Yumruklu anayasa değişikliği... Dört madde daha kabul edildi

Nazlıaka’nın kendini kürsüye kelepçelemesiyle başlayan eylem, AKP’li kadın vekillerinin şiddeti sonucu 4 kadın vekilin yaralanmasıyla sonuçlandı. Gerginlikten sonra tekrardan devam edilen anayasa değişiklik teklifinin 8, 9,10 ve 11'inci maddesi kabul edildi.

Yayınlanma: 19.01.2017 - 20:17
Abone Ol google-news

<video:662791>

AKP’li kadın vekillerin, anayasa görüşmelerinde kendisini kürsüye kelepçeleyen Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya müdahalesi şiddete dönüştü. AKP’li Gökçen Enç, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’ın göğsüne tekme attı, HDP’li Burcu Çelik Özkan’ın saçlarını kopardı. Yere düşen CHP’li Şafak Pavey’in protezi çıkarken Nazlıaka’nın da bileği incindi. Buldan hastaneye kaldırıldı. Gerginlikten sonra tekrardan devam edilen anayasa değişiklik teklifinin 8, 9,10 ve 11'inci maddesi kabul edildi.

Anayasa değişiklik teklifinin 2. turunda Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinde değişiklik yapan 8'inci madde kabul edildi. Oylamada, "339 kabul, 138 ret" oyu çıktı.

Cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevkini düzenleyen 9'uncu madde 341 'evet' oyuyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcı atamasına, bakanları görevden almasına olanak sağlayan 10'uncu maddesi 340 'evet' oyuyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda ikinci tur anayasa değişikliği görüşmelerinin ikinci gününde, cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi veren 11. madde 342  'evet' oyuyla kabul edildi.

<video:662759>

AKP'li kadın vekillerden müdahale

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişiklik önerisinin görüşmelerinde Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın kendini kürsüye kelepçelemesiyle başlayan eylem, AKP’li kadın milletvekillerinin şiddete dönüşen müdahalesi sonucu 4 kadın milletvekilinin yaralanmasıyla sonuçlandı. TBMM tarihinde böyle bir eylem ilk kez yaşanırken, kadın vekillerin kadın vekillere yönelik şiddeti de bir ilk oldu. TBMM Başkanvekili Pervin Buldan göğsüne aldığı sert tekme sonucu ciddi sağlık sorunu yaşadı. Yere düşen CHP’li Şafak Pavey’in protezi çıktı.

Önceki gün gerçekleştirilen ve 7 maddenin kabul edildiği görüşmelerde oylama sırasında AKP’li milletvekillerinin kabinlere girmeden oy kullanmaları zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu. CHP’li vekillerin kabinlere girmeyen milletvekillerinin isimlerini oylama işlemi devam ederken tek tek söylemeleri üzerine bu durum TBMM’nin resmi tutanaklarına da yansıdı. Önerinin 8. maddesinin görüşmelerine geçilmesi sırasında TBMM tarihinde bugüne kadar yapılan eylemler arasında bir ilke imza atıldı.

Kürsüye kelepçeledi

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka boş olan kürsüye yöneldi. Nazlıaka yanında getirdiği demir kelepçenin bir ucunu önce mikrofan sistemine, bir ucunu da sol eline taktı. Nazlıaka Genel Kurul’a, “Ben burada özellikle MHP milletvekillerine seslenmek istiyorum” diye konuşmaya başladı. Bu sırada AKP sıralarından çok sayıda milletvekili kürsüye yönelirken, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, Meclis idare amirlerinin Nazlıaka’yı kürsüden uzaklaştırmasını istedi. Nazlıaka’nın MHP sıralarına bakarak konuşmasını sürdürdüğü sırada, MHP lideri Devlet Bahçeli Genel Kurul’a geldi. Nazlıaka’nın “Sayın Bahçeli lütfen evet demeyin. Vicdanınız rahat değil bundan eminim” diye konuştu. Nazlıaka’nın konuşmasını sürdürdüğü sırada Bahçekapılı oturumu açtı ve 45 dakika ara verdiğini belirtti. AKP’li Bülent Turan ve Mustafa Elitaş, AKP’li milletvekillerine “Hadi arkadaşlar yemeğe gidiyoruz” diyerek Genel Kurul’dan çıkardı. HDP’li kadın vekilleri Nazlıaka’nın yanına gelerek destek verirken, çok sayıda vekilin Nazlıaka’yı ikna etmeye çalıştığı gözlendi. 45 dakikalık aranın ardından Nazlıaka’nın eylemini sürdürmesi üzerine birleşim açılıp tekrar ara verildi.



AKP’liler organize oldu

Nazlıaka’nın eylemi devam ederken; izleyici localarının perdelerinin kapanmaya başlaması dikkat çekti. Gazeteciler dışarı çıkarıldı. AKP sıralarında 20 kadar kadın milletvekilinin bir araya gelerek konuştukları gözlendi. Nazlıaka’nın kürsüde tek başına kaldığı bir sırada AKP’li kadın vekiller birden organize bir şekilde Nazlıaka’nın etrafını sardı. Bu sırada HDP’li kadın vekillerle bazı CHP’li kadın vekiller de kürsüye yöneldi. AKP’li kadın vekiller kelepçeyi çıkarmak için fiziki şiddete dönüşen bazı yöntemler kullandı. Çıkan arbede bir anda AKP’li kadın vekillerinin diğer kadın vekillerine yönelik saldırısına dönüştü. Nazlıaka bu sırada çığlık atarak “Hayır” diye bağırdı.

4 kadın vekil yaralandı

Yaşanan olayda engelli milletvekili CHP’li Şafak Pavey yere düşürken, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ise göğsüne çok ciddi bir darbe aldı. AKP’li Gökçen Enç Başkanlık Divanı’na çıkan merdivenlerin üzerinden Buldan’ın göğsüne tekme attı. Buldan aldığı darbenin etkisiyle bir süre nefes alamazken, önce revire oradan da ambulansla hastaneye kaldırıldı. AKP’li kadın vekillerin şiddete dönüşen müdahalesinde AKP’li Gökçen Enç, HDP’li Burcu Çelik Özkan’ın yüzünü çizdi ve saçlarını kopardı. CHP’li Pavey’in yere düşmesi sonucu da protezi yerinden çıktı. Pavey de önce revire ardından Başkent Hastanesi’ne kaldırıldı. Nazlıaka’nın ise bileği incindi.

AKP’liler mikrofonu söktü

AKP’li vekillerin yaklaşık 5 dakika süren ve şiddete dönüşen uğraşları sonucu Nazlıaka’nın kelepçesi çıkarıldı. Nazlıaka’nın her iki kolunu arkadan tutan AKP’li kadın vekiller, kelepçeyi açamadı. AKP’li vekiller daha sonra kelepçenin takılı olduğu mikrofon sistemini söktü. Nazlıaka’nın saat 18.35’te başladığı eylem AKP’li kadın milletvekillerinin saldırısı sonucu saat 20.10’da 4 kadın vekilin yaralanmasıyla sonuçlandı.

AKP’li Mustafa Elitaş’ın konuşması ise AKP ile CHP arasındaki gerilimi yeniden tırmandırdı. CHP’li milletvekilleri hep bir ağızdan “adalet, adalet, adalet” diye bağırarak sıra kapaklarına vurdu. Bu sırada CHP’li Altay; Buldan’a uygulanan şiddetin cezasız kalmaması gerektiğini söylerken, AKP’li Özcan Ulupınar’ın Altay’ın üzerine yürümesi gerilimi tekrar tırmandırdı. CHP’li vekiller ile AKP’li vekiller arasında itişmeler yaşandı.

fotoğraflar: Al jazeera

CHP'Lİ MELİKE BASMACININ KOLUNDAN YARALANDI

Çıkan arbede sonrası CHP Denizli milletvekili Melike Basmacı'nın da kolu incindi. İlk müdahale Meclis ilk yardım merkezinde yapıldı.

 
Nazlıaka'dan Pavey'e ziyaret
 
Aylin Nazlıaka, Meclis'teki kavgada protez kolu çıkan Şafak Pavey'i ziyaret etti. Nazlıaka daha sonra sosyal medya hesabından, "Hastanede Şafak Pavey ile birlikteyiz. Merak edenlere; iyiyiz. Kadını kadına kırdıran bu zihniyet bu ülkeye Başkanlık ile ne getirebilir?" tweet'ini attı.
 
CHP’li Pavey: Gözleri dönmüş gibi saldırdılar
 
CHP’li Pavey, olayın ardından yaptığı açıklamada “Gözleri dönmüş şekilde hepimize saldırdılar. Bu saldırı Anayasa geçtikten sonra bizlere yapacaklarının ayak izlerini gösteriyor. Ben kürsünün oradaydım. AKP’li Gökçen Enç önce vurmak istedi. Araya HDP vekili Burcu Çelik Özkan girdi. Onun saçlarını çektiler. Enç, beni itti, yere düştüm. Diğer vekili saçından sürüklediler. Gözleri dönmüş gibi hepimize saldırdılar” dedi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Daha önce köpek giremez diye döviz açan Gökçe Enç, TBMM Başkanvekili Buldan’ın göğsüne tekme attı. Vekilimiz Özkan’ın da yüzünü çizdi ve saçlarını kopardı” açıklamasını yaptı.
 
Nazlıaka: Meclis'te bir ilk yaşandı
 
Yaşananların ardından Aylin Nazlıaka yaptığı açıklamada; “Kadınların kadınlara şiddet uygulayacak bir noktaya geldiğini gösterebilecek düzeyde bir ilk yaşandı” dedi. Kendini Meclis kürsüsüne kelepçeleyerek tüm topluma bir mesaj vermek istediğini söyleyen Nazlıaka, “Bu kelepçe Meclis’e vurulan kelepçeyi temsil ediyor. MHP’li vekillere seslenmek istedim. Başta Sayın Bahçeli olmak üzere MHP’li vekillere kürsüden seslendim. Tarihimizi hatırlatmaya çalıştım” diye konuştu. Nazlıaka, “Bu tamamen samimi bir eylemdi, demokratik bir haktı. Sonuna kadar devam ettirmeye kararlıydım. Uzun saatler sürebilir diyerek tedbirli davranmışım” dedi.
 
CHP Grup Başkanvekili Özel'den TBMM Başkanvekili'ne: Kınayın

"Parlamento'nun ara verdiği sırada, tutanak yokken herhangi müeyyede uygulanamayacağı için, fiziki engeline rağmen orada yardım etmeye çalışan Şafak Pavey'e  ve kadın vekillere müdahale edildi. Başkanvekili olarak kınamanızı dilerdim" dedi

 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon