Aydın Engin

Kafası kesik tavuk gibi...

18 Temmuz 2018 Çarşamba

AKP Reisi 24 Haziran’da resmen “Devlet Reisi” olur olmaz önceden hazırlayıp zulasına koyduğu kararnameleri birer birer yürürlüğe soktu. Bunların resmi adı “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.”
Kulak asmayın.
Bunlar KHK kısaltmasıyla kullandığımız “Kanun Hükmünde Kararname”lerin yeni rejimdeki karşılığından ibaret değil. Hiç değil. Bu kararnameleri KHF kısaltmasıyla ansak daha doğru: Kanun Hükmünde Ferman.
Gerçi Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’nin nasıl çıkarılacağı, çıkarıldıktan sonra Meclis denetiminin nasıl işleyeceği, hangi alanlarda çıkarılamayacağı anayasada yazılı ama ne gam! Sultanlık rejiminde anayasa da neymiş...
Google hazretlerinin yalancısıyım; 24 Haziran’ın hemen ardından bugüne kadar 12 KHF (Kanun Hükmünde Ferman) yayımlandı. Yemin töreni, 15 Temmuz törenleri, dış geziler için geçen günleri aradan çıkarırsan neredeyse 12 günde 12 kararname.
Saray gazetecilerinden biri bu kararnamelerin çok önceden Erdoğan tarafından hazırlandığını, yani öyle birkaç günde yalapşap hazırlanmış kararnameler olmadığını ballandıra ballandıra anlatıp ‘Reis’in uzak görüşlülüğüne övgüler düzdü.
İnanalım. Demek ki Reis ve hepsi de birer “büyük Türk büyüğü” olan danışmanları, adları bakan, aslında “Sultan’ın vezirleri” olan siyasetçiler filan zaten seçimi kazanacaklarını, yeni bir rejim kuracaklarını, devleti tepeden tırnağa yeniden biçimlendireceklerini çok önceden görmüşler ve kararnameleri bir bir hazırlamışlar.
Aferin...
Aferin de yayımlanan kararnamelerin saçma sapanlığını geç de olsa fark edip birkaç gün içinde tükürdüklerini yalayıp geri çekmelerine ne diyeceğiz?
Örnekler vereyim mi?
Varan 1: Henüz AKP Reisi kararname çıkarma yetkisi kazanmadan, Bakanlar Kurulu uzun bir KHK çıkardı. Bakanlıkların yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı’na devredildiğine ilişkin düzenlemeler yer alıyordu. Araya bir de üniversite rektörlerinin profesör olma koşulunu kaldıran bir hüküm de sıkıştırılmıştı.
Reis kararname yetkisi kazandı ve 4 numaralı KHF ile rektör olma koşulu değiştirildi. Rektörler en az üç yıl profesör olacak ve Reis tarafından atanacaklar.
Sakın biri kalkıp “Canım o saçma kararı eski bakanlar kurulu çıkarmış ve KHK yayımlamış. Reis haberi olmadan çıkan bu kararnameyi iptal etti” demesin; gülünç olur...
Varan 2: Üyeleri, Reis’ten habersiz tuvalete bile gitmeyecek Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) “İnsider trading” denen çok önemli bir kuralı kaldırdı. İçerden bilgi alarak borsada işlem yapmayı suç olmaktan çıkardı. Bilanço dönemlerinde çalıştığı ya da sahibi olduğu şirketin zarar ettiğini görüp, henüz kimselerin haberi yokken elindeki şirket hisselerini satıp zarardan kurtulacak ya da kâr görünüyorsa borsadan hisse satın alıp servetini artıracak olanların önü açılmıştı.
Birkaç gün sonra SPK bu kararını kaldırdığını açıkladı. Öyle bir karar alındığını da inkâr eden bir açıklama yayımladı.
Tabii bütün bunlardan Reis’in haberi yoktu.
Yerseniz.
Varan 3: Bir hafta önce bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Devlet Tiyatrosu’nun ve Devlet Opera ve Balesi’nin tüzel kişilikleri kaldırıldı; sahibi olduğu binalar da ellerinden alındı. Çok değil sadece birkaç gün sonra yeni bir kararname ile tüzel kişilik geri verildi. Kurumun görece özerkliğini sağlayan “edebi kurul”un ve “Sanat ve Yönetim Kurulu”nun da bazı değişikliklerle varlıklarının korunmasına karar verildi...
Varan 4: ...

***

Haydi bu kadarı yetsin.
Ama biri de (yetkili biri tabii) bize söylesin. Devleti yeniden düzenlemek gibi iddialarla kostaklananların daha birkaç hafta için kafası kesilmiş tavuk gibi bir oraya, bir buraya yalpalamalarının bir açıklaması olabilir mi?
Eğer Reis’in daha seçim yapılmadan, henüz Başkan olmadan üstünde çalışıp hazırladığı, hazırlattığı kararnameler, kararlar böyle ise ya bir de hazırlanmadan çıkardıkları ve çıkaracakları nasıl olacak acep?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları