180 milyon çocuk zor durumda

Her 12 çocuktan birinin ebeveynlerinden daha zor bir hayatı olacak.

Yayınlanma: 20.11.2017 - 21:03
Abone Ol google-news

Dünya Çocuk Günü için UNICEF tarafından yapılan analize göre, küresel ölçekte sağlanan ilerlemeye rağmen dünyadaki her 12 çocuktan biri geleceğinin ebeveynlerinden daha karanlık göründüğü bir ülkede yaşıyor. 180 milyon çocuk, aşırı yoksulluğa düşme, okula gitmeme ya da bir şiddet olayı sonucunda yaşamını yitirme olasılığı yüksek olan 37 ülkede. UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü Laurence Chandy, “Son kuşak, dünya çocuklarının çoğu için yaşam standartları açısından büyük, daha önce görülmemiş kazanımlara tanıklık ederken, unutulmuş bir azınlığının kendilerinin ya da ailelerinin herhangi bir kusuru da olmadan bu kazanımların dışında kalması kötü bir şaka gibidir” dedi.

Okul kayıtları azaldı

UNICEF analizi, çocukların aşırı yoksulluktan kurtulma, temel eğitim alma ve şiddet içeren ölümlerden sakınma şanslarını değerlendirdi. Analize göre, günde 1,90 dolardan daha az kazanarak yaşayanların payı ülkedeki huzursuzluklarına, çatışmaların ve kötü yönetimin sonucu Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambiya ve Zimbabwe dâhil 14 ülkede arttı. Finansal kriz, hızlı nüfus artışı ve silahlı çatışma gibi nedenlerden dolayı ilkokula kayıt Suriye ve Tanzanya dahil 21 ülkede azaldı. 19 yaşından küçük çocuklar arasında şiddet olaylarına dayalı ölümler şu yedi ülkede artış gösterdi: Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Libya, Güney Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen.

Çocuklar kaygılı

UNICEF’in Brezilya, Hindistan, Japonya, Kenya, Malaysiya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Mısır, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’de 9-18 yaş grubundan çocukları kapsayan araştırması da çocukların kendilerini ve akranlarını etkileyen küresel meselelere ilişkin derin kaygılar içinde olduklarını ortaya koydu. Kaygı duyulan konular şiddet, terörizm, çatışma, iklim değişikliği, mültecilere ve göçmenlere yönelik haksız davranışlar ve yoksulluk olarak sıralandı. 14 ülkeden çocukların yarısı, kendilerine önem verilmediği kanısında. Bu listenin başını yüzde 73’lük oranla Güney Afrika ve yüzde 71’le Birleşik Krallık çekiyor. Kendilerini en güçlü hisseden çocuklar ise yüzde 52 ile Hindistanlı çocuklar. Türkiye ve Mısır’daki çocuklar kendilerini kişisel olarak etkileyen bir sorun olarak terörizmden en fazla kaygı duyanlar. Türkiye’de bu oran yüzde 81, Mısır’da ise yüzde 75. 14 ülkenin tamamında her 10 çocuktan 4’ü dünyada mülteci ve göçmen çocuklara yönelik kötü muameleden büyük kaygı duyuyor. Meksika, Brezilya ve Türkiye’de yaşayan çocuklar dünyada mülteci ve göçmen çocuklara haksızlık yapılmasından en fazla kaygı duyanlar.

1925 yılında ilan edildi

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, eşitsizlik ve savaşların en ağır yükünü taşıyan çocuklara bir gün armağan etme fikri üzerinden 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı İçin Dünya Konferansı’nda ilan edildi. Çocukların şeker de yiyebildiği daha adil bir dünya dileğiyle... 20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

Umutların azaldığı 37 ülke

UNICEF’in analizine göre çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olma umutlarının en azından bir önemli alanda azaldığı 37 ülke: Benin, Bolivya, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komoros, Fildişi Sahili, Cibuti, Ekvator Gine’si, Eritre, Guatemala, Guyana, Gine-Bissau, Ürdün, Irak, Kiribati, Lübnan, Liberya, Libya, Madagaskar, Mali, Marshall Adaları, Mikronezya, Palau, Paraguay, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Saint Kitts ve Nevis, Solomon Adaları, Güney Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Tonga, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Ukrayna, Vanuatu, Yemen, Zambiya ve Zimbabwe.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler