Yavaşlama riski yüksek

Bu yıl birçok liderin katılmadığı Davos Forumu’na ABD ile Çin arasındaki husumet ve Brexit gibi konuların küresel belirsizlikler yarattığı uyarısı damga vurdu. Büyümedeki sorunlara dikkat çekildi.

Yayınlanma: 22.01.2019 - 22:56
Abone Ol google-news

İsviçre Davos’taki 49. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ilk gününde uzmanlar, ABD, Avrupa ve Çin’de bu yıl yavaşlayacak büyümenin küresel ekonomi için risk oluşturduğuna dikkati çekti.
Uzmanlar, 2008 finansal krizinin ardından mali genişleme ve düşük faiz nedeniyle artan özel ve kamu borç seviyelerinden dolayı bugün küresel büyümedeki yavaşlamaya nasıl cevap verileceği konusundaki endişelerin arttığına işaret ediyor.

Küresel ekonomiyi takip eden uzmanlar, 2019’da Çin, Avrupa ve ABD dahil başlıca ekonomilerde yavaşlama bekliyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki büyümenin yüzde 6’ya gerilemesi öngörülüyor.

Sert düşüş

Uzmanlar, küresel büyümenin bu yıl “ılımlı” ve “istikrarlı” olmasını öngörürken, büyüme üzerinde İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması, iklim değişikliği ve siber saldırılar gibi bir dizi ciddi riskin bulunduğunu kaydetti. Mali politikalardaki sıkılaştırmanın hafifletilmesi ve reformların, gelecek yıllarda yavaşlamayı telafi edebileceğini belirtilerek, para politikalarında, faizler sıfırlandığı veya düşük kaldığı için çoğu merkez bankasının manevra alanı kalmadığını vurgulandı.

IMF Başkanı Christine Lagarde, “Uzun lafın kısası iki yıllık sağlam bir genişleme sonrası dünya ekonomisi beklediğimizden yavaş büyüyor ve riskler artıyor. Küresel bir resesyon kapıda mı? Hayır. Ama küresel büyümede daha sert bir düşüş riski şüphesiz yükseldi” dedi.
IMF 2019 yılı için küresel büyüme tahminlerini yüzde 3.7’den 3.5’e düşürmüştü. 2020 tahminleri ise yüzde 3.6’ya çekilmişti.

Birçok lider katılmıyor

Bu yıl “Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” teması ile düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu’na ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May katılmayacağını açıklamıştı.

G7 ülkeleri arasında sadece Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ülkelerini liderler seviyesinde temsil ediliyor. Bu sene Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya temsil ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler