Emekçi kentlerinde sürpriz sonuçlar

İşçilerin yoğun olarak yaşadığı kentlerden sürpriz sonuçlar çıktı. En dikkat çeken sonuç ise “emeğin başkenti” olarak nitelendirilen Zonguldak’tan geldi. Bir diğer dikkat çeken sonuç ise Muğla Yatağan’da ortaya çıktı.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 23:16
Abone Ol google-news

Daha önce CHP’de olan Zonguldak’ı AKP aldı. Oranlar AKP yüzde 42.47, CHP 39.23 olarak gerçekleşti. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 1500 işçi alınacağı açıklanan ancak şimdiye kadar bin işçinin kuralarının çekildiği kentte, bu arada 800 işçi emekli olmuştu. Kentte yoğun işsizlik olmasına karşın TTK işçi açıkları ile çalışmaya devam ediyor. Zonguldak merkezli Genel Maden-İş Sendikası’nın TTK’ye acil işçi alınması talepleri ise iktidar tarafından yıllardır görmezden geliniyordu. Zonguldak’ın madencilerle özdeşleşmiş ilçeleri Kozlu ile Kilimli’de de AKP kazandı. Buna karşın Alaplı, Devrek ile Çaycuma’yı CHP aldı. Demir çelik fabrikasının bulunduğu Ereğli’de de kazanan CHP oldu. Gökçebey’de ise seçimi İYİ Parti kazandı. Zonguldak’ın komşusu Bartın’da seçimi MHP kazandı. Maden ocaklarının bulunduğu, doğal güzellikleriyle ünlü buna karşın santral tartışmalarıyla gündeme gelen Amasra’da ise CHP seçimi aldı. Manisa’da seçimleri MHP kazanırken, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın yaşandığı Soma yine AKP’de kaldı. Karaman’da seçimi MHP kazanırken, 18 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasının yaşandığı Ermenek’te seçimi İYİ Parti’nin adayı aldı. Madenci kentlerinde sürprizin yaşandığı bir başka yer ise Muğla’nın Yatağan ilçesi oldu. Daha önce CHP’nin seçimleri kazandığı “madenci kenti” Yatağan’da bu kez kazanan AKP oldu. Oy oranları ise AKP yüzde 51.91, CHP ise yüzde 41.02 olarak gerçekleşti. Yatağan, CHP’den AKP’ye geçti. Amasya’da seçimi MHP aldı. Çeltek kömür işletmelerinin bulunduğu Suluova’da ise kazanan AKP oldu.

Otomotiv sanayinin kalbi Bursa’da AKP kazandı. Yine sanayinin yoğun olduğu Sakarya ile Kocaeli’nde de AKP’nin adayları seçimi aldı. Bakır madenlerinin bulunduğu Artvin’i CHP aldı. Madene karşı eylemlerle gündeme gelen Cerattepe’nin olduğu merkez ilçe CHP’de kaldı. Buna karşın Murgul’da AKP kazandı. Kahramanmaraş ile ilçeleri Afşin, Elbistan’da da kazanan AKP oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler