Yemeğe poz verdirenler

Onları setlerde, uzun saatler poz vermekten yorulmuş, beti benzi atmış bir eti suluboya fırçasıyla boyarken, dişçi cımbızıyla tabağın bir köşesine nane yaprağı yerleştirirken kulak çubuğuyla tabağa sıçramış yağ zerrelerini silerken, tavuğa nar gibi kızarmış görüntüsü vermek için bulaşık deterjanıyla karışık maya sürerken ya da enjektörle ketçap mayonez sıkarken görebilirsiniz.

Yayınlanma: 01.01.2020 - 02:00
Yemeğe poz verdirenler
Abone Ol google-news

Yemek kitaplarında, marketten aldığımız ürünlerin paketlerinde, reklamlarda dumanı tüten, çıtırdayan, iştah açan tabaklar, yemek stilistlerinin elinden çıkıyor. Kimi alakasız mesleklerle uğraşırken bu işe gönül vermiş, kimi aşçılıktan geçmiş. İşte onlardan birkaçı...

NENA BEKLER

2008’den beri yemek stilistliği yapıyorum. Biz yemekleri fotojenik hale getirmeye, ye beni, çok lezzetliyim dedirtmeye çalışırız. Bazen tabağa konulacak güzel yapraklı bir nane yaprağı için onlarca nane demeti satın alırız.

Uzun ve yorucu saatler çalışırız. Dişçi cımbızları bizim vazgeçilmezimiz, tabaktaki son dokunuşu onunla yaparız. Farklı boylarda fırçalarla yemekleri boyarız. Kulak çubukları tabağın etrafındaki sıçrayan yağı veya biraz fazla salçayı emeriz. Mesela domates soslu bir makarna çok fotojeniktir, beyaz bir tabakta ise yıkar geçer. Ama patlıcan için ya da bir maydonoz yaprağı için aynısını söylemek pek mümkün değil. Bazen dondurma için pudra şekerinden sahte dondurma yaparız. Bütün tavuğun içine alüminyum folyo koyup fırında şişiriyorum, sonra bulaşık deterjanı ve mayayla boyuyorum. Et, hamburger, çorba ve dondurma çekimleri en zor olanları. 

ZEREN BAYER

2013 yılından beri yemek stilistliği yapıyorum. Öncelikle profesyonel aşçılık eğitimimi ve zorunlu stajımı tamamlayıp restoran sektöründe çalıştım. Milli Eğitim’in açtığı çeşitli pastacılık ve aşçılık kurslarına devam ettim. Daha sonra özel eğitimler alarak kendimi geliştirdim. Yemek stilistliğine Türkiye’de yurtdışına oranla biraz daha az önem verildiğini düşünüyorum. Bu konuda da almamız gereken çok yol var.

Yemek stilistleri, reklam, fotoğraf, sinema,dizi setlerinde çalışırlar, aynı zamanda televizyon sektöründe iş bulma imkânımız vardır. Çoğunlukla serbest olmakla birlikte, şirkete bağlı çalışanlar da var tabii ki. İş bulma imkânı ise çevrenin tanımasıyla doğru orantılı olarak artıyor. 

ZEYNEP TUNÇ

Uzun yıllar Mutfak Sanatları Akademisi’nde yemek stilistliği eğitimi veren Zeynep Tunç, yemek stilistliğinin gittikçe popüler hale geldiğini anlattı. Yemek stilistlerinin maaşının yaptıkları işlere göre 6 bin TL’ye kadar çıkabildiğini söyleyen Tunç, “Maaş, tecrübeye, referanslara, günlük yevmiyelere ve çalıştıkları kurumun kültürüne göre değişiklik gösterebilir” dedi. 

6 yıldır proje bazlı çalışıyorum. Bağlı olduğum şefin aylık bir dergide köşesi vardı ve fotoğraf çekiminde kendisine asistanlık yapmaya başlamıştım. Öyle başladım.

Ben Mutfak Sanatları Akademisi’nde profesyonel aşçılık eğitimi almıştım. Dolayısıyla işin temelini çok iyi biliyorum. Sonrası biraz zevkiniz, yeteneğiniz ve görgünüz ile gelişiyor.

Profesyonel bir çekimde eğer gıda var ise ihtiyaç duyulan bir kişi yemek stilisti. Bizim görevimiz işin başından sonuna o gıdanın olması gereken kalitede poz vermeye devam etmesini sağlamak. Dondurma erimemeli, salata pörsümemeli. Çekim sırasında kullanılan ışıkları düşündüğünüzde neredeyse imkânsız alan bu durumu süreç boyunca yönetmeniz gerekiyor. Türkiye’de de dünyada da profesyonel her çekimin olmazsa olmazı yemek stilisti. 

Bu işin eğitimini almak isteyenler Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) gibi bu işin eğitimini yıllardır veren, güvenilirliğini kanıtlamış kurum veya kişilerden eğitim alsın. Eğitimlerde işin tüm detaylarını öğretiriz. Kullanılacak gıdaların tümünün alışverişi ve kullanılacak gıdaların alışverişiyle bunların çekim anına kadar tazeliğini koruması da sizin sorumlulugunuzda. Tüm bunları öğrencilerimize, erimeyen dondurma da dahil 5 ayrı  reçeteyi de uygulayarak öğretiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler