Yunanistan'dan Türkiye'ye mesaj: Mücadeleden asla vazgeçmeyin!

Avrupa tarihine altın sayfa kattık diyen Attiki Valisi Rena Duru, Türkiye soluna mesaj verdi.

Yayınlanma: 07.07.2015 - 06:30
Abone Ol google-news

Yunanistan’da Avrupa Birliği kredilerinin patronu olarak bilinen ve SYRİZA çatısındaki sol ittifakın birleşiminin sembol ismi olan Rena Duru, Yunan halkının verdiği 5 Temmuz mesajını “Avrupa tarihine altın sayfa kattık” diye yorumladı. Geçen yıl düzenlenen seçimde Atina’nın da dahil olduğu Attika eyaletinin valisi olan Duru, 9 küçük sol hareketin birleşmeleri halinde başarabileceğini gösteren isim olmuştu. Referandumun sonucunun Türk solu için de önemli olduğunu belirten Duru, “Mücadele etmekten vazgeçmesinler, pes etmesinler; mücadeleye devam etsinler” dedi.

Duru, referandumu ise şöyle yorumladı: “Halkların kendi gelecekleri ile ilgili söyleyebileceği en büyük siyasi pratiklerden biri buydu. İlk defa uzun zaman sonra Avrupalı liderler kendi seçmenlerine değil, bütün bir Avrupa’ya hitap etmeleri gerektiğinin farkındalar. Çünkü bu Avrupa’nın problemi.”

SYRİZA’dan radikal çözümler bekliyoruz

Referandum sonuçlarını değerlendiren Yunanlıların SYRİZA’dan beklentileri artmış durumda:

44 yaşındaki Thristos bir mühendis: Görüyoruz ki bir toplumsal hareket oluşmuş ve bu SYRİZA’yı aşıyor. Bu yeni oluşan hareket Syriza’dan daha radikal çözümler bekliyor. Çipras’ın adına da çok gururluyum. Belki de bütün bakanları içerisinde en cesur olanı kendisiydi.

50 yaşındaki Christos Vasilopotos: “Evet” veya “hayır”ın bizim için çok zor olduğunu biliyorduk. Umduğumuz mantıklı bir çözüm bulunması. Elbette çok zorlu tedbirler alınacak. Ama bunu yapmazsak bugün çektiğimiz 60 Avroyu da alamayız. Hiçbirimiz ayda 2 bin Avro kazanmıyoruz; ben doktorum ben de kazanmıyorum şimdi.

24 yaşındaki öğrenci Valentina: Telefon başındalar bir uzlaşma bulmak için. Çipras, Sintagma’ya bile gelmedi, çözüm arıyor. Yunan halkının verdiği mesajı iletiyor. AB Komisyonu Başkanı da Avrupa Merkez Bankası başkanı şimdi istifa etmeli. Yunanistan halkının isteklerini görmeliler. Artık SYRİ- ZA hükümeti alt tabakaya daha fazla önem verecek. Artık Merkel Yunanlıları anlamak zorunda. Çünkü Yunanlılar çılgın bir millet ve var olan oluşumları değiştirmeniz için biraz çılgın olmanız gerekir.

Ankara’da derin analiz

Çipras’ın zaferle çıktığı referanduma karşın AB ile ilişkilerinin rayına oturması beklenmiyor. Ankara’da, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in taviz vermeyeceği havası hakim. Çipras’ın yükselişini ve güçlenmesini engellemek için de para politikasında oluşturulan baskının sürmesi bekleniyor. Kaynaklar, referandum sonuçlarının hemen ardından istifa eden ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras’ın yerine geçecek ismin AB tarafından da destekleneceğine ve AB’nin Çipras’ı sistem dışında bırakmak için çabalayacağına işaret etti.

‘Kazanımlarımızı yedirmeyiz’ mesajı

Yunan halkının AB ile IMF’nin dayattığı kemer sıkma önlemlerine hayır demesini değerlendiren Prof. Dr. Korkut Bortav, “Ne yaparsanız yapın daha fazla teslim olmayacağız, geçmiş kazanımlarımızı daha fazla yedirmek istemiyoruz dediler. Bu, örtülü olarak ‘Avro’dan çıkmayı dahi göze alıyoruz’ demektir” diye değerlendirdi. Sonuçlar HDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün “Borçları Türkiye üstlensin” önerisiyle başlayan “yardım mı”, “borçlar silinsin kampanyası mı” tartışmalarını da alevlendirdi.

Çekilemeyecekleri bir hat belirlediler

Prof. Boratav, Yunan halkının “Ne yaparsanız yapın daha fazla teslim olmayacağız, geçmiş kazanımlarımızı daha fazla yedirmek istemiyoruz” dediğini belirterek şunları söyledi: “Bu, ‘Avro’dan çıkmayı dahi göze alıyoruz’ demektir. Avro Grubu bakanlarının son önerileri referandumda reddedildi. Bu en azından şu anlama geliyor: Birincisi, SYRİZA ve hükümet emekli maaşları üzerine daha fazla ödün veremez. İkincisi, KDV’lerin yükselmesini de kabul etmedik” demektir. SYRİZA’nın bundan sonra geri çekilemeyeceği bir hat belirlendi. Ne olur, benim bir öngörüm yok. SYRİZA yeni kredi anlaşması müzakereye girerse Avrupa Merkez Bankası’nın acil likitidite yardımı denen desteği sürdüreceğini ümit ediyor.”

Borçları silinsin

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Yunanistan halkı tehditlere, şantajlara boyun eğmedi” dedi. Taş, “Avrupa sermeyasinin öfkesini çeken Yunan halkıyla dayanışmak için uluslararası dayanışmayı örgütlemek gerekiyor. Dayanışmanın ana sloganı da, ‘Para toplayalım, borçlarını ödeyelim’ değil, ‘Yuninastan’ın borçları silinsin’ olmalı” diye konuştu.

Kürkçü: 'Yunan halkı karar verir'

Ertuğrul Kürkçü, önerisinin “kasten yanlış anlaşılmaya çalışıldığını” ifade ederken, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yunanistan’ın temerrüde düşmesine yolaçacak olan IMF’ye olan borç dilimini karşılaması için Türkiye’nin elindeki imkanı kullanmasını istedim. Ayın 30'una kadar geçerliydi bu öneri. Bu gerçekleşseydi Türkiye halkları uluslararası kapitalizmi ödüllendirmiş olmazdı. Türkiye’nin böyle bir kudreti var. 2013’de 1. 9 milyar dolar karşılıksız insani yardım yaptı uluslararası kuruluşlar ve ülkelere. Türkiye’nin Yunanistan üzerindeki askeri baskıları hafiftetmesi iki ülkenin de askeri harcamalarını düşürür. Bunları mütalaa etmeden, borcu inkar et, demek, siyaseten kabul edilebilir değil. Yunanistan’ın talebi ortada. Yunanistan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken, oturduğumuz yerden ‘doğru olan borcun tamamını inkar etmektir’ diye konuşmamızın değeri yoktur. Yunanistan halkının kararına saygı duymamız gerekir. Onlar ödeyecek, ödemeyecek, ya da inkar edecek, etmeyecek.”

 Sıkıştırılırsa SYRİZA yeni kararlar alabilir

HDP milletvekili Sezai Temelli, “AB’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın, Troyka’nın Yunanistan’a karşı şantajcı tavrına karşı bir tepki ortaya kondu” dedi. Temelli, “Türkiye yardım etsin” önerileriyle ilgili sorularımıza “Borçlar için yardım düşünülemez. Almanya’nın, Troyka’nın taleplerini karşılamaya yönelik bir yardımdan öte; direnişin, dayanışmanın sergilenmesi önemlidir. Biz bu tür borçların ödenmemesinden yanayız” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler