‘Post Truth’

24 Haziran 2018 Pazar

Seçim günüdür, söz söylemek gereksizdir artık. Gönlünden geçene, aklının erdiğine oy vermektir gerekli olan. Öyleyse biz de, Silivri Kapalısı adını verdiğimiz şiir dosyasından bir şiir sunalım da okurlara; sonra sabırla, dikkatle bekleyelim akşamı.
Biliyorsunuz son zamanlarda gerçeği başka bir “gerçekle” değiştirme çabaları yoğunlaştı. Gerçeği atlayıp ötesine geçiyorlarmış; herkes kendi “gerçeğini” yazıyormuş, kime nasıl bir “gerçek” lazımsa, sanal âlemden bulunup çıkartılıyormuş. Durup düşünen, “bu nasıl bir iştir” diye sorgu sual edenlere kötü gözle bakılıp, “sen sus, senin sanal gerçekle ne alakan olabilir ki, sen kendin sanalsın, yoksun, yok gibisin, ne bileceksin gerçeğin ötesini” diyorlarmış.
Aldırmayalım; işine gelene gerçek diye iman eden bir vakit aldatır kendini, sonra uyanır; hayatın katı gerçekleriyle yüzleşir, gerçeğin bin bir çabayla eylemle değişeceğini, değiştirilebileceğini anlar. Biz geçmişin gerçeğinden geleceğin gerçeğine bilimle, sınıflar âleminin emekçisinin dünyaya bakışıyla ulaşılabileceğini öğrendik. İşte orada duralım, kadim gerçeğimizin şiirini söyleyelim, gelecek ondadır, onundur çünkü.

***

‘Post Truth’
ansızın solar
üstünde bir çiğ damlası
yavaşça toprağa iner sonra o ‘jale’
öyle derdi eskiler

ansızın solar
‘kemiyetin keyfiyete’
dönüştüğü andır
suyun ‘tabahhur’ ettiği zaman yani

öyle derdi eskiler

sonra ansızın solar
zamanı gelmiştir bir filizin
yeni bir sabahın
bu sıradan şiirin
“post” olmayan
alelade gerçeğin
hilafsız olanın yani

öyle derdi eskiler...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları