Metin Altıok ‘Ankâ’ Olmuş

06 Ağustos 2014 Çarşamba

“İstedim ki Metin Altıok şiirleriyle yaşasın. İstedim ki şiirler, şarkılar yüreklere ulaşsın, babamın ‘evvel bir idim şimdi milyonla’ dediği gibi çoğalsın. İstedim ki şiir insanları buluştursun. İstedim ki 20 yıl sonra bu albümle Metin Altıok bir Ankâ olsun” demiş Zeynep Altıok Akatlı albümün kitapçığında.
Metin Altıok’un ölümünün yirminci yılı için Zeynep Altıok Akatlı’nın geçen yıl başladığı, yüzden fazla Metin Altıok dostunun, seveninin destek verdiği “Metin Altıok Şiirlerinden Şarkılar; Ankâ” Anadolu Müzik’ten çıkmış. Albümde, Metin Altıok dizelerinden bestelenmiş 28 şarkının yanı sıra Altıok’un kendi sesinden bir şiiri de yer alıyor.
Metin Altıok’a bir saygı albümü “Ankâ”. Usta bir şaire, çağdaş Türk şiirinin büyük bir adına, müzisyenler besteleri, şarkıcılar sesleri ile saygılarını gösteriyorlar.
Albüm Metin Altıok’un kendi sesinden “Kor düşseydi keşke yüreğime, / Bu yine anlaşılır olurdu” dizeleriyle başlayan “Kor Düşseydi” şiiri ile açılıyor. 2 CD’den oluşan albümde 28 şarkı yer almış. Bu şarkıların 21’i yeni beste.
Grup Gündoğarken, Candan Erçetin, Ogün Sanlısoy, Vedat Sakman, Hilmi Yarayıcı, Yasemin Göksu, Senem Demircioğlu, Mehtap Meral, Orhan Alkaya, Muhteber Cihaner, Kumdan Kaleler, Çiğdem Erken, Umay Umay, Birsen Tezer, Demet Sağıroğlu, Doğan Duru, Selim Tarım, Mazlum Çimen, Ersel Serdarlı, Güvenç Dağüstün, Nevzat Karakış, 3 Bas, Üç Anadolu ve Murat Evgin sesleriyle Güneş Duru, Kerem Doğrar ve Cihan Sezer besteleriyle albüme katkıda bulunmuş.
Metin Altıok’un “Kimliksiz Ölüler”ini Mirady Kürtçe, Kardeş Türküler Zazaca okumuş. 21 yeni bestenin yanı sıra, Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ın iki şarkısı, Sezen Aksu’nun “Kavaklar”ı yer alıyor ve albüm Ataol Behramoğlu’nun Metin Altıok anısına yazdığı ve Zülfü Livaneli’nin söylediği “Yangın Yeri” ile noktalanıyor. Metin Altıok şiirlerinden yapılmış besteler denince aklımıza Sezen Aksu’nun yorumladığı Onno Tunç’un “Kavaklar”ı gelir. Bu etkileyici ve iç yakıcı beste aynı zamanda Metin Altıok şiirlerinin bestelenmesinin ne kadar güç olduğunun da kanıtı gibidir. Şiir şarkı sözüne kolayca dönüşebilir gibi gözükür. Oysa ölçüsüz, uyaksız, müziğini, uyumunu biçiminde değil içinde, imgesinde saklayan çağdaş şiir pek bestelenebilir nitelikte değildir. Kendine has sesi, imge düzeni ve söyleyişi olan Metin Altıok’un şiirleri için de aynı şeyi düşünürdüm. Gerçekten de Altıok şiirinden pek az beste vardı. “Ankâ” için yapılan 21 yeni beste bu kanımda ne kadar yanıldığımın kanıtı olarak duruyor.
Tribute Albüm” diye adlandırılan saygı albümleri farklı sesleri, farklı müzik anlayışlarını bir araya getirdiği için çoğunlukla bütünlük duygusu vermez, tamamından tat alamazsınız. Her sanatçı kendince ve farklı havada çalar, söyler. Şiirlerden yapılmış yeni besteler söz konusu olduğunda bu daha da zor bir iş. Çünkü yeni bir beste isteniyor ya da ısmarlanıyor ve ne çıkacağını ne besteci ne de yapımcı tahmin edebilir.
“Metin Altıok Şiirlerinden Şarkılar; Ankâ”da tüm bu handikaplar aşılmış. Aynı zamanda albüm hedefine de ulaşmış, Metin Altıok’un unutulmaz şiirleri şarkılarda yeni ve çarpıcı tatlar kazanmış. Naim Dilmener’in Milliyet Sanat’taki (Ağustos 2014) günlüğünde belirttiği gibi “Büyük ihtimalle Metin Altıok’un şiirleri, saygıda kusur etmek istemeyen herkese kılavuz oldu, yol gösterdi.”
Metin Altıok Şiirlerinden Şarkılar; Ankâ”yı dinleyin, sevecek, Metin Altıok’u, şiirlerini özleyecek, tekrar okumak isteyeceksiniz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları