‘Yeniden ‘Yeşil Devrek’ için yola çıktık’

CHP’nin Devrek Belediye Başkan Adayı Çetin Bozkurt, Zonguldak’ın en eski ilçelerinden olan Devrek’i eskiden olduğu gibi yeniden yeşil alanları artırmak ve insana huzur veren “Yeşil Devrek” haline getirmek için bu yola çıktığını söylüyor. Bozkurt, Devrek’in maden işletmesi temelli bir ilçe olduğunu ama son dönemlerdeki ekonomik krizle Devrek’te yaşanan istihdam sorununun “tekstil atölyelerine” yönelerek çözüleceğinin ipucunu veriyor. Bozkurt, “Önceliğin kadınlarda olduğu, 2 bin kişiye istihdam sağlayacak bir tekstil atölyesi kurmak öncelikli hedefim” diyor.

Yayınlanma: 15.02.2019 - 13:22
‘Yeniden ‘Yeşil Devrek’ için yola çıktık’
Abone Ol google-news

CHP’nin Devrek Belediye Başkan Adayı Çetin Bozkurt, Cumhuriyet’e konuştu. Bozkurt, “Yeşil belediyecelik” anlayışıyla Devrek’i yerli turistlerin odağı haline getireceğini, şu anda olduğu gibi sosyal yaşamın yok olduğu bir ilçe halinden çıkaracağını bunun için de ilk hedefinin “Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali”ni Devrek’e yeniden kazandıracağını anlattı. Bozkurt, Cumhuriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Devrek’in şu anda en büyük sorunu ne?

Devrek’in en büyük sorunu sosyal yaşantının yok olması ve istihdam. Burası daha çok madenciliğin olduğu ve küçük firmaların bu alanda çalıştığı bir ilçe. Zonguldak’ın neredeysi en eski ilçesi. Devrek’in merkezine 6-7 km uzaklıkta 2 tane ulusal çaplı firma var, yurt dışına ihracat yapan. Yoğunluk olarak insanlar burada çalışıyor. Son zamanlardaki ekonomik şartlar insanları zorlamaya başladı. Buralardaki küçük ölçekli işletmeler yavaş yavaş kapanmaya başladı, ya da işletmelerde daralmaya gidildi. Çok fazla insan bu nedenle işsiz kaldı.

Devrek’te giderek artın bu işsizlik sorununa çözümünüz nedir?

Özellikle kadınlarımızın iş talepleri erkeklerden daha fazla. Kadınlarımızın tekrar üretime geçirilebilmesi için küçük çaplı atölyeler yapacağız. Birçok ulusal çapta giyim firmasının ürünleri bu yörede dikiliyor ama bunlar fabrikalarda kalıyor. Birçoğu da fason üretime yöneliyor. Kadınlarımızın yoğunlukta çalışacağı, 2 bine yakın insana iş imkanı tanıyacak tekstil atölyeleri kurmak için yola çıktık. Bununla ilgili gerekli projelendirme ve altyapı çalışmalarımız hazır. Yakın zamanda tanıtımını yapacağız. Tekstil üzerine yaptığımız araştırma ile hibeleri ne kadar alabiliriz, belediye olarak üretim noktasında nerede yer alabiliriz bu konuları araştırıyoruz. Bu atölyelerin makinelerinin denetimli biçimde insanların evlerine de verilebilmesine imkan sağlayacağız, bu şekilde kadınlarımmız isterlerse evlerinden de üretim yapabilecekler. Bir araya gelip küçük çaplı atölyeler açmak isteyen yurttaşlar olursa bunlara makine desteği ve pazar payı bulacağız.

Sosyal yaşamı düzenleyen projeleriniz neler?

Buranın uzun yıllardır sloganı “Yeşil Devrek”ti. Devrek’e yeniden “Yeşil Devrek” sloganını kazandıracağım. Sosyal yaşantıyı yeniden inşa edeceğim. İlçemiz bastonuyla ve baston işçiliğiyle ünlü bir yer. Burada Türkiye’nin en eski ve en köklü festivallerinden olan “Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali” yapılırdı. Şimdilerde yine yapılıyor ama lokal olarak, eskisi gibi büyük ölçekli değil artık, uluslararası statüsünü yitirdi. Önceden yurt dışından halk oyunları grupları gelir, Türkiye’nin en büyük sanatçıları burada sahne alırdı. Eğer başkan olursam Devrek’in Baston ve Kültür Festivali’ni eski statüsüne getireceğim. Devreklilere söz veriyorum. Devrek, kültürel etkinlikleri çok yoğun yaşayan bir kentken kültürel değerlerini yavaş yavaş kaybetti. Onların tekrar kazanımını sağlayacağız.

Baston Festivali’ni yeniden kazandıracağım dediniz, dünyaca ünlü “Devrek bastonu”nun zanaatini yapan insanlar var mı hala Devrek’te?

Tabii ki var... Devrek’te çok fazla insan “baston işçiliğinden” ekmek yiyor. Babadan oğula bu mesleği yapan onlarca insan var Devrek’te. Bu insanların da istihdamını sağlayacak projeler yapacağız ki hem kültürel mirasa sahip çıkalım hem de buradan gelir elde eden iş insanlarına istihdam sağlayalım. Adı “dünya çapında” ünlü ama gerekli tanıtımı yapılmadığı için ismini kaybediyor. “Kızılcık” ağacınden elle yapılan Devrek bastonu, fabrikasyon ürünlere direniyor... Biz, bastonu ve festivali bir araya getirip markalaşma yoluna gideceğiz.

‘Yeşil Devrek sloganını yeniden kazandıracağım’ dediniz. Nasıl yapacaksınız?

Yeşil alanların korunması ve rehabilite edilmesi gerekiyor. Hepsi atıl durumda kaldı. Devrek’teki bütün mesire alanları yürüme mesafesindedir. Araba ile çok kısa sürede her yere gidebilirsiniz. Biz Devrek’i, insanların şehir dışından gelip rahatlıkla konaklayabileceği, şehrin gürültüsünden kaçıp Devrek’in yeşili ile huzur bulabileceği bir yer haline getireceğiz. Belediyeye ait pansiyonlar yaparak bunları sağlayabiliriz. Devrek’i yerli turistler için bir çekim merkezi haline getirirsek, Devrek halkının istihdamını da sağlayabiliriz. İlçemizde son birkaç yılda trekking turları, doğa yürüyüşleri başladı ama bunlar lokal olarak kalıyor. Bu doğa yürüyüşlerinin tanıtımlarını yapacağız, gerekirse belediye olarak bu turların organizasyonlarını biz yapacağız ve doğal turizmi ön plana çıkaracağız. Bu organizyonlar gençler için de Devrek’i cazip hale getirecek.

Peki Devrek’te yaşayan gençlere ve çocuklara yönelik projeleriniz var mı?

Devrek şu anda sportif faaliyetlerde çok geri kalmış durumda. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin sosyal yaşantısını onlara spor alanları yaparak geliştireceğiz. Çocuklarını spora yönlendirmek isteyen aileler burada bundan mahrıum. Çocuklar da bu nedenle sosyal yaşamdan uzak yetişiyorlar. Ailelerin bireysel çabalarıyla yaptıkları etkinlikleri belediye bünyesine taşımayı hedefliyoruz. Yüzme havuzunu, tenis sahalarını barındıran spor kompleksi projelerimiz var. Devreklileri sportif yaşamda da aktif hale getirmik için elimizden geleni yapacağız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler