Adım adım üniversiteye

2 milyon 265 bin 902 adayın yarışacağı üniversite maratonunun ilk aşaması olan YGS 12 Mart’ta yapılacak.

Yayınlanma: 03.03.2017 - 07:06
Abone Ol google-news

Üniversiteye girişte ilk adım olma niteliği taşıyan ve 2 milyon 265 bin 902 adayın katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS-2017) 12 Mart Pazar günü saat 10.00’da yapılacak. 160 dakika sürecek sınavda Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 test yer alıyor ve her testte 40’ar soru bulunuyor. YGS’de adayların yanıtlaması gereken soru sayısı 160. Sınavın 150 ve 180 olmak üzere iki tane baraj puanı var. YGS’nin 6 puan türünün herhangi birinde 150 puanı geçen adaylar önlisans ve açıköğretim fakültelerine başvurma hakkı kazanacak.

Çipli kimlik kartları

180 puanı geçen adaylar ise, dört yıllık bir lisans programına yerleşmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek. Her puan türünde puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak.

Adayların, YGS’den on gün önce ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) yayımlanması beklenen sınava giriş kartlarını, sınava girerken yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Adayların sınava girecekleri merkezler de bu karttaki bilgiler arasında yer alacak. Adayların bu kartlarla birlikte nüfus cüzdanlarını da sınavda yanlarında bulundurmaları gerekiyor. İçişleri Bakanlığı da dağıtımına başlanan yeni çipli kimlik kartları hakkında bir açıklama yaparak, sınav tarihine kadar kartları eline ulaşmayan adayların, eski nüfus cüzdanlarıyla sınava katılabileceğini açıkladı. ÖSYM tarafından uygulamaya konulan “açık uçlu soru yönetimi” YGS’de uygulanmayacak.

Sınavda turlama tekniğini kullanın

* Çözemediğiniz sorularla moralinizi bozmayın. Moralinizi bozduğunuzda diğer soruları çözerken konsantrasyon sorunu yaşayabileceğinizi unutmayın.

* Sınavda iken konsantrasyonunuz dağıldığında veya üst üste yapamadığınız sorular olduğunda; kalemi bırakıp arkanıza yaslanın. Gözlerinizi kapatıp nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

* İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu yüzden ‘değildir’, ‘olamaz’, ‘altı çizili’ veya ‘kalın’ yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

* Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci defa okunması mecburiyetini önler.

* Şıklardan önce soru metnini okuyun. Soru köklerini iyi anlayın.

* İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri mutlaka okuyun.

* 4 yanlış cevabın 1 doğruyu götüreceğini biliyoruz. Bu yüzden, bilmediğiniz soruları boş bırakın.

* Cevap kâğıdının zedelenmemesine, yırtılmamasına dikkat edin.

LYS için 25 net gerekli

YGS’nin üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) yüzde 40 katkısı var. LYS’ye girebilmek için YGS’de 180 puan barajını geçmek gerekiyor. Sınavdaki testlerin ağırlık katsayısına göre değişmekle birlikte ilgili testlerin en az ikisinden toplam 18 net yapmak 150 puan barajını aşmak için yeterli olacak. 180 puan barajını geçmek içinse ilgili testlerin en az iki tanesinden 25 net yapmak yeterli olacak. Örneğin, YGS-3 puan türünden 180 puan barajını geçmek isteyen öğrencinin Türkçeden en az 15 net, Sosyal Bilimlerden ise en az 10 net yapması gerekli. YGS puanının hesaplanması için en az iki testten 0.5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir.

Ne isteniyorsa onu yapın

* Sınav esnasında, denemelerde takip ettiğiniz test sıralamasını takip edin. Yeni deneme girişimlerinden uzak durun.

* Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik ne fazla sadece istenileni düşünmelisiniz. Sizden kişisel yorumunuz istenmiyor.

* Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle olmadığını düşünürsünüz, oysa kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

* Her testte bilgi seviyesinin üstünde ve altında sorularla karşılaşırsınız. Ancak testin genelini çözebileceğiniz sorular oluşturur. yüzde 10’u çok zor/kolay, yüzde 20’si zor/ kolay ve yüzde 40’ı normal bilgi seviyesindedir.

* Zorlandığınızı düşündüğünüz soruda zaman kaybetmeyin, diğer soruya geçin.

Son hafta sadece tekrar

* Deneme sınavı uygulamalarında zamana özen göstermelisiniz. Mümkünse gerçek YGS’nin uygulanacağı saat olan 10:00’da sınavı uygulamakta ve zaman bitmeden masadan kalkmamakta yarar var.

* Geçmiş yılların üniversite sorularını çözmeye başlamalısınız. Soruları çözerken son yılda yapılan YGS’den geçmiş yıllara doğru gitmelisiniz.

* YGS konularının artık yavaş yavaş bitirilip genel tekrara geçilmesi gerekiyor. Konu eksikliklerinin tamamlanması sınav başarısı için çok önem taşıyor. Son haftaya kadar yeni konu da öğrenilmeye devam edilebilir. Ancak son hafta sadece tekrar yapılmalı, deneme sınavı çözülmeli.

* Genel tekrar yapılırken dersin özelliğine göre bir yöntem izlenmeli. Örneğin Biyoloji tekrarı için mutlaka defter ve kitaptan okuma yapmak gerekirken, Mat-1 dersi için soru çözmek yeterli olabilir. Günde kaç soru çözüleceği tamamen sizinle ilgili bir durum. Bir aday günde 400 soru çözerken başka bir aday 100 soru ile yetinebilir.

* Sınava az bir zaman kaldığı için sakatlanma riski olan sporlardan uzak durmak gerekiyor. Örneğin futbol, basketbol oynamak riskli olabilir.

* Sağlığınıza özellikle beslenme ve uykunuza özen göstermelisiniz. Düzenli beslenmenin ve uyku düzeninin ayarlanmış olması fiziksel olarak kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak, kaygınızı azaltacak, sınav günü de dikkat düzeyinizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır.

Son iki güne dikkat!

Adayların özellikle son iki gün, sınava yönelik olumlu düşünce ve beklentilere odaklanması, sınavdaki başarılarında önemli rol oynayabilir. Olumlu düşünmek için şu yolları takip edebilirsiniz;

* Başarılı olmak için öncelikle olumlu düşünün ve olumsuz kaygılardan uzak kalın.

* Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin.

* “Ben bunu yapamam”, “Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım” gibi düşünceleri bir kenara bırakın.

* “Bu sınava çok iyi hazırlandım”, “yapabileceğimin en iyisini yaptım” gibi cümleler kaygınızı azaltacaktır.

* Sınav günü, iyi bir kahvaltı yapın, rahat edebileceğiniz kıyafetler giyin. Sınava giriş belgenizi mutlaka kontrol edin.

Zamanı doğru kullanın

Sınav, bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Hız ve doğru cevap arasındaki dengeyi kurun. Aşırı dikkat ya da dikkatsizlik zaman kaybına neden olur. Belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Geçen zamanla değil kalan zamanla ilgilenin.

İptale yeni düzenleme

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, YGS’de yapılan değişiklikleri şöyle sıraladı:

İptal katsayıyı değiştirecek: Sınav sonrası ÖSY M Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak. Geçerli soruların puan değerinin yeniden hesaplanmasıyla puanlama yapılacak. Önceki yıllarda iptal edilen soruyu sınava giren her öğrenci doğru cevaplamış kabul ediliyordu.

Sınavsız geçiş kalktı: Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin, ön lisans programlarındaki ilgili bölümlere sınavsız geçişine olanak tanıyan uygulama kaldırıldı. Buna göre, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde; merkezi sınavlardan alınan puanlara ilave olarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) eklenecek katsayı YÖK tarafından 0.06 olarak belirlendi.

Sınav merkezine giriş saati değişti: ÖSYM, bu yıl yapılacak YGS ile birlikte sınav merkezlerine giriş süresini de öne çekti. Buna göre, adayların sınav başlangıç saatinden 15 dakika önce sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Adaylar saat 10.00’da başlayan sınavlarda 09.45 ‘ten sonra; 14.30’da başlayan sınavlarda 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak.

Öğretmenliğe baraj: YÖK, bu yıldan itibaren öğretmenlik alanları için öğrenci alan bölümlere baraj puanı getirdi. Herhangi bir öğretmenlik alanını seçmek isteyen adaylar, hedefledikleri fakülteye girmek için 240 bin barajını aşmak zorundalar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon