Yaşamı kitapla anlamlandırmak

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri Yazar Adnan Özyalçıner, ressam Mevlüt Akyıldız ve mühendis Fahamettin Akıngüç’e verildi.

Yayınlanma: 05.11.2019 - 23:11
Yaşamı kitapla anlamlandırmak
Abone Ol google-news

Tüm Fuarcılık Yapım (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğinde hazırlanan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri töreni önceki akşam Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Törende, kuruluşunun 40. Yılı dolayısıyla Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) adına Başkan Kenan Kocatürk tarafından TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’a teşekkür plaketi de sunuldu.

Kocatürk, 12 Eylül’ün karanlık döneminde açılan, öğrenciyken biraz ürkerek gittikleri Türkiye’nin kültür hayatını değiştiren, TÜYAP’ınbugün 40. yılı kutlanırken, neredeyse ülkenin bütün şehirlerine yansımış, gittikleri her yere sadece kitap değil, kültür şöleni götüren bir yapı haline gelmiş, birlikte iş yapmanın en güzel çalışma kültürünü yaratmış bir kurum olduğunu anlatarak, “Ülkenin başka bir baharının gelmesine hizmet etmiş olan TÜYAP ile 2004’ten beri işbirliği yapmaktan son derece gururluyuz. Türkiye Yayıncılar Birliği adına büyük bir zarafetle çalışan bütün TÜYAP ekibindeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ama bu yukarıdan gelen bir zarafettir” diyerek Bülent Ünal’a minnet duygularını ifade etti. Ünal da, teşekkür ederek “Bizim TYB ile işbirliğimiz, belki ülkenin de benimsemesi gereken, ibretlik bir işbirliğidir. Öncelikle güvenimiz ötesinde birbirimizi dinlemeye, anlamaya sabrımız var ve ortak aklımızla doğru işleri birlikte yapabilme becerimiz var” diyerek bu 40 yılı yaşayabildiği için şanslı olduğunu, bu görevi artık genç arkadaşlara teslim edeceğini açıkladı.

İSTANBUL HERKESİN OLMALIYDI

Ana teması “Edebiyatımızda 50 Kuşağı” olan kitap fuarının onur yazarı Adnan Özyalçıner’e ödülünü Bülent Ünal, “Fuarlarımız onur yazarımız, onur sanatçımızla güçleniyor, şekilleniyor. Ödülü kabul ederek hepimizi onurlandıran, gururlandıran yazarımıza teşekkür ediyorum” diyerek verdi.

Özyalçıner konuşmasında, “Biz 1950 kuşağı genelde öyküyle, şiirle kendimizi, insanı, yaşamı tanıdık ve tanıtmaya çalıştık... Yoksul bir mahallede yetiştim, okuryazar olmayan bir işçi ailesinin çocuğuydum. Öykülerimde güzelliklerinin, zenginliklerinin eşitçe paylaşılmasını istediğim İstanbul’u yazdım. İstanbul herkesin olmalı, öteki İstanbul olmamalıydı.

Sanatın, edebiyatın amacı yaşamı paylaşarak özgürleştirmek, barış içinde yaşamak, yaşatmak değil midir?” diyerek her sınıf, katman ve düşünceden olanları bir araya getirip yaşamı kitaplarla anlamlandırarak yaşatan kitap fuarının 38. yılında ödüle değer görülmekten duyduğu onuru ifade etti. Özyalçıner, sözlerini hayat arkadaşı Sennur Sezer’in kendisine adadığı “Silah arkadaşım benim/Silahı halka güvenmek/ Silahı yaşamak olan” dizeleriyle biten “Bir Sevgi Şiiri”ni okuyarak bitirdi.

Törende TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı “Artist 2019 Sanatçı Onur Ödülü” nü ressam Mevlut Akyıldız, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi’nin elinden aldı.

Akyıldız, “Dört duvar arasında resim yaparken bir anda beni buralara çıkardılar. Bana büyük bir ilgi yüklediler, eskiden köşemde rahat rahat resim yapardım. Şimdi sorumluluğum daha arttı, daha büyük vizyon sahibi oldum” diyerek ödül için herkese çok teşekkür etti.    

KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ’NE ONUR ÖDÜLÜ

TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı “Artist 2019 Sanatsever Kurum Onur Ödülü”nü Kültür Koleji Kurucusu ve İKÜ Mütevelli Heyet Onursal Başkanı İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç’e TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan sundu.

Hızlan, “Çok güzel bir ödül veriyorum çünkü o koleksiyonu gördüm” diyerek Kültür Üniversitesi’nde açılan sergilerle koleksiyonun sanatseverle buluştuğunu hatırlattı.

Akıngüç ise, konuşmasında 60 yıldır, her fırsatta sanata hep bir başlık olarak yer vermeye çalıştığını ifade ederek “Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin sanat galerisi, koleksiyonumuz, atölyelerimiz... Bütün bunlar yalnızca sevgiyle ya da sahip olmak dürtüsüyle olmadı. Bu sevgide sahip olmak hırsı değil paylaşmak heyecanı baskındı. Ardına düştüğüm her tablo ona bakmak için heyecan duyanın, anlamak için çabalayanın, anlamasa bile ardındaki emeğe şapka çıkarmasını bilenindir” diyerek onları sanat yolculuğunda yüreklendirecek olan bu ödüle emeği geçen, düşünen, takdir eden herkese şahsı, kurumu adına teşekkür etti.

İSTANBUL KİTAP FUARI’NDA BUGÜN

Karadeniz Salonu’nda

Söyleşi: “Yapay Zekâ ve İnsan Üzerine Bir Roman” 11.00-11.45 Konuşmacı: Aslı Der, Düzenleyen Günışığı Kitaplığı

Söyleşi: “Bir Bulut’un Ardından” 14.00-14.45 Konuşmacı: Gülsüm Cengiz, Düzenleyen: Grinko Çocuk

Panel: “Türkçenin Kökeni ve 1928 Yazı Devriminin Önemi” 16.300-18.00 Konuşmacılar: Veysel Batmaz, Cengiz Gündoğdu, Ceyhun Balcı, Beyazıt Kahraman Düzenleyen: NİS Media

Heybeliada Salonu’nda  

Panel: “Edebiyatımızda 50 Kuşağı ve Demirtaş Ceyhun” 15.30-16.30 Yöneten: Aydan Ay, Konuşmacılar: Kemal Bek, Seyyit Nezir Düzenleyen: Sis Çanı-Broy Yayınevi

Panel: “30. Yılında İnsalcıl” 18.00-18.45 Yöneten: Nurşen Aydoğan, Konuşmacılar: Berrin Taş, Gülay Yeşilipek, Mürvet Yılmaz, Özgüç Güven, Düzenleyen: İnsancıl Dergisi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon