Kocamaz ‘bilmecesi’

DP’nin Mersin adayı olarak açıklandı ama son kararı YSK verecek.

Yayınlanma: 21.02.2019 - 22:09
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1259908,1258636>

İl seçim kuruluna evrakları geç teslim edildiği için İYİ Parti’den adaylığı kabul edilmeyen mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, DP’ye katıldı. DP Mersin İl Başkanı Tural Kadızade, Kocamaz’ın DP’den adaylığının kesinleştiğini açıkladı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), başka partilerin adaylarıyla ilgili 2004 yılında, Siyasi Partiler Yasası’nın 40. maddesine göre aldığı kararlara göre, Kocamaz’ın DP’den adaylığı da ‘riskli.’ Kocamaz’ın adaylığına ilişkin son kararı YSK verecek.
YSK’nin 3 Mart 2004 yılında, Burhanettin Kocamaz’ın durumuyla aynı konumdaki başka bir aday ile ilgili aldığı kararda, Siyasi Partiler Yasası’nın 40. maddesine atıfta bulunulmuştu. Söz konusu madde, “Bir siyasi partiden aday yoklaması için başvuran kimsenin, sonuç kendisine tebliğ veya usulünce ilan edilmişse, bu tarihlerden, bunlar yoksa, yoklama sonucunun ilgili seçim kuruluna verildiği tarihten önce adaylık başvurusunu geri alması halinde başka bir partiden aday gösterilemez” hükmünü içeriyor. YSK’nin 2004 tarihli, başka bir aday üzerinden verdiği kararda da 40. maddeyi baz almıştı. YSK’nin bu kararının Kocamaz ile ilgili de ‘emsal’ niteliği taşıyacağı ifade edilirken, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan İYİ Parti Sözcüsü Cihan Paçacı, Kocamaz’ın, Demokrat Parti’den (DP) başvuruda bulunacağını söyleyerek, “Kocamaz’ı Mersin’e hizmetten kimse alıkoyamayacaktır” dedi. 

Fakıbaba ve Maltepe örneği

2009 yerel seçimi sürecinde de Şanlıurfa’da aday olan Ahmet Eşref Fakıbaba, AKP’den aday gösterilmemişti. Fakıbaba bunun üzerine istifa edip, Saadet Partisi’nden aday olmak istedi. Ancak YSK, Fakıbaba’nın Saadet Partisi’nden adaylığını reddetti. 
2009 yerel seçimlerinde Maltepe’de MHP adına evrakları teslim etmek için yola çıkan Adnan Okul, trafik sıkışıklığı iddiası ile ilçe seçim kuruluna listeyi zamanında teslim edemeyerek, partinin seçimlere Maltepe’den girme hakkını kaybetmesine neden olmuştu. Saat 17.00’ye kadar karakolda tutulan ve durumu YSK’ye bildiren Okul’un 25 dakika gecikmeli olarak tutanakla teslim ettiği liste kabul edildi. Ancak AKP Maltepe İlçe Başkanlığı 25 dakikalık gecikmeye itiraz edince YSK, MHP’nin seçimlere katılmamasına karar vermişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler