‘Hayır başarılı oldu’

‘Hayır’ önemli bileşenlerinden Halkevleri’nin Genel Başkanı Oya Ersoy, “Hayır iradesini ileri taşımaya çalışıyoruz” diyor. Cezaevinde tutulan HDP’li Ayhan Bilgen ise Cumhuriyet’e yolladığı mektupta “Hayır çalışmalarının, yeni ortak programın toplumda tartı

Yayınlanma: 11.05.2017 - 21:21
Abone Ol google-news

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, 16 Nisan referandumununda devletin tüm olanaklarını ‘Evet’ için seferber ettiğini anımsatarak,“Referandumda hayır oyları çalınmasına karşı ortaya çıkan sonuç bir başarıdır. Hayır cephesi tüm engellemelere karşı başarılı olmuştur”dedi.YSK tarafından kabul edilen sonucu reddettiklerini belirten Ersoy,“‘Hayır bitmedi, mücadeleye devam’ sloganına inanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Seçimin gayri meşruluğunu göstermeye ve hâlâ kendini Hayır Meclisleri, forumlar ve sokak eylemlerinde gösteren ‘Hayır’ iradesini ileri taşımaya çalışıyoruz”diye konuştu. Cumhuriyetin sorularını yanıtlayan Ersoy şunları söyledi:

- Halkevleri olarak yürütülen ‘Hayır’ kampanyalarını başarılı buldunuz mu?

Devletin tüm olanaklarının ‘Evet’ için seferber edildiği ve bunun karşısında ‘Hayır’ diyenlerin neden ‘Hayır’ dediğinin duyulmaması için zor aygıtlarının seferber edildiği, baskı ile sansür ile tamamen kısılmaya çalışıldığı, üstüne üstlük vatan haini, FETÖ’cü ilan edildikleri bir referandum süreci geçirdik. Buna rağmen muhteşem bir halk seferberliği ile ‘Hayır’ çalışmaları yürütüldü. Devlet’in ‘Evet’inin karşısında halkın kendi olanakları ve kendi gücüyle örgütlediği, ısrarla içeriği halktan kaçırılan anayasa değişikliğinin içeriğini anlatmaya çalıştığı ‘Hayır’ seferberliği elbette ki başarılı oldu. Referandumun çalınmış olmasına rağmen açığa çıkan manzara bu açıdan bir başarıdır.

- Ana muhalefet partisinde başkan adayını tartışmaya başladı bile...

Bu süreçte bu tartışmaları doğru buluyor musunuz? 2019’u tartışmak çalıntı referandum sonuçlarını kabullenmektir. Hukuksuzluğa, faşizme karşı direnme hakkını kullanmaktan imtina eden bir parlamenter muhalefetin; hem de ‘bu değişiklik geçerse parlamentonun anlamı kalmayacak’ demiş olan bir muhalefetin 2019 hesabı yapması, iktidarın ekmeğine yağ sürmektir.

- Yüzde 50’lik ‘Hayır’ diyen kesim var. Farklı siyasetlerden olan bu kesimi bir arada tutmak için neler yapılmalı?

Hayır’ cephesinin ortak hedefi tek adama karşı demokrasi talebidir. ‘Hayır’; nispi demokrasinin ortadan kaldırılmasına, Yargının, yürütmenin, meclisin üzerindeki tek adam tahakkümüne, geleceğimizin tek adama teslim edilmesine, eşitsizliğe, adaletsizliğe itirazdı. Referandum sonuçları itirazları ortadan kaldırmadı. ‘Hayır’ diyenlerin ortak noktası halen tek adama karşı demokrasi isteğidir. Halkın direnme eğilimlerini örgütlemekten başka şansımız yok.

- Halkevleri olarak önünüzdeki yol haritasından biraz bahseder misiniz?

Halkevleri AKP’li yıllarda halkın hak mücadelelerini giderek faşizme karşı mücadelenin bir parçası olarak ele alıp bu iktidara karşı tabandan yükselen direnişleri öne çıkardı. Yakın vade için de “Hayır bitmedi, mücadeleye devam” sloganını inanarak atıyoruz. Seçimin gayri meşruluğunu göstermeye ve hâlâ kendini Hayır Meclisleri, forumlar ve sokak eylemlerinde gösteren “Hayır” iradesini ileri taşımayı öngörüyoruz.

‘Kazandık YSK çaldı’

Eren Özmen (28) Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. 9 yıldır Halkevleri’nde aktif olarak mücadele yürütüyor. Özmen referandumdaki usulsüzlüklerle ilgili yurttaşların sokağa dökülmesinin Gezi Direnişi öncesi yaşanan sürece benzediğini söyleyerek, “Gezi öncesinde kadınlar kürtaj hakkı için sokaklara döküldü. Emek Sineması eylemlerine yüzlerce insan katıldı. O, yılın 1 Mayısı’nda yoğun çatışmalar yaşandı. Bunun üzerine Gezi Direnişi başladı. Şu an buna benzer bir süreç var” diye konuştu.

Özmen Meclis’te referandum konuşmaların başladığı ilk andan itibaren çalışmaya başladıklarını belirterek, “referandumda ‘Hayır’ çıkmasını ancak farklı siyasetlerin bir araya gelerek kuracakları ‘Hayır’ Meclisleriyle yapılabileceğini düşündük. Bu meclisleri önerdik. Kurulan meclislerde çalışmaya başladık. İlk etepta meydanlarda, metrolarda hazırladığımız ‘Hayır’ bildirilerini dağıttık. Bu kez biraz daha farklı olarak solcu mahalleler dışına çıktık. Merkez yerlerde de ‘Hayır’ı görünür kıldık. Ev toplantıları yaptık. Bu toplantılarda mahallenin önde gelenlerini ‘Hayır’ çalışmalarına destek vermeye çağırdık” dedi.

Tepkiler ‘Hayır’ın ispatı

Sarıyer ‘Hayır’ Meclisi’ndeki çalışmalara katılan Özmen, referandum sonucunun yüzde 50’nin üzerinde ‘Hayır’ çıktığını ancak yapılan usulsüzlüklerle ‘Evet’i çıkardıklarını kaydederek, “O kadar çok insanla karşılaştık ki, ‘AKP’ye yıllarca oy verdim. Ancak başkanlık sistemini istemiyorum. O nedenle, Hayır diyeceğim’ diyen. Sokaklardaki insanların tepkileri referandumda ‘Hayır’ın çıktığının en büyük ispatı. Ayrıca MHP’nin de ikiye bölünmesi bunu düşünmemizi güçlendirdi” diye konuştu. Özmen, aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek, “insanlara ‘biz kazandık YSK çaldı’ diyeceğiz. Neler yapacaklarımızı ise ‘Hayır’ Meclislerinde konuşup, ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yazı dizisinin ilk bölümü: Alper Taş: 'Evet'in anlamı yok

Yazı dizisinin ikinci bölümü: 2019’a tek adayla gidebiliriz

Yazı dizisinin üçüncü bölümü: İki yakayı bir araya getirdik


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler