Gülengül Altınsay

Eve dönüş

19 Temmuz 2018 Perşembe

Bir Dünya Kupası daha geride kaldı. Kazananlar kadar güzel kaybedenler de akıllarda yer etti. Fas, Peru, Meksika, Kolombiya gibi takımlar futbolu zevkle oynadılar bize de zevk verdiler. İlk dörde giren takımlara baktığımızda İngiltere hariç tümünün adım adım en üst düzeye gelmiş takımlar olduğunu görüyoruz; hem futbolcu kalitesi hem de oyuna yaklaşımları nedeniyle. Bir tek ‘yeni İngiltere’ oluşumunun ilk evresindeydi.
Bu takımlar buralara iki senede, dört senede gelmediler. Fransızlar mesela neredeyse bebekliklerinden itibaren aynı altyapı sistemi içinde yetişiyorlar. Dünya Kupası’nda Fransa takımlarının altyapılarından yetişmiş 50 futbolcu vardı. Turnuva boyunca uyum içinde oynadılar, oyunu sürekli denetimleri altına aldılar. Birkaç hazırlık maçıyla olacak şey değildi bu.
Hırvatistan sporla okulu birleştiren sosyalist mirastan geliyor. Bu geleneğin üzerine rekabetçiliği de inşa ettiler. Ülkede futbol okulu açan büyük kulüplerin katkısını da unutmamak gerek. Belçika’da ise 20 yıl önce kulüpler ve futbol iflas etmişti. O zamanki radikal kararların ve göçmen çocuklara yapılan yatırımların karşılığını alıyorlar şimdi.

Eskimiş takımlar
Kupanın hayal kırıklıkları Almanya, İspanya ve Portekiz miadı dolmuş, yenileme zamanı çoktan gelmiş takımlar olarak hatırlanacaklar. Eski başarılara takıldıkları için, takımlarından vazgeçemedikleri için erken eve döndüler.
Sonuçta uyumlu takım yapmak çok önemli. Bu da bir günde de bir yılda da olmuyor. Bir yapı oluşturmak için önce projen olacak sonra onu güncelleyerek inatla sürdüreceksin. Giderek kusursuz hale getireceksin.

Zaten evdeydik
Dünya Kupası bitti. Herkes evine döndü. Gerçi biz zaten evdeydik. Şimdi evdeki futbola bakacağız. Yap-boz sistemi bu sezon da kusursuz bir şekilde işleyecek gibi gözüküyor maalesef. Her sezon başında hatta sezon ortasında yeniden takım yapılacak. Görülüyor ki UEFA kısıtlamaları bizim takımları köklü çözümlere ve altyapı yatırımlarına değil, yine günü kurtarma çözümlerine yöneltmiş. Yine bir seneliğine gelip gidecek kiralık futbolcular dolduracak takımları... Bir de olmazsa olmazımız, kariyerinin sonuna gelmiş bonservissiz ünlüler... Bazılarının “Biz bu kupaya katılsaydık, kesin final oynardık” dediğini duyar gibiyim... Ona ne şüphe. Tabii küçük bir şart var: Katılmak.
Bunun için de gözümüzü finale değil tam ters yöne, takımlarımızın minik takımlarına çevirmemiz gerek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Semih vakası 28 Mart 2024
Yeniden nefret 22 Mart 2024
Suç getirende? 17 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları