Ebeveynler endişeli

Ebeveynlerin yüzde 42’si çocuklarının internet bağımlısı olabileceğini düşünüyor. Çocukların büyük kısmı ise ‘net’te zararlı içerikle karşılaşmış.

Yayınlanma: 02.05.2018 - 20:38
Abone Ol google-news

Gençlerin internette geçirdiği zamanın artması Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 42’sinin internet bağımlılığı konusunda endişelenmesine yol açıyor. Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 34’ü çocuklarını çevrimiçi tehlikelerden korumak için onların internette geçirdiği süreyi kısıtlıyor. Kaspersky Lab ve B2B International’ın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de çocukların yüzde 18’i ebeveynlerine göre internet bağımlısı. Uygunsuz ve yetişkinlere yönelik içeriklerin izlenmesi (yüzde 43) ve yabancılarla iletişim kurulmasına (yüzde 41) yönelik endişelerin yanı sıra çocukların kendilerini internet dünyasından uzak tutmayı başaramaması da ebeveynlerin en çok endişelendiği konular arasına giriyor.

Riskler artıyor

Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 63’ü internette çocuklarına yönelik risklerin arttığını düşünüyor. Çocukların internette geçirdiği süre onları güvende tutma ihtiyacını da yoğunlaştırıyor. Bu endişeler nedeniyle Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 34’ü çocuklarının internette geçirdiği süreyi kısıtlıyor.

Uygunsuz içerik

Ancak, süre kısıtlaması çocukların tehlikelere karşı korunduğu anlamına gelmiyor. 12 aylık dönemde, Türkiye’de çocukların yüzde 53’ü en az bir kez çevrimiçi tehditle karşılaşırken yüzde 12’si uygunsuz içeriklere erişti ve yüzde 15’i ise zararlı yazılımlara ve virüslere rastladı.

Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 40’ı çocuklarıyla düzenli bir şekilde konuşarak internette karşılaşabilecekleri tehditleri öğretiyor. Yüzde 36’lık bir kesim ise çocukları internetteyken onları izlemeye çalışıyor. Böylece ortaya çıkabilecek tehditleri göstererek çocukların eğitimini destekliyorlar.

“Çocukların interneti sorumlu ve güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamada eğitim ve iletişimin rolü çok büyük” diyen Kaspersky Lab Ürün Pazarlama Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin şöyle konuştu: “Korumayı güçlendirmek için yazılım kullanmak şart.”

Kadınlar ve çocuklar hedef

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Ege Bölge Başkanı ve Sosyal Medya Uzmanı Alaattin Çağıl, sosyal medya ortamları üzerinde oluşturulan taciz edici mesajlar, tehditler ve istenmeyen ısrarlı takiplerin dünya genelinde özellikle kadınların ve çocukların büyük bir mağduriyet yaşamasına neden olduğunu ifade etti. Çağıl, sosyal medya tacizlerinin fiziki taciz vakaları gibi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çağıl “Taciz içerikli mesajlar ve ısrarlı bir şekilde profilinizin takip edilmesi gibi olaylar ile bu mesajlar içerisinde cinsellik unsurlarının bulunması, sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu işlenmesini ifade ederken, bu gibi bir durumda faillerin alacağı ceza yarı yarıya artıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler