kendisinde derin travma yarattığını belirten Diana, bunun gibi birçok sorunu daha belgeselde dile getiriyor.

‘Annemiz tam bir çocuktu’

Prenses Diana’nın “İnsanların kalbindeki prenses olmak istemiştim, ama kendimi bu ülkenin prensesi olarak göremiyorum” sözü onun hayatına dair ipuçları veren sözlerinden. İngiltere başbakanlarından Tony Blair’in 1997 tarihli sözü ise şöyle: “O halkın prensesiydi.” Oğlu Harry ise “Bizim annemiz tam bir çocuktu... O en eğlenceli ve muzip evebeynlerden biriydi” diyor. Ölümünün üstünden 20 yıl geçmesine karşın Diana hâlâ konuşuluyor. Duruma bakılırsa daha da konuşulacak.

Diana’nın gizli dünyası

Galler Prensesi Diana’nın ölümünün 20’nci yıldönümü nedeniyle hazırlanan ve büyük yankı uyandıran “Prenses Diana’nın Gizli Dünyası” belgeseli 31 Ağustos Perşembe günü saat 22.00’de NTV’de yayınlanacak. Belgeselde Diana’nın evliliğiyle ilgili gizli konuşmaları da yer alıyor.

20 yaşında evlendi

* 1 Temmuz 1961: Aristokrat bir ailede doğdu.

* 1978: 17 yaşında okuldan ayrılarak eğitim hayatını yarım bıraktı.

* 1981: 20 yaşındayken 32 yaşındaki Veliaht Prens Charles ile evlendi.

* 1982-84: William ve Harry adında iki oğlu oldu.

* 1992: Britanya Başbakanı John Major, Aralık ayında parlamentoya kraliyet çiftinin boşanacağını açıkladı.

* 1995: BBC kanalına verdiği röportajda, evliliği hakkında itiraflarda bulundu, hastalığı bulimia ve depresyonundan bahsetti.

* 1996: Prens Charles ile boşandılar, kraliyet ailesinden ayrıldı.

* 1997: Mısır asıllı İngiliz vatandaşı, lüks alışveriş merkezleri sahibi Dodi el-Fayed ile ilişkisi başladı.

* 31 Ağustos 1997: Dodi el-Fayed ile Paris’te bir otomobil kazasında hayatını kaybetti. Diana’nın 36 yaşındaki ölümü tüm dünyayı yasa boğdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler