Vahap Seçer, bir adım önde

Cumhur İttifakı’nın büyükşehir adayı olan Tuna, güçlü adaylardan biri. CHP adayı Vahap Seçer rahat görünüyor. Ayfer Yılmaz geç başladığı yarışta arayı kapatmaya çalışıyor.

Yayınlanma: 22.03.2019 - 23:59
Abone Ol google-news

Akdeniz’in liman kenti Mersin. Ekonomisi tarım, sanayi ve lojistiğe dayanıyor. Yaşamanın, Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha ucuz olduğu Mersin’in ekonomik krizi en az hisseden illerden biri olduğu dile getiriliyor. Kentteki işadamları, piyasanın en çok nakit sıkışıklığı yüzünden zarar gördüğünü vurguluyor. Burhanettin Kocamaz’ın İYİ Parti’den aday olamaması, kentte siyasetin bir numaralı tartışma konusu. Sandığa gitmeye iki hafta kala başa güreşenlerden MHP ve Cumhur İttifakı adayı Hamit Tuna karşısında CHP’nin adayı Vahap Seçer’in önde olduğu farklı kesimlerce dile getiriliyor. Farklı partilerin anketlerinden de bu sonuç çıkıyor.

‘Nakit daraldı işler durdu’

Kente girer girmez Mersin Ticaret Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ile sohbete başladık. Kızıltan, ekonomik krizden en az etkilenen yerlerden birisinin Mersin olduğunu dile getiriyor. Bu tezi ildeki üst düzey bürokrasi de doğruluyor. Ancak her şey sorunsuz değil. Kızıltan, “Nakit daraldı, işler durdu. İstihdam olumsuz etkilendi. Piyasalardaki durgunluk devam ediyor. Kredi almakta zorlanıyoruz. Şimdiye kadar toplu işten çıkarma olmadı. Kalifiye personele emek verildiği yetiştirildiği için, işletme sahipleri dayanabildikleri kadar dayanmaya çalışıyor. Mevduatta para var ancak bunun ekonomiye dönmesi için herkes seçim sonrasını bekliyor” değerlendirmesini yapıyor.

‘Portakal 5 lira!’

Mersin, birçok açıdan yaşaması daha kolay bir kent. Hava sıcaklığı aşırı düşmediği için yakıt parası nispeten az ödeniyor. İklim koşulları giyim harcamalarını da hafifletiyor. Ayrıca sebze meyve konusu da pek zorlayıcı değil. Ankara, İstanbul’da olduğu gibi domates-biber-patlıcan sorunu bu kente diğer bölgeler gibi yansımıyor. Sebze pahalılığı konusundan kentte, en çok haldeki komisyoncular şikayetçi. Çünkü sorunun nedeni olarak kendilerinin gösterilmesini doğru bulmuyorlar. Ancak Silifke Caddesi’nde Vahap Seçer’i beklerken aynı işyerinde çalıştıkları üniformalarından belli olan üç gencin konuşmalarına tanık oluyoruz. Gençlerden biri, hayretler içinde diğerine, “Portakal 5 lira, elma 5 lira” diye yakınıyordu.

HDP Akdeniz’de etkili

unsurlarından HDP, büyükşehire aday göstermemiş. 7 ilçede belediye meclisi, Akdeniz ilçesinde ise belediye başkanı düzeyinde aday göstermişler. HDP tabanının kabullenmediği konu ise Akdeniz ilçe belediye başkanlığına kayyım atanması. “Seçmen iradesinin engellenmesi” olarak değerlendiriyorlar. Akdeniz’i yeniden almak için HDP’nin sonuna kadar seçime asılacağı belli oluyor. Ancak HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, birkaç gün önce kente gelmiş. Kendilerinin “demokrasiden yana” olanları destekleyeceklerini belirterek, “Siz bunların kim olduğunu iyi biliyorsunuz. İsim vermemize gerek yok” diye seslenmiş. Buldan’ın bu sözlerini ilk kez akşam yaptığımız sohbette dinleyen bir sağ politikacı, “HDP böyle tavır alırsa, seçmenini sahada hareketlendirir” değerlendirmesini yaptı.

Çiçek Pasajı’nın yanında, yağmurda naylon altında simit satan Diyarbakırlı gence, kime oy vereceğini sorunca, “Vahap Seçer” yanıtını aldık. Daha önce HDP’ye oy vermiş. Toroslar ilçesinde oturuyormuş. “Hamit Tuna iyi çalıştı mı” diye sorunca, “Allah var ayrımcılık yapmadı, iyi çalıştı” diyor.

Yılmaz, geç başlamış

Burhanettin Kocamaz’ın aday olamamasının ardından yerine aday gösterilen eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, biz kentteyken merkeze uzak ilçelerde çalışıyordu. Bir süre sohbet ettiğimiz Kocamaz, partisinin genel merkezine biraz kırgın. “O gün Tarsus’taydım. İki cenazemiz vardı. Biri evraklarımı dosyanın içinden çekmiş çıkarmış” diye konuştu. Yılmaz’a saha çalışmalarında ve basın yoluyla destek verdiğini söyledi. Sokakta görüştüğümüz ve CHP’li olduklarını söyleyen bazı Mersinliler, geçen seçimde “hoca” diye hitap ettikleri Kocamaz’a oy vermişler. Ancak yeniden CHP’ye dönme eğilimlerini de hemen dile getirdiler.

Adaylığı sonradan gündeme gelen Ayfer Yılmaz’ın ise daha çok kadınlara hitap ettiği dile getiriliyor. Yılmaz’ın siyaset deneyimine dikkat çekilirken adaylığının sonradan gündeme gelmesinin dezavantaj olduğu gözleniyor. Yılmaz, adını kentin seçim gündemine yerleştirebilmek için Kocamaz’la birlikte göründüğü fotoğraflarla reklam yapıyor, Kocamaz’ın etkisinden yararlanmaya çalışıyor.

Tuna, ilk 2’den biri

MHP’nin Toroslar Belediye Başkanı iken Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir adayı olan Hamit Tuna, güçlü adaylardan biri. Başarı şansı İYİ Parti’ye giden MHP oylarının ne kadar döneceğine ve AKP’den gelecek desteğe bağlı olarak değişebilir. Mersin’de AKP’ye oy veren seçmen gruplarının tamamının Tuna’ya oy vermesinin zor olduğu dile getiriliyor. Ancak Tuna, Toroslar’da HDP tabanından daha önce oy almış. Bunu sokakta konuştuğumuz Mersinliler de söylüyor. Bu seçimde yine alabilir mi burası net değil. Konunun bir başka boyutu ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “terörist” söyleminin HDP’liler üzerindeki etkisi. Bu söylem, HDP’ye oy verenlerin Cumhur İttifakı’na karşı tutum geliştirmelerini motive ediyor.

Vahap Seçer rahat

CHP adayı eski milletvekili Vahap Seçer’i Çiçek Pasajı’nda esnaf ziyaretleri sırasında izledik. Seçer teker teker dükkanlara girdi, esnafla tokalaştı ve oy istedi. Vahap Seçer, kendi yaptırdığı anketlerde önde çıktığını, diğer partilerin anketlerinde de kendisinin ilk sırada yer aldığını söyledi. Seçer’den ayrıldıktan sonra görüştüğümüz Mersin’deki sağ politikacılar da bu iddiayı kabul etti. Ancak kimi bir hafta sonra, kimi son haftada dengelerin oturacağını söyledi. Ancak seçime 10 gün kala durum değişmemişti.

İzlenimlerimizden çıkan sonuç, CHP adayının yarışı bir adım önde götürdüğü yönünde. MHP adayı Tuna farkı kapatıp öne geçebilecek mi, artık onu 31 Mart gecesi göreceğiz. Seçimi kazanacak adayın büyük bir fark atması da beklenmiyor. Farkın 30-40 bin oy düzeyinde olacağı söyleniyor.

HIZLA UYGULANACAK

CHP adayı Seçer, Sertaç Eş’e projelerini anlattı.

‘Mersin’e yatırım yapacağız’ Mezitli’de kadınlar önde Esnaf ziyaretlerini izlediğimiz Vahap Seçer, kente yönelik kapsamlı planlar yapmış. Seçer, tüm dezavantajlı gruplar için proje geliştirdiğini, bunları hızla uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Yönetiminde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kesinlikle yatırımcı bir belediye olacağını belirten Seçer, “Kadın ve çocuk daire başkanlığı kuracağız. Kadınlarımızın sosyal, hukuki ve ekonomik tüm sorunlarında yanlarında olacağız. Hızla kreşleri yaygınlaştıracağız, hem çocuklarımız hem kadınlarımız bundan yararlanacak. Mahalle mutfakları kuracağız, sözümüz söz kimse yatağa aç girmeyecek. Trafik ve altyapı sorun. Bunlar en öncelikli konumuz durumunda. Mersin üreten bir kent, daha fazla üretmesi için çalışacağız. Varlık içinde yokluk çeken Mersin’i bu açmazdan çıkaracağız” değerlendirmesini yaptı.

NEŞET TARHAN YENİDEN

Mezitli’de kadınlar önde

Esnaf ziyaretlerini izlediğimiz Vahap Seçer, kente yönelik kapsamlı planlar yapmış. Seçer, tüm dezavantajlı gruplar için proje geliştirdiğini, bunları hızla uygulamaya koyacaklarını söyledi. Yönetiminde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kesinlikle yatırımcı bir belediye olacağını belirten Seçer, “Kadın ve çocuk daire başkanlığı kuracağız. Kadınlarımızın sosyal, hukuki ve ekonomik tüm sorunlarında yanlarında olacağız. Hızla kreşleri yaygınlaştıracağız, hem çocuklarımız hem kadınlarımız bundan yararlanacak. Mahalle mutfakları kuracağız, sözümüz söz kimse yatağa aç girmeyecek. Trafik ve altyapı sorun. Bunlar en öncelikli konumuz durumunda. Mersin üreten bir kent, daha fazla üretmesi için çalışacağız. Varlık içinde yokluk çeken Mersin’i bu açmazdan çıkaracağız” değerlendirmesini yaptı. Mersin’in kent yönetiminde öne çıkan ilçesi Mezitli. CHP’li belediye başkanı Neşet Tarhan’ın yeniden seçileceği konusunda kimsenin pek şüphesi yok. İlçedeki tüm okullara ve sitelere Atatürk büstü armağan etme projesini tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletmiş durumda. Kadınları toplum yaşamında aktif hale getirmek amacıyla çalışan Mezitli Belediyesi, 650 kadını üreticiden tüketiciye doğrudan satışla yaşama katmış. Proje sosyal inovasyon dalında dünya birinciliği ödülünü almış. Mezitli’de yaptıklarını ve yapacaklarını Başkan Tarhan şöyle anlattı: “Her siyasi partiden katılım sağlayarak birlikte yönetmek için gayret ettik. Her ay belediyenin harcamalarını ve gelirlerini kentin değişik yerlerinde ışıklı panolarla duyurduk. 0-7 yaş arasındaki çocuklarımıza çok sayıda anaokulları, çocuk bakımevleri yapmayı planlıyoruz. 76 dönümlük bir alanda spor ve yeşil alan gerçekleştireceğiz. Haksız bazı projelere, politikalara kent halkıyla direniş gösteriyoruz. Birçok yanlış projenin ilçemize yapılmasını engelledik.

YARIN: SAKARYA / ŞÜKRAN SONER


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler