Liseye son adım TEOG... Türkçede matematikte soru kökü İşlem hatası

TEOG’da her derste sık görülen hatalardan kaçınmak öğrencileri bir adım öne çıkaracak.

Yayınlanma: 19.04.2017 - 18:26
Abone Ol google-news

Öğrencilerin ilköğretimden ortaöğretime geçişi sırasında okuyacakları lisenin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG-2017) sınavlarının 2. dönem oturumları 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak. Adaylar, TEOG’un birinci gün oturumunda Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin sınavlarına katılacak. Üç sınavda toplamda 60 soruya cevap verecek olan öğrenciler 120 dakika boyunca ter dökecek. TEOG’un ikinci gün oturumunda ise adaylar Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil sınavlarında 60 soruya cevap verecek. Sınav birinci günde olduğu gibi 120 dakika sürecek. Öğrencilere her oturumda 20 soru sorulup 40 dakika süre verilecek. Oturumlar 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak. Her oturum sonrasında 30’ar dakika ara verilecek. 1 milyon 190 bin 826 8. sınıf öğrencisinin katılma hakkının bulunduğu TEOG-2017’de öğrenciler kendi okullarında MEB tarafından belirlenen sınıflarda sınava girecek.

Hangi derste neye dikkat edilmeli?      

TEOG’a sayılı günler kala Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt öğrencilere şu önerilerde bulundu:

Türkçe: Soruların doğru okunmuş olması, soru kökünün ne istediğinin doğru belirlenmesi, altı çizili, olumsuz ifadelere öğrencilerin dikkat etmesi gerekir.

Matematik: Özellikle işlem hatalarından kaynaklı ve dikkatsizlik ile ilgili yanlışlar yapılmakta. Öğrenci bütün soruları çözdükten sonra, turlama tekniğini kullanarak sorulara geri dönmeli, emin olmadığını düşündüğü soruların sağlamasını yapmalı, işlem hatası yapıp yapmadığı ile ilgili kontrollerini dikkatlice yapmalıdır.

T.C. Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi: Soruları çözerken öğrenciler en çok öncüllü sorularda zorlanmakta. Öğrencilerin bilgileri doğru yorumlamaları gerekmektedir. Soruları çözmek için acele etmeden, bütün şıkları tarayarak ve süreyi verimli kullanarak soruları çözmeleri önerilir.

Yabancı Dil: Öğrenciler daha çok kelimelerin anlamlarını bilmediklerinden dolayı hata yapmaktalar. Şıkların tamamını okuyarak bildikleri kelimelerin anlamlarını yanlarına yazmalı, bilmedikleri kavramlar ile ilgili çıkarımda bulunmaya çalışmalılar.

Fen bilgisi: Öğrenci sorunun ne istediğini doğru kavramalı, birden fazla işlem gerektiren veya birden fazla bilgi istenen sorulara dikkat etmeli, soruların çözümünde işlemin devamını getirmelidir.

Din kültürü ve ahlak bilgisi : Öğrenciler genelde hızlı soru çözmekten ve bilmedikleri kavramları ile ilgili hatalar yapmaktalar. Sınava giren öğrenciler soruları çözerken acele etmemeli, sınav öncesi kavramları tekrar etmeliler.

En sık rastlanan hatalar

Sınava iyi hazırlanmış olan bir öğrenci ancak heyecanını kontrol edemediği takdirde hata yapabilmektedir. En sık yapılan hatalar, soruların ne istediğini tam anlamadan soruları çözmeye çalışmak, bütün şıkları okumamak, olumsuz ve altı çizili ifadelere dikkat etmemektir. Bazı öğrenciler zaman sıkıntısı yaşayabilecekleri endişesiyle soruları çok hızlı okuyarak, sınavı erken bitirirler. Ancak geri dönüp kontrol etmedikleri için sorularda yanlış yapabilirler. Tavsiyemiz, öğrencilerin her ders için verilen süreyi doğru kullanarak soruları çözmeye ve bilmedikleri soruları boş bırakmak yerine, şıklardan giderek en uygun cevabı işaretlemeye çalışmalarıdır. TEOG sınavlarında yanlışların doğru cevapları etkilemediğini de unutmamak gerekir.

Sınava son bir hafta kala...

 -Son bir haftada yeni konu çalışmak zihin karışıklığına neden olabilir. Öğrenciler yeni konu çalışmak yerine güçlendirme çalışmalarına ağırlık vermeli.

-Konu eksiklerini belirlemeli, belirlenen bu konuları önce tekrar etmeli, sonra da bu konularla ilgili yeteri kadar soru çözmeliler.

-Anlamadıkları konular, yapamadıkları sorular olduğunda, paniğe kapılmadan öğretmenlerine sorup öğrenmeliler.

-Deneme sınavlarında yanlış ya da boş soruları konuya geri dönerek yeniden çözmek, iyi bir tamamlama ve pekiştirme çalışması olacaktır. Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen göstermeliler. Bu şekilde gerçek sınavda zamanı etkin kullanmayı başarır, süreyi yetiştirememe gibi bir endişeleri varsa da bunu yok etmiş olurlar.

-MEB’de yayımlanan konu kazanım kavrama testlerini ve değerlendirme sınavlarını mutlaka çözmeliler, MEB ders kitaplarındaki etkinlikleri gözden geçirmeliler.

-Farklı kaynaklardan sorular, deneme sınavları ve önceki yılların sınav sorularını çözerek sonuçları değerlendirmeliler.

Sınav korkusu nedir?

Sınavdan korkmak ile sınav korkusu arasında önemli bir fark vardır. Sınavdan korkan öğrenci zamanını sınava göre programlayarak çalışır ve zaman geçtikçe korkusu azalır. Sınav korkusu ise öğrencinin sınav yaklaştıkça telaşının artmasına neden olur. Öğrencinin çalışma ve öğrenmesini engeller.

Sınavdan bir gün önce bunları yapmamalısınız

Açı Eğitim Kurumları TEOG Danışmanı Sibel Alpsoy, sınavdan bir gün önce ders çalışmanın bırakılması gerektiğini vurguladı. Çıkmış soruların mutlaka çözülmesini söyleyen Alpsoy, denemelerde yanlış yapmaktan korkulmaması gerektiğini belirtti. Alpsoy, “Çocukların stresle başa çıkabilmesinde ailelere büyük bir yük düşüyor. Öncelikle olumsuz yüklü cümlelerden uzak durmalı ve serinkanlı davranmalısınız. Baskıdan kaçının. Çocuklarını yüreklendirmeli ve biricik olanın kendileri olduğunu sık sık hatırlatmalısınız. Kesinlikle sınavı ölüm kalım meselesi haline getirmeyin” diye konuştu. Adayların beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması gerektiğini de vurgulayan Alpsoy, “Uyku ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmamaya çalışın, sınava geç kalırım korkusuyla her zaman olduğundan daha erken bir saatte uyumayın. Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Son günlerde çok yağlı veya ağır yemeklerden kaçının. Tehlikeli ve çok hareketli sporlardan sakatlanma riskinden dolayı uzak durun” dedi. Alpsoy sözlerini şöyle sürdürdü, “Denemelerde yanlış yapmaktan korkmayın. Denemelerde yanlış yapmak TEOG’da aynı yanlışı yapmayacağınız anlamına gelir. Önemli olan yanlış yaptığınız o sorunun doğrusunu öğrenmek ve bir daha tekrarlamamak.”

Bunlara dikkat!

-Salon görevlileri sınav evraklarını sizlerin gözü önünde açarak kontrol edip dağıtacaktır.

-Fotoğrafınızın bulunduğu cevap kâğıdınızdaki fotoğrafın, TC kimlik numaranızın ve adınızın, soyadınızın doğru olup olmadığını kontrol edin.

-Cevap kağıdınıza kitapçık türünü işaretleyin. n Size verilen cevap kâğıdında herhangi bir sorun varsa salon görevlisini uyarın.

-Size verilen soru kitapçığını kontrol ederek eksik veya silik baskı olup olmadığını kontrol ediniz ve sorun varsa değiştirilmesini isteyin.

-Cevapları kurşunkalemle işaretlemeniz gerekiyor.

-Cevap kağıdınıza cevaplar dışında hiçbir yazı veya işaret yapmayın. Optik okuyucu okuyamazsa sınavınız geçersiz sayılır.

-Cevap kâğıdınızda çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucu tarafından yanlış olarak değerlendirilir.

Yarın: Her derse ayrı strateji


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler