Yol haritası görüşülecek

Cumhurbaşkanı seçiminin tamamlanmasının ardından çözüm süreciyle ilgili mesai hız kazanıyor. HDP heyeti bu hafta içinde, Başbakan Yardımcısı Atalay ile çözüm süreci kapsamında hazırlanacak yol haritası ve izleme kurulu konularını görüşecek. Heyet hafta sonu İmralı’ya gidecek. HDP'li Buldan, “Yol haritası ve izleme kurulu konuları hızlı gerçekleşirse bir tıkanıklık yaşanmaz” diye konuştu.

Yayınlanma: 13.08.2014 - 20:35
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk açıklamasında çözüm sürecine vurgu yapmıştı. Erdoğan’ın sürece verdiği öncelik doğrultusunda HDP heyeti ile hükümet arasındaki görüşme trafiği hızlanıyor. Edinilen bilgiye göre, HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki hükümet heyeti bu hafta içinde çözüm sürecini ele almak üzere bir araya gelecek.

Görüşmede, çözüm süreci kapsamında atılacak adımların belirleneceği “yol haritası” ve çözüm sürecinde herhangi bir tıkanıklık yaşanmaması için kurulacak “izleme kurulunun” yapısıyla ilgili konular masaya yatırılacak. İzleme kurulunun akil insanlar heyetinde olduğu gibi “sivil toplum formülüyle” oluşturulması konusunda taraflar arasında görüş birliği bulunurken, çözüm süreci kapsamında atılacak yasal adımların da yer alacağı yol haritasında da son düzenlemeler yapılacak. HDP heyeti, hükümet temsilcileriyle görüşmesinin ardından İmralı’ya gidecek. Hafta sonu yapılması beklenen ziyaret, cumhurbaşkanı seçiminin ardından gerçekleşmesi nedeniyle önem taşıyacak. İmralı ziyaretinde hükümetle yapılan görüşmede ele alınacak yol haritası ve izleme kurulu konularında değerlendirme yapılacak. Ayrıca HDP’nin cumhurbaşkanı seçiminde aldığı sonuçlar da masaya yatırılacak.

 

‘Hızla atılması gereken adımlar var’

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan, cumhurbaşkanı kim olursa olsun, kabine ne kadar değişirse değişsin çözüm sürecinin devam edeceğini belirterek “Çözüm sürecinin cumhurbaşkanı ve başbakanın değişmesiyle bir alakasının olmaması gerekir” diye konuştu. Hükümetle çözüm süreci kapsamında yapılan görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Buldan, bu hafta içinde planladıkları Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmede, süreç kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaları ve bu aşamadan sonra yapılması gerekenleri ele alacaklarını söyledi. Buldan, “Hızla yapılması gereken şeyler var; yol haritası ve izleme kurulu gibi gündemde olan bazı meseleler var. Bunlar hızla gerçekleşirse bır tıkanıklık yaşanmaz” dedi.

Türkiye’nin her bölgesinden HDP’ye oyların gelmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Buldan, yalnızca Kürtlere hitap eden parti imajını aştıklarını ve Türkiye’nin her bölgesinde yaşayan insanların sorunlarına eğildiklerini ifade etti. HDP’ye verilen oyların büyük bir kısmının barış ve müzakerelerin devamını isteyen insanlardan geldiğini kaydeden Buldan, AKP’ye verilen oyların da bir kısmının bu yönde olduğunu belirtti.

 

‘Değişimi doğru okuyan kazandı’

Seçim sonuçlarının çözüm sürecine etkisini değerlendiren HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de, cumhurbaşkanı seçiminin toplumdaki değişimi doğru okuyanların kazandığı bir seçim olduğunu kaydetti. Çelik, toplumun barışa önem veren bir siyasete değer verdiğini belirtti. 30 Mart ve 10 Ağustos’ta çözümü destekleyen halk desteğinin HDP’ye kaydığını gösterdiğini söyleyen belirten Çelik, bunun çok değerli ve anlamlı olduğunu ifade etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler