Yoksul kadınlar zoraki anneler

Kadınlar çocuk kararını kendi isteğiyle alamıyor, 214 milyonu korunamıyor.

Yayınlanma: 17.10.2017 - 22:51
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, “Dünya Nüfusunun Durumu” başlıklı yıllık raporunu açıkladı. BM’nin raporuna göre dünya genelinde milyonlarca kadın, çocuk yapma kararını kendi isteğiyle alamıyor. Yoksul genç kadınlar, zengin yaşıtlarına göre üç kat fazla çocuk yaparken eğitim ve gelecek şansları azalıyor.

BM bu nedenle yoksul ülkelerde aile planlaması ve anne adayları için yeterli sağlık hizmetlerinin devreye sokulması çağrısı yaptı.

Cenevre’de salı günü açıklanan raporda, kadınların yaşamları ve hamile kalmaları konusunda kendilerinin karar verme hakkı olması gerektiğine dikkat çekildi. BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Natalia Kanem, kadınların durumunun gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişimlerini de zayıflattığı uyarısını yaptı.

Vakfın tahminlerine göre gelişmekte olan ülkelerde 214 milyon kadın korunamıyor. Yoksul ülkelerde yılda 89 milyon kadın istemeden hamile kalıyor.

Bu nedenle 48 milyon hamileliğin kürtajla sonlandığı, 10 milyon düşük vakası ve bir milyon çocuğun da ölü doğduğu bilgisi veriliyor.

Daha az kazanıyorlar

Rapora göre ayrıca dünya genelinde kadınlar, erkeklerden daha az kazanıyor. Kadınların erkeklerin elde ettiği gelirin ortalama yüzde 77’sini kazandığı kaydedilen raporda, dünya genelinde okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 63’ünün de kadın olduğuna yer verildi.

BM Nüfusu Fonu, eşitsizlikleri ortadan kaldırabilmek için temel ihtiyaçları karşılayacak ve gelir garantisi sağlayan evrensel asgari bir sosyal koruma programının devreye konulmasını önerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler