Kıyılar geçit vermedi

Ekonomik kriz ve partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrıştırıcı söylemlerinin gölgesinde gerçekleştirilen 31 Mart seçimlerinde Egeliler tercihini Millet İttifakı’ndan yana kullandı.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 23:19
Abone Ol google-news

 

Birçok kentte Millet İttifakı adayları makası açarken, Manisa ve Çanakkale’de AKP ve MHP’nin elindeki ilçelerin önemli bir bölümü el değiştirdi. Özellikle kıyı kesimler haritayı yine kırmızıya bürüdü.

Çanakkale
Çanakkale’de yeniden aday gösterilen CHP’li mevcut belediye başkanı Ülgür Gökhan açık ara farkla kazandı. Yüzde 60.64 oy oranına ulaşan Gökhan, en yakın rakibi AKP’li Ayhan Gider’e 25 puan fark attı. Gökhan, dün 69. yaş günününü belediye binası önünde kendisini karşılayan partililer ve çalışanlarla birlikte kutladı. 2014 seçimlerinde MHP’nin kazandığı Gökçeada’da ve Eceabat’ta İYİ Parti zafere ulaşırken, AKP’nin elindeki Ayvacık, Bayramiç ve Çan belediyelerinde CHP’li adaylar kazandı. CHP’li Biga Belediyesi ise 250 oyla AKP’ye geçti.

Balıkesir
Balıkesir’de büyük iddialarla yola çıkan ve her fırsatta yüzde 60’tan fazla seçileceğini açıklayan İyi Parti’li İsmail Ok yüzde 46.44’te kalarak seçilemedi. AKP’li Yücel Yılmaz yüzde 47.75’lik oy oranıyla seçimi kazandı. Balıkesir’deki en ilginç sonuçlardan biri de Ayvalık’ta ortaya çıktı. CHP’nin güçlü olduğu ilçede Demokrat Partili Mesut Ergin 700 oy farkla CHP’li Rahmi Gençer’i beklenmedik bir şekilde mağlup etti.

Manisa
Milliyetçi ve muhafazakar kimliği ile bilinen Manisa’da, CHP 4 ilçedeki belediyeyi kazandı. 2014 seçimlerinde AKP’nin kazandığı Saruhanlı ve Akhisar ile MHP’nin elindeki Turgutlu ile Alaşehir CHP’ye geçti. Alaşehir’deki zaferde Ahmet Öküzcüoğlu’nun adaylığının 1 yıl önceden açıklanması etkili oldu. Turgutlu’da Büyük Birlik Partisi (BBP)’nin adayı eski belediye başkanı Serhat Orhan’ın yüzde 23.15’lik oy oranına ulaşması Cumhur İttifakı’na seçim kaybettirdi. 2014 seçimlerinde yalnızca yüzde 9.53 oy alabilen CHP, bu seçimde yüzde 37.22 puanla kazandı. Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Turgay Şirin 36.77 oy oranıyla 2’nci olurken iki aday arasında yalnızca 450 oy farkı olması dikkat çekti.

Aydın
Aydın’da ise “Topuklu Efe” yine rahat kazandı. Yüzde 53.93’lük oy oranına ulaşan CHP’li Özlem Çerçioğlu rakibi AKP’li Mustafa Savaş’a 10 puan fark attı. Germencik ilçesi MHP’den CHP’ye geçerken, MHP’nin elindeki diğer ilçeler İncirliova ve Nazilli’de de zafer İYİ Parti’nin oldu. CHP’nin elindeki Koçarlı ve Bozdoğan’da zafer AKP’nin olurken Karacasu’da MHP’li Zeki İnal rahat kazandı. Kuşadası’nda CHP’nin adayı Ömer Günel yüzde 57.54’lük oy oranına ulaşarak seçilmeyi başardı.

Muğla
Muğla’da son derece karmaşık dengeler seçimin sonuçlarına doğrudan etki etti. Çözüm süreci döneminde belediye başkanı olduğu Fethiye’de Kürtçe ve Türkçe pankart asarak “Anladınız değil mi? İşte bu yüzden; Tek Millet, Tek Vatan, Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Devlet!” mesajı vermeye çalıştığını açıklamasına rağmen partisi MHP’nin ihraç talebiyle disipline sevk ettiği Behçet Saatcı’nın adaylığı tüm dengeleri alt üst etti. Büyükşehir belediyesi için bağımsız adaylığını açıklayan Saatcı’nın 26.24’lük orana ulaşarak milliyetçi seçmenlerin önemli bir kısmını etrafına toplamasıyla CHP’li Osman Gürün yüzde 36.01’lik oranla seçimi kazandı. Gözlerin çevrildiği Bodrum, Marmaris gibi kıyı ilçelerde de gülen CHP adayları oldu. Marmaris’te Mehmet Oktay, CHP adayı olarak yüzde 44.68’lik oy oranını yakalarken, bu partiden aday gösterilmediği için DSP çatısı aldında seçime giren eski belediye başkanı Ali Acar ise yüzde 19.73’te kaldı. Behçet Saatcı’dan boşalan Fethiye Belediye Başkanlığı koltuğuna ise CHP’li Alim Karacan yüzde 47.72’lik oy oranıyla oturdu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler