"Siyasi etiğe uyun"

Ankara Barosu, İBB başkan adayı Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’ndan istifasını istedi.

Yayınlanma: 02.01.2019 - 23:48
Abone Ol google-news

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkan adayı Binali Yıldırım’ın, TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmemesinin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin tartışma sürüyor. Yıldırım’ı üyesi bulunduğu siyasi partinin faaliyetlerine devam edecekse “Meclis Başkanlığı” sıfatını bırakmaya davet eden Ankara Barosu, “Meclis Başkanı’nın, zaman kaybetmeden, siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Barodan yapılan yazılı açıklamada, anayasanın Meclis Başkanlık Divanı ile ilgili 94. maddesinin “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; başkan ve oturumu yöneten başkan vekili oy kullanamazlar” hükmünü içerdiği anımsatıldı. Açıklamada, “Meclis başkanı olan kişinin, üyesi bulunduğu siyasi partinin hiçbir faaliyetine katılmaması gerektiği, Anayasa’nın 94/son maddesinde hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde açıkça belirtilmiştir” denildi.

<haber-dikey:1185978,1185603>

Yasağın sadece yasama faaliyetlerine ilişkin tartışma ve oylamaya ilişkin olmadığının belirtildiği açıklamada, “Meclis başkanının hem siyasi parti faaliyetlerine hem de Meclis tartışmalarına katılamaması kuralının amacı Meclis’i, yani yasama organının külliyetini temsil eden kişinin görünüşte de tarafsız olmasını sağlamaktır. Meclis başkanı, hem Meclis’in hem de her bir Meclis üyesinin hakkını başta yürütme organı olmak üzere herkese karşı eşit ve tarafsız bir şekilde savunmakla yükümlüdür. Bir parti adına yürütme görevi yapmak üzere aday olan kişinin, propaganda süreci boyunca adaylığın niteliği gereği diğer partilerle bir rekabet içinde bulunması gerekeceği için, bu tarafsızlığı koruyamayacağı açıktır” ifadeleri kullanıldı.

Yıldırım’ı üyesi bulunduğu siyasi partinin faaliyetlerine katılmaya devam edecekse Meclis Başkanlığı sıfatını bırakmaya davet eden Ankara Barosu, “Demokrasimizin sağlıklı işleyebilmesi için Sayın Meclis Başkanı’nın, zaman kaybetmeden, siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz” açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler