Yeni Türkiye'de yeni baskı ve sansür

TİB’in erişim engelleme kararlarında “milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulması” gibi ucu açık tanımlar eklenirken, internet trafik bilgisine mahkeme kararı olmaksızın erişme yetkisi tanınıyor...

Yayınlanma: 09.09.2014 - 21:58
Abone Ol google-news

AKP iktidarının hem sivil toplum hem de uluslararası kurumlardan yükselen tepkiler üzerine kısmen geri adım atmak zorunda kaldığı internet yasaklarını düzenleyen yasada yaptığı değişiklikler “yeni Türkiye”de internet fişlemesi ve sansürün önünü açacak. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) erişim engelleme kararı verdiği durumlar içinde “milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulması” gibi tartışmalı ve ucu açık yeni bir tanımlama yapılırken, kullanıcıların internette ne yaptıklarını kayıt altına alan trafik bilgilerine de mahkeme kararı olmadan erişebilecek.

TİB’in MİT bünyesine devredilmesi konusunda Bakanlar Kurulu’nda çalışma yürütüldüğü bir süreçte TİB ve TİB Başkanı’nın olağanüstü yetkilerle donatılması dikkat çekerken, söz konusu düzenleme şunlara neden olacak:

. Değişiklikle daha önce ancak bir suç soruşturma ya da kovuşturması kapsamında mahkeme kararıyla talep edilmesi halinde erişilebilen trafik bilgisine TİB’in sınırsız bir şekilde erişmesi sağlandı. Bu tam anlamıyla internet ortamında yapılan her türlü bağlantı ve kullanım bilgisinin TİB’in denetimi altına girmesi anlamına geliyor.

Kullanıcılar gözetlenecek

. TİB, internet kullanıcılarının hangi IP adresiyle, nereden, ne zaman, ne kadar süre ile hangi internet siteleri ya da internet hizmetlerine erişim sağladığını, hangi kişilerle hangi şekilde (elektronik posta, diğer anlık mesajlaşma programları ya da internet üzerinden sesli konuşma programları) iletişim kurduğu bilgilerine erişebilecek.

Muğlak tanımlama

. AKP’nin önergesiyle dün kabul edilen başka bir değişiklikle de TİB’in erişim engellemesi kararlarına dayanak olan kategoriler arasında ucu açık yeni bir tanımlama yapıldı. Buna göre TİB, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması amacıyla TİB Başkanı’nın talimatıyla herhangi bir internet sitesine erişimi engelleyebilecek. Her türlü yoruma açık olan yeni kategori kapsamında pek çok internet sitesine erişimin engellenmesi gündeme gelebilecek.

Cunta rejimi uygulaması

Bilişim uzmanı CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, TİB Başkanı'nın yargının üzerinde ve dokunulmazlığı olan bir kişiye dönüştürüldüğünü söyledi. Yapılan düzenlemelerin anayasaya aykırı olduğunu belirten Aksünger, "Bu tamamen hak mağduriyetleri içeriyor. Erişimin engellenmesi muğlak ifadeye bağlanıyor. Milli güvenliğin tehdit edildiğine ve kamu düzeninin bozulduğuna TİB Başkanı karar verecek. Bu tamamen cunta rejimi uygulamalarıdır. Sivil cunta yönetiminin uygulamalarını yaşıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler