AKP ilk defa zorlanıyor

Gaziantep’te ekonomik kriz, asayiş sorunları, Suriyelilerin yoğun göçü ve Celal Doğan, dinamikleri hareketlendirdi.

Yayınlanma: 25.03.2019 - 10:19
Abone Ol google-news

Gaziantep, AKP en rahat seçim kazandığı kentlerden biriydi ancak bu kez durum o kadar rahat olmayabilir. Suriyelilerin yoğunluğu, asayiş problemlerindeki artış, ekonomik krizin yol açtığı işsizlik, kapanan fabrikalar ve DSP’den aday olan Celal Doğan Gaziantep’e yeni hareket getirdi.

Gaziantep, bir zamanlar sosyal demokratların kalesiydi ve çevre illerdeki CHP örgütlerine de adeta lokomotif oluyordu. AKP iktidarı ile birlikte bu özellik veya güç kayboldu. Büyükşehir’de AKP ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın mevcut Belediye Başkanı Fatma Şahin’in karşısında Millet İttifakı adına Ejder Demir, DSP’den Celal Doğan, SP’nin adayı Mehmet İslam gibi isimlerle hareketli bir seçim süreci yaşanıyor.

Muhalefet adayları AKP adayı Şahin’i zorlarken, en yakın ismin ise Celal Doğan olduğu görülüyor. Gaziantep’te CHP’nin oyları, AKP dönemi dahil hiçbir zaman yüzde 15’in altına düşmedi. Fakat CHP bu gücünü çok iyi kullanamadı. Şehirde her şeye rağmen CHP’nin kemikleşmiş yüzde 15 civarında oyu olmasına rağmen, CHP’nin 31 Mart yerel seçimleri için büyükşehir adaylığını yüzde 6 civarında oyu olan ittifak ortağı İyi Parti’ye kaptırması örgütte hem hayal kırıklığı yarattı, hem de tepkiyle karşılandı.

CHP’lilerin bir kısmı İYİ Partili Ejder Demir’i desteklerken, bir kısmı ise Celal Doğan’ın yanında yer alıyor. HDP’nin aday çıkarmaması da Doğan’ın şansını artıran bir faktör. Her şeye rağmen halktan gelen tepkilere bakıldığında bu seçim Gaziantep’te AKP için oldukça zor bir seçim olacağa benziyor.

Gaziantep’te 1989-2004 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı olan Celal Doğan kendisini, “Halk İttifakı’nın adayı” olarak nitelendiriyor.

Doğan, bıraktığı Gaziantep’e 15 yıl aradan sonra tekrar aday olurken “Bıraktığım Gaziantep yok olmuş. Suyu şişe suyundan temizdi, şimdi kirlenmiş. Şehrin havası Erzurum yaylalarından daha temiz havaya sahipti, hava kirliliği oranını belirleyen paneller vardı. Güvenlik yok, huzur yok. İnsanlar mutsuz” diyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler